5 planter du trygt kan ha i hagen hele året

05.10.2016
Uterommet trenger ikke være fargeløst og tomt, selv om vi nærmer oss kaldere tider. Her er 5 planter som er med på å skape liv i hagen, sommer som vinter.

Høsten kommer for fullt, og vi omgir oss av vakre farger. Noen av oss har kanskje allerede startet klargjøringen av hagen for vinteren. Løkplanter må graves ned, og andre planter må flyttes inn i krukker i kjelleren. Men trenger man å ha en kjedelig, plantefri vinter i uterommet?

1. Gressplanter

Det har den siste tiden blitt mer og mer populært å plante ulike sorter gressplanter i hagen. Gressplantene finnes i flere varianter, og man kan både velge de som går mot burgundertoner eller de som går mer mot sølvgrå eller blågrønne toner som Blåsvingel. Pennisetum er en type prydgress som kan gjøre en ellers kjedelig vinterhage mer eksotisk og levende. Pennisetum kommer i flere fargevarianter. Derfor kan man gjerne ha flere ulike typer sammen for å skape liv. Eller man kan sette dem sammen med forskjellige varianter av Cortaderia, som har store strå som minner om strutsefjær.

pennisetum_hjørne.jpg

Pennisetum gjør seg både i bed, og sammen med andre planter i en krukke.


2. Vintergrønt

Mange velger ofte typiske vintergrønne busker som supplement til sesongblomster som kan plantes i krukker og bed. Og vintergrønne busker som tuja, barlind, einer og rododendron, kan gjøre uteområdet spenstigere ved at man lager grupper med ulike høyder og størrelser.

Einer2.jpg

Einer bryter fint med de myke linjene til Tujaen, og kan gjerne kombineres med andre vintergrønne busker.

3. Krypbuskfuru

Et godt alternativ eller tillegg til de typiske vintergrønne plantene, er Krypbuskfuru. Den egner seg godt sammen med både roser og stauder, og skaper en rolig bakgrunn for vakre blomster. Krypbuskfuruen vil legge seg som et teppe når den vokser utover, fordi den har tett vekst. Og bonusen er at denne planten ikke krever mye stell.

furu.jpg

Nydelige detaljer som skaper stemning, året rundt.

4. Dvergpalme - Chamaeropsis Etna

Skap middelhavsstemning på terrassen, selv om termometeret kryper nedover. Denne tøffe palmeplanten tåler å stå ute hele året, så lenge temperaturen ikke synker lenger ned enn 12 minusgrader. Pass bare på å beskytte den mot barfrost. Tenk så deilig å kunne sitte på et saueskinn, med kakaoen i hendene og nærmest høre palmesus fra krukkene på terrassen. Hvem ønsker vel ikke å drømme seg vekk til varmere tider, når frosten kommer krypende?

Palme.jpg

Få middelhavsstemningen med en dvergpalme i hagen.


5. Torvmyrt - Perneytta

Dette er en vintergrønn plante som egner seg fint som markdekker. Den har i tillegg dekorative bær hele vinteren gjennom, noe som gir en vakker kontrast til det grønne og brune man ellers ofte har i hagen. Kanskje kan du plukke noen kvaster av denne, for å pynte til vinterens selskapeligheter? Perneytta passer også godt sammen med andre vintergrønne busker, eller i en krukke som en del av en dekorasjon.

Les mer: Sjekkliste for hagearbeid

Perneytt er en flott, vintergrønn plante, med dekorative bær. Kan også brukes i dekorasjoner i utestuen eller ved inngangspartiet.
Perneytt er en flott, vintergrønn plante, med dekorative bær. Kan også brukes i dekorasjoner i utestuen eller ved inngangspartiet.