5 tips for et innholdsrikt og praktisk vaskerom

13.09.2021
Et praktisk vaskerom er alfa omega for logistikken i familien. Her får du våre 5 beste tips til hvordan du kan få et innholdsrikt og funksjonelt vaskerom som kan bidra til en mer sømløs familiehverdag.

Vaskerommet har endelig begynt å få den plassen i huset det fortjener. Fra å være et bortgjemt rom med bare en vaskemaskin og noen tørkestativ, har det nå blitt et høyt verdsatt arbeidsrom som gjerne skal tjene flere funksjoner, og ikke minst: være like lekkert som resten av huset. 

1. Plassering av vaskerom i huset

For deg som skal bygge nytt hus og står med helt blanke ark kan det være greit med noen tips og råd på veien. Det første du må avgjøre er hvor vaskerommet skal plasseres. 

Noen ganger er det praktisk å kunne benytte seg av muligheten til å plassere vaskerommet i underetasjen, men i dag er det stadig flere som får øynene opp for å plassere vaskerommet ved inngangen til huset, da gjerne med en egen inngangsdør. For dem som har små barn, enten tobeinte eller firbeinte, er det svært praktisk med en egen inngang hvor sølete støvler og regnklær kan skylles og tørkes. 

Dersom planløsningen tillater det, kan man i tillegg lage en skittentøyssjakt direkte fra badet, og ned til vaskerommet. Da slipper man å bære klærne gjennom huset når de skal vaskes, og man slipper rot fra skitne klær på badet.

Vaskerom.jpg
Foto: Anne Marthe Olsen


Har du areal nok til å lage et romslig vaskerom kan dette også brukes som garderobe hvor ytterklær og sko oppbevares. Et vaskerom med litt størrelse gir også muligheten til å ha tørkestativ stående på vaskerommet, istedet for andre steder i huset.

Les også: 6 tips for god planløsning

2. Praktisk vaskeromsinnredning 

I dag skal et vaskerom gjerne romme mer enn bare en vaskemaskin og en tørketrommel. Men desto mer innhold i et rom, desto mer rotete kan det bli. Derfor er det viktig å velge en praktisk vaskeromsinnredning, slik at alt kan få sin egen faste plass.

Mange vil ha åpne hyller for å gjøre rommet mer luftig, men velger du skap- og skuffeløsninger har du større muligheter til å gjemme bort saker som kanskje ikke er veldig estetisk vakre å se på. Skap med integrerte skittentøyskurver frigjør gulvplass, høyskap med plass til mopp og støvsuger og strykebrett som er integrert i en skuff er også praktisk. 

Les også: Tips til småbarnsfamilier som skal bygge hus

3. Smarte løsninger for vaskerom

For å få god arbeidsflyt på vaskerommet er det lurt å tenke godt gjennom hva det skal brukes til. 

Skal du ha en egen inngang til vaskerommet kan det være greit med en ekstra stor utslagsvask, gjerne med uttrekkbar tut slik det blir enkelt å skylle av skitne klær og sko. 

Sørg for nok benkeplass til å brette klær. Sett gjerne inn en garderobestang, så har du plass til å tørke skjorter og kjoler. Plasserer du den over vasken blir det ekstra praktisk når du skal tørke dryppende våte vinterdresser og regntøy.

Tørkestativ kommer i flere varianter. Med skinner som festes i taket sparer du mye gulvplass!

Plasser vaskemaskin og tørketrommel i ergonomisk riktig høyde, gjerne med skuffer under til å ha vaskepulver og tøymykner i. Kanskje skal du også tenke over om det er lurt å legge opp til to vaskemaskiner. Om dere er mange i familien kan det gjøre hverdagen enklere. 

Les også: Slik bygger du hus med smarte oppbevaringsløsninger

vaskerominspirasjon_instagram2.jpg
Vaskemaskin og tørketrommel i ergonomisk høyde. Følg VestlandsHus på Instagram for tips og inspirasjon!

4. Estetisk fint vaskerom

Har du tenkt over hvor mye tid du kommer til å bruke på å vaske, brette, stryke og organisere klær i løpet av livet ditt? Det er ikke rent lite! Da sier det seg selv at du bør legge til rette for at disse litt kjedelige arbeidsoppgavene i det minste kan gjøres i lekre omgivelser. 

Et vaskerom trenger ikke bestå av bare hvite skuffer og skap, inntil en hvit vegg med grå fliser på gulvet. Bruk farger om det gir deg god energi til arbeidet, eller gå for dempede toner og naturmaterialer om du heller vil skape en rolig oase. Å brette klær kan være meditativt! 

Dekorer med bilder og planter, kanskje et teppe på gulvet for en lunere og mer hjemmekoselig følelse.

Les også: 3 varige trender for baderomsflis

 

5. Belysning av vaskerom og andre viktige detaljer

For at vaskerommet skal fungere optimalt er det viktig å tenke gjennom en del “kjedelige” detaljer som for eksempel stikkontakter, lys, ventilasjon og gulvvarme. 

Sørg for at du har en stikkontakt i nærheten av der du vil stå å stryke klær, og tenk over hvilke andre ting som vil trenge strøm. Planlegger du å ha en skotørker til våte barnehagesko? Eller kanskje det er viktig for deg med god musikk til arbeidet og trenger en ekstra stikkontakt til en høyttaler?

Skal du ha et tørkestativ som henger i taket må du ta høyde for det når du planlegger belysning.

I tillegg er det viktig å sørge for god varme, gjerne i form av varmekabler, og tilstrekkelig med ventilasjon, siden det er mye fuktige klær som er i omløp på et vaskerom. 

Trenger du et hus til ditt nye lekre vaskerom? Ta en titt på VestlandsHus sine 5 nye husmodeller, eller last ned vår gratis huskatalog.