Slik planlegger du hagen og uteområdet

16.04.2020
Om du skal begynne med blanke ark, eller bare vil tenke nytt: Her er 7 tips til deg som vil få det fint utenfor huset.

Se for deg at du sitter i godstolen og nyter en varm sommerdag på en platting omgitt av krukker på krukker med blomster i de fineste farger. Sola står høyt på himmelen mens barna springer rundt på en perfekt grønn gressmatte og ivrig plukker frukt og bær fra egen hage. Bordet er dekket og under lokket på grillen ligger dagens middag og godgjør seg.

Det kan virke som en idyllisk fantasi, men med litt planlegging kan det bli virkelighet, også for deg som kanskje ikke har like grønne fingre som du skulle ønske. 

Se våre 7 tips nederst i saken!

Start planleggingen av hagen tidlig

Er du så heldig at du skal bygge bolig og kan begynne med helt blanke ark er det lurt å starte planleggingen av hagen tidlig. Kanskje kan noe av grunnarbeidet gjøres samtidig som huset bygges? Her kan det både spares tid og penger. 

LES OGSÅ: Passer drømmehuset til tomta?

Er huset allerede bygd og hagen står for tur? Eller kanskje du til og med har en fiks ferdig hage du ikke er fornøyd med? Det er alltid muligheter for å gjøre endringer. 

Uansett bør du tenke på hagen og uteområdet på samme måte som du gjør med huset ditt innvendig, Hva skal «rommet» brukes til? Del inn i soner og dekorer deretter.

Lun hage.jpg

Hva med å lage en rolig sone med en hengekøye i en lun krok av hagen? Perfekt til late sommerdager. Foto: Hageland.

Det vanskelige spørsmålet

Mange søker hjelp hos hagesentrene for å finne de riktige løsningene for hagen sin. Men for å få den hjelpen du trenger, anbefaler Bent André Sydsæther, daglig leder hos Hageland i Ålesund, å komme forberedt. 

- Det vanskeligste spørsmålet vi får er: «Jeg skal plante en hekk, hva bør jeg kjøpe?» sier Bent.

De er mange ting de ønsker å vite før de kan anbefale noe. 

- Blant annet størrelse, lysforhold og hvilken retning hagen ligger vendt har mye å si for hva som vil trives der, forklarer Bent. 

LES OGSÅ: Sjekkliste for hagen - har du kontroll på når du bør gjøre hva?

Ingen enkle svar som passer alle

Om du sitter og håper på en oversikt over planter, trær eller buskvekster som er «enkle å ha med å gjøre» blir du nok dessverre skuffet. Årsaken er at det vil i stor grad variere hva som trives hvor. 

Uansett hva du velger å gå for er det også viktig å huske på at ting tar tid! Det er ikke alltid du får resultater med en gang. Fra du planter et tre til du faktisk kan plukke f.eks. plommer eller moreller, kan det fort gå fire til fem år. 

- Det er levende ting vi har med å gjøre, så det krever innsats å få en fin hage. Men med god planlegging og en dash tålmodighet, så kommer du langt, sier Bent. 

Blåbærbusk.jpg

Hadde det ikke vært perfekt med en blåbærbusk bare en håndsrekning unna godstolen? Foto: Hageland.

7 tips til oppbygging av hagen og uteområdet

  1. Lag en skisse av tomta og de klimatiske forholdene. Hvordan er solforholdene? Skygger trær eller bygninger? Hvor bruker vinden å komme fra og hvor er det lunt? Dette vil ha mye å si for hva som vil trives i hagen din, og legge føringer for hva du bør velge. Skal du f.eks. så plen i en nordvendt hage med mye skygge og trær, må du velge frø ut fra disse klimatiske forutsetningene. 
  2. Finn ut hva du har å jobbe med. Sett en spade i jorda og gjør noen undersøkelser. Det hjelper ikke å plante en stor bøk om du bare har noen centimeter med jord som grunnlag. 
  3. Hva ønsker du å ha i hagen, og hvilke funksjoner skal de fylle? Skal du f.eks. plante hekk bør du tenke over om den skal skjerme for innsikt, eller om den skal ha motsatt funksjon og ikke ta fra deg en eventuell utsikt. Se om disse ønskene er forenlig med punkt 1. 
  4. Hva skal du bruke hagen til? Skal det være en avslappende oase, lekeplass til barna, eller kanskje en god kombinasjon av begge deler? Skal det være plass til utekjøkken, urtehage eller et stort spisebord? En fin måte å dele inn uteområdet er å lage ulike nivåer for sonene. 
  5. Vær realistisk. Det hjelper ikke planlegge en hage som trenger mye vedlikehold dersom du verken har tid eller lyst til å drive mye med hagearbeid. 
  6. Husk på det praktiske. Hvor skal du plassere avfallsdunkene? Trenger familien sykkelparkering? Ved å ta med dette i planleggingen, kan du få et mer helhetlig og praktisk uteområde.
  7. Spør om hjelp hos et hagesenter eller en hagedesigner, men ta med planene og spesifikasjonene slik at du får de beste rådene for akkurat din situasjon. 


Planlegger du både ny bolig og ny hage? VestlandsHus tilbyr både moderne, tradisjonelle og herskapelige husmodeller. Last ned eller bestill gratis huskatalog her.