I gang med VestlandsHus sitt aller første svanemerkede hus

05.10.2023
- Vi merker at stadig flere spør om miljøvennlige alternativer, så da er det jo ekstra gøy å være en del av kjedens første svanemerkede bolig.

Det sier Therese Lunde Solberg som er daglig leder i VestlandsHus sin forhandler Nordfjord Hus.

I fagre Stryn er de nå i gang med det som blir den aller første svanemerkede eneboligen fra VestlandsHus. Boligen har fått navnet Svanshornet og er en moderne husmodell med store vinduer og nordisk preg. 

Se bilde av Svanshornet nederst i artikkelen.

Hva er et svanemerket hus?

For at en bolig skal kunne merkes som svanemerket stilles det visse krav til blant annet materialbruk, sortering og gjenbruk av materialer og energiforbruket til det ferdige huset. 

Fordelene for husbyggere som velger å bygge svanemerket er mange. 

- Et svanemerket hus er bedre både for naturen og dem som skal bo i huset. Boligen trenger mindre energi, noe som gir lavere strømregninger, har knapt miljøfarlige stoffer og får et inneklima som føles godt. 

- Huset tar også hensyn til hele livsløpet, fra materialene som brukes blir produsert, gjennom byggeprosessen og fram til husbyggeren lever livet i sitt nye hus, forklarer Ingeborg Ukkelberg, som er utviklingssjef i VestlandsHus. 

I tillegg kan husbyggere også potensielt få gunstigere lån i banken, fordi de kvalifiserer for såkalte «grønne lån» eller Husbanklån

Ingen kompromiss, selv om du tar hensyn til miljøet

Da VestlandsHus-forhandleren startet prosjektet med kjedens aller første svanemerkede bolig, opplevde de prosessen som mindre komplisert enn de først hadde sett for seg. 

- Før vi startet tenkte jeg at det ville bli vanskelig å designe, bygge og innrede et hus innenfor retningslinjene, men det viste seg at vi faktisk hadde stor påvirkning selv, og at det fantes gode produkter å velge fra, sier Rune Solheim, som er styreleder i VestlandsHus Nordfjord Hus. 

- Husbyggere som vurderer et svanemerket hus trenger ikke være bekymret, de får drømmehuset, bare mer miljøvennlig, sier Rune.

Som forhandler får de også et stort fortrinn ved å ha denne miljøkompetansen. 

- Det stilles stadig strengere krav til miljømerking ved offentlige anbud. Med den kompetansen som denne forhandleren nå har vil de stille mye sterkere enn utbyggere som ikke har erfaring med svanemerking av bygg, forklarer Ingeborg. 

Her kan du lese mer om alle fordelene med å være VestlandsHus-forhandler.

Mange miljøbevisste husbyggere

At forbrukerne blir stadig mer miljøbevisste er ikke noe nytt, og at dette nå også har startet å spre seg til de som planlegger å bygge hus, blir stadig mer tydelig for VestlandsHus-forhandleren. 

- Vi har merket en betydelig endring hos kundene våre som nå oftere har en klar forventning til miljø. Stadig flere spør helt konkret om miljøvennlige alternativer, sier Rune, og legger til: 

- Vi er derfor veldig glad for å være i gang med svanemerkede boliger, og vi syns det er kjekt at VestlandsHus går foran i bransjen og er en pådriver for miljøvennlige tiltak. 

Tett samarbeid med kjedekontoret til VestlandsHus

Mens Svanshornet fremdeles er under planlegging i Stryn, har VestlandsHus Nordfjord Hus allerede startet å tenke større. 

- Vi håper å kunne bygge et helt nabolag med svanemerkede hus en gang, det hadde vært gøy, sier Rune.

Også Therese er enig i at dette er et veldig spennende og lærerik prosjekt. 

- Prosessen har gått veldig fint. Vi har samarbeidet tett med kjedekontoret til VestlandsHus  hele veien. Og så er det jo så klart ekstra stas å få være med på det aller første svanemerkede huset til VestlandsHus, sier Therese. 

Ingeborg Ukkelberg er takknemlig for å ha VestlandsHus Nordfjord Hus med på prosjektet.  

- Dette er en sporty gjeng med ja-mennesker som har gjort jobben veldig mye enklere for oss. I tillegg har de vært nysgjerrige på prosessen og selv kommet med mange nyttige forslag for å kunne gjøre huset enda mer miljøvennlig, sier Ingeborg.


Vil du vite mer? På nettsiden vår finner du mer info om svanemerkede boliger: 

Svanshornet_Svanemerket_hus.jpg