Når drøm møter virkelighet

05.09.2016
Pål Anders og Solveig Kårstad hadde tomta og husdrømmen, VestlandsHus hadde hustypen og eksperthjelpen. Sammen skapte de et nydelig og personlig hjem.

Pål Anders Kårstad sitter i bilen sammen med kona Solveig og de to barna deres Henrik (5 år) og Sofia (2 år), da jeg ringer for et intervju. Familien har endelig kommet seg avgårde, og er nå på vei mot en etterlengtet ferie. Pål Anders jobber til daglig som eiendomsmegler, og har i løpet av sin karriere sett utallige løsninger når det kommer til privat bolig. Og det kom nok godt med, da paret fikk muligheten til å bygge sitt første hjem sammen i Førde.

Planene snudd på hodet

Pål Anders og Solveig var egentlig ganske sikre på hva de ønsket i forhold til stil på huset. De trodde de hadde funnet den riktige husmodellen, og var godt i gang med planleggingen av huset. Likevel ble det ikke helt optimalt i forhold til de løsningene som ekteparet ønsket seg. Det var først da Pål Anders ble kontaktet av Raymond Kjeilen i VestlandsHus, at paret kunne begynne å virkeliggjøre drømmene sine.

- Der den forrige husleverandøren så på forslagene våre som utfordringer og hindringer, så plutselig VestlandsHus muligheter og løsninger, sier Pål Anders engasjert.

Paret opplevde at de ble møtt med entusiasme og kreativitet, som gjorde at de skjønte at det ikke var noe problem å få endret på planløsningen i husmodellen de hadde valgt.

Saudehornet

Siden ekteparet Kårstad er glade i den tradisjonelle, forseggjorte stilen, falt valget på husmodellen Saudehornet. Saudehornet er et sveitserinspirert hus, med delikate detaljer som gir et klassisk uttrykk, samtidig som det har god plass innvendig. Pål Anders falt spesielt for det stødige, arkitektoniske uttrykket, med saltak og ark.

Originalt er Saudehornet tegnet i to etasjer, med fire soverom og et romslig bad i 2.etasje, samt en koselig loftstue. 1.etasje inneholder en meget romslig stue, og kjøkken med plass til spisebord. I tillegg er 1.etasje tegnet med vaskerom, wc og en sportsbod med egen, utvendig inngang.

Satte sitt preg på huset

Pål Anders og Solveig synes at Saudehornet i utgangspunktet var et meget innholdsrikt hus. Likevel ville de gjøre noen endringer, for å få det mer tilpasset deres behov.

- Vi hadde blant annet veldig lyst til å endre på fasaden ved å utvide det litt i lengden, og ta vekk utbygget hvor vaskerommet var, slik at fasaden ble rett, kan Pål Anders fortelle. - Vi tegnet også om huset slik at det hadde høyere knevegger oppe på loftet, noe som gjorde at vi fikk mer romfølelse og større målbart areal, sier han videre.

Et element som var veldig viktig for Pål Anders og kona, var at de ville ha inn mye lys, og få mer romfølelse i enkelte deler av huset. Vaskerommet ble blant annet utvidet, slik at det ble lettere å organisere og bruke for familien. De ønsket også å gjøre om på plasseringen av rommene i 1.etasje.

- Vi er ganske sosiale folk, og liker å kommunisere med gjestene våre samtidig som vi for eksempel lager mat, forteller Pål Anders. - Vi valgte derfor å flytte kjøkkenet til motsatt side av huset, og lot det være åpen løsning inn mot stuedelen. Noe som gjorde at vi kunne lage en litt mer skjermet tv-stue, hvor det gikk an å trekke seg litt tilbake for å nyte favorittserien eller lese en god bok.

Ute_naÌŠrdrømmøter.jpg


Smertefri prosess

Når jeg spør Pål Anders om hvordan deres opplevelse med selve byggeprosessen var, høres det nesten for godt ut til å være sant.

- Vet du, det var en helt super opplevelse, sier Pål Anders ivrig. - For det første, tok det utrolig kort tid fra byggeprosessen startet, til huset vårt stod ferdig, fortsetter han, - Og for det andre, var det ikke noe tull med hverken det ene eller det andre i selve byggeprosessen.

Og det må jeg si. Jeg trodde nesten ikke på Pål Anders da han fortalte at de startet byggeprosessen i januar 2012, og huset stod ferdig 7 måneder senere.

Raymond Kjeilen, daglig leder i VestlandsHus Førde, kan fortelle litt mer om hva som ble gjort for å få til en så smertefri prosess.

- Vi hadde rett og slett en god, gammeldags dugnad på kontoret her, ler han. - De ansatte i VestlandsHus Førde brukte en helg på å sette opp et telt som var 15 meter bredt, 25 meter langt og 11 meter høyt, rundt den utgravde tomta.

Når jeg spør Raymond om dette er gjort før, kan han fortelle at dette var et prøveprosjekt, og at dette er det eneste huset de har satt opp, inne i et stort telt.

- Det kostet dessverre for mye å sette opp teltet og bygge på denne måten, så vi har ikke gjort det igjen, fortsetter han. - I tillegg er det ganske unikt at alle de ansatte blir engasjert i et slikt dugnadsprosjekt, så jeg tror ikke vi kan forvente at de gjør det hver gang vi skal sette opp et hus, avslutter Raymond med et lurt smil.

Fleksible og konkurransedyktige

Pål Anders Kårstad og kona Solveig fikk i hvert fall huset de ønsket seg, på rekordfart. Og de vil uten tvil anbefale VestlandsHus videre til andre potensielle hus- og hyttebyggere. Jeg avslutter intervjuet med å spørre Pål Anders om han har noen tips til de som endelig kan starte prosessen mot sin husdrøm.

- Først og fremst er hus den største investeringen du gjør, og da må du velge en leverandør som er seriøs og setter kvalitet høyt, sier han. - I tillegg må de du velger være konkurransedyktige på pris.

Pål Anders forteller videre at de opplevde samarbeidet med VestlandsHus som meget profesjonelt. Og det viktigste var at de fikk endret huset slik de ønsket, samtidig som de fikk stødig veiledning på hva som var mulig å få til.

- Vi var veldig tydelige på hvordan vi ville ha det. Men arkitekten ble likevel en diskusjonspartner, som vi kunne lufte idéene våre med. Det var også et stort pluss at de endringene vi ville gjøre, ikke kostet "skjorta", sier Pål Anders, tydelig fornøyd.

Familien Kårstad fant drømmehuset med VestlandsHus, og byggeprosessen var i tillegg en veldig positiv opplevelse.

På bildet: Pål Anders og Solveig Kårstad, med barna Henrik (5 år) og Sofia (2 år) på fanget.


Så om du sitter med husdrømmen, tomten og idéene, slik Pål Anders og Solveig gjorde, ikke nøl med å komme med egne ønsker til VestlandsHus. Det er huset som skal tilpasses dine behov, ikke du som skal tilpasse deg husets forhåndsbestemte løsninger.


Trenger du tips til hvordan du får den ideelle planløsningen? Les de 6 beste tipsene fra en av våre arkitekter her.
Baksiden av huset, med et nydelig inngangsparti under en klassisk ark.
Baksiden av huset, med et nydelig inngangsparti under en klassisk ark.