Skap trygghet og stemning med gjennomtenkt utebelysning

09.11.2018
Her har du noen tips til hvordan du kan gjøre det triveligere og mer stemningsfullt rundt huset ditt, nå som vi går inn i en ny mørketid.

Mørket kommer snikende tidligere på kveldene og blir lenger om morgenen. Hva er vel ikke mer stemningsfullt enn et vakkert opplyst tre i hagen? Eller kanskje fine, praktiske lys langs gangveien opp til inngangspartiet? 

Mulighetene er mange så du må bare bestemme deg for hva du liker. Et godt tips er å ta seg en liten tur ut i mørket og se hvilken belysning andre har valgt, for å se hva du selv synes er fint. Når du kommer gående tilbake fra tur, kan du stoppe opp og tenke på hva som vil være fint å belyse ved din eiendom.  Er det husveggen, et bergparti i hagen eller kanskje vakre plantevekster på verandaen?

Har du ikke bygget huset ennå, kan det være lurt å spørre arkitekten eller en elektriker til råds. Disse har god erfaring og kan hjelpe deg å se hvor på huset og tomten det vil fungere med lys. Det er også viktig å finne ut hva du ønsker tidlig i prosessen, siden noen alternativer krever ekstra planlegging. Vil du for eksempel ha lys innfelt i mur? Ved visse typer lyskilder må dette legges inn allerede når muren støpes, og de kan ofte ha lang bestillingstid. 

 

Praktisk og estetisk belysning

Først og fremst kan det være lurt å tenke praktisk på belysningen. Trenger du lys ved garasjen? Eller kanskje fra garasjen og frem til inngangsdøren?  Hva med å lyse opp ekstra godt ved trapper, på terrassen, eller over inngangsparti og ringeklokke? Dette vil både gjøre det tryggere og triveligere å komme hjem eller på besøk. 

Utebelysning har de siste årene blitt mer og mer vanlig for å pynte opp fasaden på huset. Dersom du ønsker å skape et bestemt uttrykk kan det ofte være lurt å ta en prat med noen som kan akkurat det. Hør med din forhandler om hvem de kan anbefale. 

 

Bruk lys til å fremheve

Har du et flott gammelt tre, en naturtomt med en fjellknaus, en liten dam eller et nydelig dukkehus, kan disse være fine å belyse og sette fokus på. Rett lys skaper en helt annen stemning enn når det er ingen belysning i det hele tatt. Når du står inne og ser ut på et godt opplyst uteområde kan du få følelsen av at rommet du står i er større. Det er fordi blikket ditt trekkes utover og øker dermed romfølelsen. God belysning gir også en mulighet til å benytte uteplassen din lenger om kveldene når mørket kommer. 

 

Husk å teste! 

Det er uansett en god idé å legge en plan for hvordan du ønsker å bruke lys til å fremheve områder rundt din bolig. Prøv deg gjerne frem med en lommelykt eller annen god lyskilde. Slik finner du fort ut hva som fungerer og hva som ikke ble helt som du hadde sett for deg. Husk å teste fra ulike vinkler. Det kan også være lurt å gå inn og sjekke at ikke lyset blir sjenerende når du sitter inne og ser ut. 

VH_blogg_putteggakveld.jpg

Hva skal du velge?

Når man har bestemt seg for hvor og hva man ønsker å belyse, kommer spørsmålet om hvilke lyskilder man skal velge. Her er det også et hav å velge mellom, men plukk gjerne med deg ideer når du går på kveldsturen og ser hva du liker. Noen investerer i frittstående lysstolper som kan være dekorative og praktiske ved innkjørselen eller på gangveien eller i hagen, og de finnes i ulike størrelser og fasonger, fra gammelt uttrykk til moderne. 

Vegglamper kommer også i alle mulige slags typer og her kan du velge om du ønsker at vegglampen skal komme tydelig frem eller gå mer i ett med veggen. Det er blitt veldig populært å bruke vegglamper til å lyse opp og framheve fasaden på huset. 

Ønsker du å belyse trappetrinnene kan du for eksempel bruke integrert belysning i muren, eller spotter for å lyse opp trær, busker eller blomsterbed. Dette er bare noen ideer til mulige løsninger, men du bør tenke på at lyskildene du investerer i skal vare lenge og bruke lite strøm. 

 

Slik kan du gå frem

Her er tre tips til hvordan du kan gå frem: 

  1. Legg en plan, tegn opp og tenk ut hvilke behov du har for belysning og hva du eventuelt ønsker å fremheve. 
  2. Ta med en lommelykt eller lyskaster og test på de stedene du har tegnet inn på planen. Husk å teste fra ulike vinkler, og sjekk ut hvordan belysningen ser ut når du står inne i ditt eget hus og hvordan forbipasserende vil se oppfatte belysningen. 
  3. Ved valg av lyskilder kan det være lurt å tenke helhet og sørge for at du kjøper inn samme farge på det hvite/gule lyset. Tenk også igjennom om du ønsker farget belysning, og hør gjerne med ekspertene hva som kan passe. 

 

Ta kontakt med din forhandler for gode råd til belysning av akkurat din bolig.