Er det problematisk å bygge hus med flatt tak?

12.06.2022
Funkishus med flate tak er populære som aldri før, likevel er fremdeles mange skeptiske til å bygge hus med flatt tak.
- Skepsisen tror jeg er noe som henger litt igjen fra gammelt av. Før i tiden fantes det ikke like mye kunnskap på feltet som vi nå har, forklarer Per Åsemyr, konstruktør i VestlandsHus Arkitekter. 

Han har jobbet med konstruksjon av privatboliger i 30 år og har de senere årene jobbet stadig mer med boliger med flate tak. 

- Jeg vil anslå at 20-30 % av alle hus vi i VestlandsHus bygger har flate tak, så dette er et område vi i VestlandsHus jobber mye med. Om alt gjøres etter boka er det helt uproblematisk å bygge hus med flatt tak, understreker Per. 

Les også: Se våre husmodeller som kan bygges med takterrasse

Byggeoppskrift for flatt tak

«Boka» som Per her referer til er det SINTEF Byggforsk som står for. Byggforsk-serien sine anvisninger er utarbeidet av SINTEF sine egne forskere eller i samarbeid med andre institusjoner og eksterne rådgivere. Alle anvisninger kvalitetssikres både internt og av eksterne fagmiljøer. 

- Byggforsk tar for seg alt fra rett fall, plassering av nedløp, dimensjonering av underlag og hvordan taktekkingen skal gjøres, for å nevne noe. Følger man oppskriften får man robuste flate tak, forklarer Per. 

Les også: Hva koster det å bygge hus? 

Hus_flatt_tak_Alden.jpg
Alden er en av VestlandsHus sine mange husmodeller med flatt tak.

- Velg en seriøs aktør til å bygge flatt tak

Som husbygger er det ikke lett å kontrollere om ting blir gjort etter boka, derfor har Per følgende råd. 

- Det er veldig viktig å velge en seriøs aktør med høy kompetanse på feltet om du skal bygge et hus med flatt tak. Det kan fort få alvorlige konsekvenser om utbygger ikke følger retningslinjene om hvordan flate tak skal bygges. 

Både dårlig prosjektering og feil materialvalg er noe som fort kan bli et mareritt for husbygger. 

- Hvor store skadene blir kommer an på hvor raskt man klarer å fange opp det som skjer. Det kan ta tid før vann trenger gjennom og blir synlig for huseieren, og før den tid kan vannet ha gjort store skader, forklarer Per. 

Les også: BYA, BTA, BRA og P-ROM - Hva betyr det?

Vedlikehold av flatt tak

Det mange frykter med hus med flate tak er opphoping av nedbør, enten i form av regnvann eller snø. I motsetning til skråtak, hvor man både får god hjelp av tyngdekraften til å bli kvitt nedbør, og taket til en viss grad er synlig, føler mange de har mindre kontroll på flate tak. 

Men ifølge Per er ikke dette noe å bekymre seg for, så sant taket er bygget etter forskriftene. 

- Flate tak er bygget med et overløp som skal ta unna vannet om sluken blir tett. Da vil dette kunne ses ved at vann renner synlig nedover veggen på huset, forklarer Per. 

Han mener det ikke er noe mer vedlikehold med rengjøring av sluken på taket, enn det er med rensing av takrenner på hus med skråtak. 

- Som regel er det ikke nødvendig å se til sluken mer enn en til to ganger i året, gjerne på høsten eller tidlig vinter, etter løvfallet, og om våren. Dette er jo på lik linje med det man må regne med for å rense takrennene på hus med skråtak, forklarer Per. 

Les også: Slik vedlikeholder du ditt VestlandsHus

Hus_flatt_tak_Slogen.jpg
Majestetiske Slogen er en populær husmodell med flatt tak.

Fordeler med flatt tak

På spørsmål om hvorfor stadig flere velger å bygge hus med flatt tak tror Per det handler om flere ting. 

- Funkishus og moderne hus er jo helt klart en trend i tiden, men jeg tror også dette med maks plassutnyttelse er noe av det som er forlokkende for mange som velger å bygge hus med flatt tak, forklarer Per, og utdyper: 
- Dagens husbygger vil ikke kaste bort areal på uisolerte loft eller innvendige skråvegger, men heller utnyttet arealet til det maksimale. Dette har kanskje blitt spesielt gjeldende de senere årene siden dagens tomter blir stadig mindre og mer utfordrende å bygge på. 

Er du på jakt etter en husmodell med flatt tak? VestlandsHus har et stort utvalg av funkishus på nettsiden, eller last ned vår gratis huskatalog med over 30 moderne, nordiske og tradisjonelle husmodeller du kan ta utgangspunkt i.