Parkett eller laminat, hvilket gulv bør du velge?

28.09.2018
Skal du legge nytt gulv, men er usikker på om du skal velge parkett eller laminat? Her får du en oversikt over egenskapene og forskjellene på de to. 

Gulv skal ligge lenge! Derfor er det viktig å tenke seg godt om før man tar et valg. Skal du velge slitesterk laminat eller naturlig parkett som kan endres med tiden? Vi kan ikke ta valget for deg, men her får du nyttig informasjon som kan gjøre det lettere å ta den riktige beslutningen for deg og din bolig.

Hvor skal gulvet legges?

Først og fremst er det greit å tenke på bruken til gulvet, og hvor i huset det skal legges. Dette kan være avgjørende for hvilket gulv som vil passe deg best. Det er nesten umulig å se forskjell på laminat og parkett med dagens høye kvalitet, men det kan være store forskjeller når det gjelder egenskapene. 

Lisbeth Andersen er produktsjef for gulv, kjøkken, garderobe og bad hos Optimera AS og følger med på trendene i markedet. 

- Interessen for laminat vokser og har de siste årene tatt markedsandeler på bekostning av parkett. Jeg tror noe av årsaken er enklere vedlikehold, større tilbud i farger, og at laminat stort sett tåler mer, sier hun. 

Parkett - ekte og kan endres gjennom årene

Parkett består i sin helhet av tre. Dette gir et personlig og unikt uttrykk fordi det har naturlige variasjoner i farge og mønster. Toppsjiktet er minst 2,5 mm tykk massiv treverk, og er enten naturoljet eller lakkert. 

- Treverk føles varmt og lunt å gå på, og er mykere enn laminat, sier Andersen. 

På grunn av dette kan det også lettere komme riper og hakk i parkett, så det er noe å tenke på om man har små barn eller husdyr. 

Det positive med parkett er at dersom man først har fått riper eller stygge merker, er det mulig å reparere med tilpassede reparasjonssett. Er skadene mer omfattende, kan parketten slipes ned og lakkeres eller oljes på nytt. Mange parkettgulv tåler å slipes tre til fem ganger, noe som gjør at du kan skifte stil uten å måtte bytte gulv.  

Skal du ha varmekabler i gulvet må du huske å sjekke om parketten du velger tåler dette, da det ikke er alle treslag som tåler varme like godt. 

Parkett bør vedlikeholdes

Parkett er et naturmateriale og bør vedlikeholdes. Overflaten på parkett er ferdigbehandlet fra fabrikken, men det anbefales å vedlikeholde overflaten for å friske opp og beskytte treverket best mulig. 

Gulvet blir finere med årene om det vedlikeholdes og vaskes riktig. Treverk er følsomt for vann og det bør brukes så lite vann som mulig. Lakkerte gulv skal vaskes med syntetiske vaskemidler, og på oljede gulv skal det brukes såpe. 

Blir du skremt av ordet vedlikehold? Parkettleverandøren BOEN har utviklet en ny overflate som heter Live Pure som har en ultra-matt og slitesterk overflate som ikke trenger spesielt vedlikehold. Det er et dyrere alternativ, men vel verdt pengene for de som ikke ønsker å bruke tid på vedlikehold. I tillegg beholder denne overflaten og treverket sin naturlige farge over tid. Eiken vil ikke "gylne" så mye som vanlig lakkert eller oljet parkett. 

laminat og parkett2.jpg

Hva er parkett og hva er laminat, klarer du å se forskjell? Til venstre har du BOEN parkett og til høyre BerryAlloc laminat. 

Laminat - slitesterkt og nærmest vedlikeholdsfritt

Laminat, med dagens kvalitet, ser veldig likt ut som naturlig treverk, og det er  derfor vanskelig å se forskjell. Det er rimeligere og består av flere lag med plast, trefiber, membran, dekorfilm og melaminfolie som er laminert under høyt trykk. Det er viktig å være nøye når du legger laminat og passe på hvordan mønsteret blir lagt, siden det er fare for gjentagende mønster.

En god laminat er ekstremt slitesterkt siden det har en hardere overflate som tåler mer. Om man har små barn eller husdyr som herjer rundt på gulvet, er det gunstig med laminat siden det ikke like lett blir hakk eller riper. 

- Laminat har lavere bygghøyde, og vi leverer gulvbord fra 7-12,5 mm tykkelse. Parkett har total tykkelse på 13-15mm, sier Andersen. 

Hun kan fortelle at laminat tåler en del vannsøl i noen timer, der parketten ikke tåler særlig vann. Laminat kan derfor være velegnet i rom der vannsøl kan forekomme, som på kjøkken og i entreen. 

Den er nærmest vedlikeholdsfri og holder seg fin i mange år, men dersom du skulle være uheldig og få hakk, kan ikke gulvet etterbehandles, og det er vanskelig å reparere. Laminat kan føles litt kaldere og hardere å gå på enn den mykere parketten, men til gjengjeld egner laminat seg godt over varmekabler, varmefolie eller vannbåren varme. 

Det er en stor fordel å tenke nøye gjennom hvordan man kommer til å leve i huset og bruke rommene før du tar valget av gulv. Det er en investering og det kan være lurt å tenke langsiktig. Lykke til med valg av gulv.