Bygde hus med rom til storfamilien

26.06.2018
Da Åse Thormodsæter og Per Atle Ådland skulle bygge ny bolig på sin 98 mål store tomt, var det viktig at de hadde plass til å huse mer enn sin egen familie på fire.

– Jeg er fra Haugesund og vi har mye familie og venner som ikke bor her på Osterøy, så da er det viktig for oss å kunne ta imot overnattingsgjester, uten at vi føler at vi bor oppå hverandre, forteller Åse.

Boligen hun, mannen Per Atle og barna Josefine (12) og Lars Odin (6) flyttet inn i i 2014 er bygget på Rivenes, ca en kilometer fra Haus på Osterøy. Den mildt sagt romslige tomten har tidligere vært brukt til gårdsdrift, og er klassifisert som et såkalt LNF-område (landbruk-, natur- og friluftsområde).

– Dette satte noen begrensninger for hva vi fikk lov å bygge. Jeg kunne gjerne tenke meg en funkisbolig, men det ble ikke tillatt å bygge i den stilen, så da falt valget på Storhøa, noe vi ikke har angret på i ettertid, forteller Åse.

Storhøa (3).jpg

Huset på Rivenes er hevet 30 cm mer enn vanlig for å ta høyde for de harde værforholdene på Vestlandet. I tillegg har familien lagt betong på fremsiden og sidene av huset for blant annet å lettere kunne gjøre vedlikehold av bygget og sette opp stillas. 

Påbygg og skreddersydd romløsning

Storhøa er en av VestlandsHus sine herskapelige husmodeller. Med valmet tak og klassiske detaljer, er det lett å få assosiasjoner til storslåtte gårdshus. Modellen har opprinnelig et bruksareal på 256 kvm. I tillegg har familien på Osterøy lagt til et utbygg, samt utvidet et karnapp for å få planløsningen slik de ønsket.

– I hovedetasjen har vi plassert selve kjøkkenet med skap og benkeplater i et utbygg. Dette er hovedsakelig gjort fordi vi ønsker å ha plass til en stor spisestue i tilknytning til rommet, siden det blir mye brukt av oss til både familiemiddager og lekser, forklarer Åse, som kan fortelle at dette rommet ble hele 29 kvm. etter justeringene.

Familien har valgt å utvide kjøkkenet med et påbygg.

Kjøkkenet har blitt det mest brukte rommet i huset til familien på fire. Utkikksplassen på enden av kjøkkenbenken er populær blant både voksne, barn og katter. 

I tillegg har de også utvidet området under verandaen. Dette har blitt en finstue med utsikt over fjorden, mens naborommet er innredet til TV-stue. Dette utbygget har også gjort at familien har fått en lun krok utenfor kjøkkenet, hvor utgangen til terrassen er.

Finstue med utsikt over fjorden.

Stuene og kjøkkenet er knyttet sammen med glassyvedører, noe som gjør at de voksne lett kan holde øye med barna på, samtidig som de kan sitte uforstyrret å prate.

De har lagt til flere vinduer for å kunne se mer av den fantastiske utsikten de har. Ved inngangen på baksiden av huset valgte de å legge til en svalgang (overbygg).

– Dette har vært uvurderlig for oss med tanke på været her på Vestlandet, sier Åse.

- Tenk på bruken

Åse var godt forberedt når de gikk i gang med husbyggingen. I en perm hadde hun samlet inspirasjon og ideer fra boligmagasiner, for å få et klarere bilde av hvordan resultatet skulle bli.

– Likevel ble det en krevende prosess. Det er så enormt mange avgjørelser som skal tas, og det er ikke alltid like enkelt å bestemme seg.

Et av hennes beste råd er å tenke ut på forhånd hva de ulike rommene skal brukes til.

– Vi ville at barna skulle ha plass til å leke på rommene sine, derfor var det viktig for oss å ha god størrelse på disse. Vi ønsket også at barna kunne ha besøk av venner, samtidig som vi voksne hadde våre gjester. Dermed ble loftstuen et viktig rom.

Hun råder også til å tenke på hvilke møbler du ønsker å ha plass til i de ulike rommene, hvordan lyssettingen skal være, og å tenke på trafikken i huset.

– Vi valgte å endre planløsningen i første etasje slik vi kunne få et større vaskerom. Dette har vært gull verdt siden vi nå har tatt i bruk inngangen til vaskerommet i hverdagen, forteller Åse.

Les også: 6 tips for å få en god planløsning

Ny plantegninger.jpg

Familien har gjort en god del endringer for å få romløsningen slik de vil. I hovedetasjen er blant annet det som står merket som bod, sport og vask slått sammen til et stort vaskerom. I andre etasje er det blitt loftstue hvor det er merket med bod, I tillegg er garderoben tatt bort på soverommet lengst til høyre, for å få et større rom med plass til leking for barna. 

Og ikke minst: det er viktig å ikke glemme uteområdene.

– Vi ser nå at dersom utbygget midt foran på huset hadde gått litt lenger ut, hadde vi fått en større lun krok utenfor kjøkkenet. Men dette er jo slikt man gjerne ikke ser før man har «bodd seg inn», forteller Åse.

Det kan som kjent være svært værhardt på Vestlandet, noe som blant annet har resultert i at de har hevet huset 30 cm mer enn vanlig, i tillegg til at det er laget godt fall ut fra bygget. Åse gir mannen æren for å ha tenkt nøye på drenering, samt at de har lagt betong på fremsiden og sidene av huset.

– Dette gjør det blant annet mye lettere å vedlikeholde huset, da det ikke er noe problem å sette opp stillas.

Byggeprosess etter planen

I hele første etasje er det lagt vannbåren varme, noe som varmer godt opp hele huset. I andre etasje har de også gjort noen endringer på planløsningen. På denne etasjen har familien tre soverom, et gjesterom, to bad, walk-in-closet og en loftstue.

Med så mange spesialtilpasninger har det vært godt å ha en erfaren utbygger med på laget.

– Vi er veldig fornøyde med VestlandsHus. Vi kunne ringe de når som helst, og de hjalp oss med alt vi måtte lure på. Det ble en bra byggeprosess der alt fungerte som det skulle uten forsinkelser, forteller Åse.