Utvendig eller innvendig solskjerming - hva skal du velge?

03.07.2019
Utvalget av solskjermingsprodukter er større enn noen gang, og de skal ikke bare stenge sola ute.

Mange er opptatt av naturlig lys i nye boliger, og ønsker seg flere eller større vinduer når de skal bygge eller kjøpe seg et nytt hjem. Dagslyset gir en rekke positive effekter, men kan også by noen ulemper. I Norden går sola mye lavere over himmelen enn på den sørlige halvkulen, noe som gir et større behov for solskjerming. 

Det finnes heldigvis mange gode alternativer, både for innvendig og utvendig solskjerming eller en kombinasjon av de to. Denne artikkelen tar for seg fordelene og forskjellene mellom disse, og noen av de ulike løsninger som finnes.

Les også: 5 råd til deg som vil bygge hus

Utvendig solskjerming

Er det først og fremst varmen fra solen du vil stoppe, er utvendig solskjerming det beste valget. Det er jo tross alt mest effektivt å stoppe varmen før den kommer inn i huset. Sollyset på dagen kan gjøre det fryktelig varmt innendørs, men utvendige persienner kan for eksempel stoppe opp til 90 % av sollyset, og det har mye å si for innendørstemperaturen. Dette vil igjen spare deg for strømutgifter til nedkjøling. 

Alternativer for utvendig solskjerming:

  • markiser
  • utvendige persienner
  • screens med motorkasse
  • integrerte screens


Markiser
skjermer mot lys og varme både innendørs og utendørs samtidig siden du kan skape soner med skygge på verandaen eller terrassen, men det følger litt vedlikehold med denne typen solskjerming og den gir ikke muligheten for å stenge alt lys ute. 

Utvendige persienner demper varmen bedre enn det innvendige gjør, men de er også mer utsatt for vær og vind og kan være kostbare. 

Screens med utsyn 1200x628.jpg

Screens er en mer moderne variant av persienner og består av en perforert solskjermingsduk som er effektiv for å hindre innsyn utenfra, samtidig som du kan se ut. Disse utvendige solskjermingsløsningene har et fint og elegant uttrykk, og blir som en naturlig del av fasaden. For denne typen solskjerming bør man sjekke hvor mye vind den tåler.

Ønsker du solskjerming som er montert som en integrert del av vinduet fra fabrikk, kan du velge integrerte screens. Motorkassen vil være skjult opp i fasaden, og i aktivert tilstand tåler duken vindstyrker opp mot sterk storm.

Dette valget bør tas tidlig i planleggingsprosessen så du slipper kostbar ettermontering av utvendig kasse, som kanskje heller ikke harmonerer like godt med husets estetikk. Screens kan du operere fra en egen app, så du slipper tråder og snorer når du skal justere.

Les også: Gjør de rette valgene før husbygging

Innvendig solskjerming

Dersom behovet først og fremst er å skjerme for sterkt sollys eller begrense innsyn utenfra, er det en god løsning å velge innvendig solskjerming. Det samme gjelder når det er lavt sollys, som kan være sjenerende når man ser på TV eller skal jobbe foran PC’en, eller lyse sommerkvelder, som kan gjøre det problematisk å sove. Mindre skarpt sollys innendørs hindrer dessuten slitasje eller misfarging av møbler og gulv. 

Det finnes mange alternativer som sørger for å dempe sollyset:

  • persienner
  • plisségardiner
  • rullegardiner
  • lamellgardiner


Med persienner kan man enkelt stille på vinkelen så man kan regulere hvor mye lys man vil slippe inn, det demper solvarmen og det er samtidig mulighet for å lufte. Disse kreverrengjøring og støvtørking innimellom. 

Plisségardiner er lite plasskrevende og kan blant annet tilpasses skrå-, trekant- og takvinduer. De demper godt sollyset, men stopper ikke varmen. 

Rullegardiner er lysdempende og varmereflekterende, men er spesielt gode om man ønsker å blokkere lyset fullstendig. De kan være litt lite anvendelig siden du må velge enten eller. 

Lameller er gode på lysdemping og passer godt til store eller spesielle vindusformater. De er også enkle å montere, men ikke så gode på å stenge solvarmen ute. 

Mange av disse alternativene, både utvendig og innvendig, har mulighet for motorisering, kan styres via app, og finnes i mange farger og varianter. Finn ut hva du har behov for og synes kan passe ditt hus. 


Bestill vår huskatalogVil du diskutere solskjermingsmuligheter og løsninger på ditt nye hus? Ta kontakt med din nærmeste forhandler, så hjelper vi deg!