Slik bygger du hus med smarte oppbevaringsløsninger

29.03.2021
Er det noe man aldri får nok av i et hus, så er det oppbevaring. Her vil vi vise deg noen smarte oppbevaringsløsninger, som du kanskje ikke har tenkt over at er mulig!

Hus med åpne løsninger har vært populære i lang tid. Tanken om luftige rom som flyter over i hverandre, gjerne kombinert med store vindusflater som slipper inn dagslyset, er appellerende for mange. Men det kan også føre til utfordringer man kanskje ikke tenker så mye over før det er for sent. 

- Vi ser veldig ofte at bodplass og oppbevaringsløsninger nedprioriteres når det skal bygges nye hus, og at det er en gjennomgående utfordring når det gjelder hus med åpne løsninger, forteller markedssjef i VestlandsHus, Maria Gauffin. 

- Resultatet er at mange sier i ettertid at de kunne ønske de satte av mer plass til gjennomtenkte og gode oppbevaringsløsninger, legger hun til. 

Les også: Dette står øverst på ønskelisten til husbyggere

- Velg heller mange små boder enn én stor

Maria har selv nylig vært gjennom planleggingsprosessen rundt bygging av nytt hus. Hun er glad for rådet hun fikk av arkitektene under arbeidet med å spikre planløsningen. 

- Hun tipset oss om at det kunne være lurt å ha flere små boder, heller enn én stor. Dette er noe som kan være enklere å få inn i mange hus, fremfor å dedikere større rom til bodplass. I små boder slipper du at mye areal går med til å kunne bevege seg, sier Maria og legger til:  

- Med flere små boder er det også lettere å holde orden, da den ene kan brukes til jule- og påskepynt, mens den andre for eksempel brukes til alle vinterklær. 

Les også: Slik utnytter du arealet under trappa 

Smart oppbevaring av klær ved vaskerommet

Et annet tips er å tenke på logistikken i huset, og planlegge godt rundt dette. Et forslag er å samle klærne til alle i husstanden i umiddelbar nærhet til vaskerommet.

Dette kan løses på flere måter, enten med å ha et walk in-closet eller for eksempel et større vaskerom med nok skapplass, eller godt med skapplass i en gang i tilknytning til vaskerommet.

Ikke bare vil dette vært smart med tanke på oppbevaringen, det vil også gjøre arbeidsflyten rundt klesvasken mer sømløs. 

Vaskerom og garderobe.jpg

Les også: Garderobeskap eller walk in closet? 

Lag en usynlig bod på kjøkkenet

Kjøkkenet er gjerne ikke den første plassen man planlegger å ha en bod, men det er flere argumenter for å gjøre akkurat det. Det er nok mange som opplever at det blir trangt om lagringsplassen ved for eksempel juletider eller i forkant av en bursdag. 

Kjøkkenmaskiner, foodprosessorer og andre større kjøkkenprodukt er også noe som er greit å få bort fra de kjøkkenskapene som brukes til daglig, men terskelen for å komme i gang med matlagingen blir gjerne høyere om du må ned i kjellerboden for å finne utstyret du trenger.

Skjult bod kjøkken.jpg

Slik kan du få mer oppbevaring på kjøkkenet, uten at det synes! Her har vi brukt kjøkkeninnredningen som dør inn til boden som ligger i bakkant av ene kjøkkenveggen.

En løsning på dette er å sette inn en bod i tilknytning til kjøkkenet. Det kan faktisk gjøres på en helt usynlig måte, om man bare er ute i god tid med planleggingen. For om du tenker å ha en hel vegg med høyskap, som så mange gjør nå for tiden, kan du trekke hele den veggen ut, og etablere en bod i bakkant. 

For å få en helhetlig look på veggen kan du bruke en vanlig skapdør, slik som er brukt på resten av kjøkkeninnredningen, som inngangsdør.  

Les også: 6 smarte tips til kjøkkenløsninger 

Alska husmodell planlosning.jpg

På vår husmodell Aksla er det lagt opp til bod i bakkant av kjøkkenet. 

Sørg for å få god hjelp til planløsningen

Hos VestlandsHus har vi arkitekter som er eksperter på å finne de beste løsningene for smart oppbevaring. 

Våre dyktige arkitekter hjelper deg forme drømmehuset, enten du ønsker å benytte en av våre husmodeller som utgangspunkt, eller har skissert opp din egen drømmebolig. 

Trenger du litt inspirasjon? Her kan du laste ned vår gratis huskatalog!