6 tips til smarte kjøkkenløsninger

19.12.2019
Det er godt å komme hjem til et praktisk kjøkken hvor arbeidsflyten går som en lek. Vi har samlet noen ideer til kjøkkenløsningene som hjelper deg med dette.

Tenk deg at du tapper kokende vann rett fra blandebatteriet på ditt splitter nye drømmekjøkken, før du snur deg og åpner kjøleskapsdøra for å ta ut potetene som skal kokes til middag. Koketoppen er bare noen få skritt unna og du er i gang med dagens middag på et blunk. 

Du har designet kjøkkenet ditt på den mest praktisk tenkelige måten, eller kanskje er du ikke så praktisk anlagt, men har fått gode råd fra de som har designet kjøkkenløsningen. Du sitter med en følelse av at “Det var virkelig verdt det! Etter mange vanskelige valg, har du fått det praktiske drømmekjøkkenet du alltid har drømt om.


1. Arbeidstrekanten er blitt til firkanten

Det er spesielt arbeidstrekanten på kjøkkenet vi beskriver over. Kort fortalt er det avstanden mellom kjøleskap, kokeplater og vask. For å få en mest mulig praktisk arbeidsflyt på kjøkkenet, bør disse være plassert nært hverandre siden det er i disse områdene du tilbereder mat. I dag har man gjerne stekeovn, mikro og kaffemaskin i høyskap, fremfor den vanlige ovnen med steketopp oppå. Dermed har den tradisjonelle kjøkkentrekanten gått over til å bli en kjøkkenfirkant. Den totale avstanden mellom disse fire punktene på kjøkkenet bør ikke være for lang for å unngå å måtte gå for mye mellom disse stasjonene. 


Kjøkkentrekant_firkant.jpg

Eksempel på kjøkkentrekanten, eller firkant dersom ovn er innfelt i høyskap.

2. Ekstra kjøleskap, kjølerom, grovkjøkken eller matbod til storfamilien

Tenk over størrelsen på familien i forhold til kjøleskap og fryseplass. Hvor mye plass trenger dere? Hverdagene er ofte travle, og det kan derfor være en lur idé  å planlegge måltidene og gjøre én storhandel i uken. Da slipper du unødvendig mange turer til butikken, som både er slitsomt og tidkrevende. 

Med én storhandel er det viktig å ha nok plass til alle matvarene. Mange opplever at det ikke skal mer til enn en vanlig helgehandel før kjøleskapet er fylt til randen, og spesielt når de inviterer venner og familie. Her finnes mange gode løsninger: 

  • Har du plass til et ekstra kjøleskap? 
  • Det er veldig kjekt med et grovkjøkken eller en matbod som gir ekstra god oppbevaringsplass til matvarene. 
  • Flere aktører tilbyr plassbygde kjølerom. 
  • Eller hva med et kjølehjørne som utnytter hjørneplassen og gir ekstra god og oversiktlig oppbevaringsplass for matvarene?


Les også: Slik kan du bygge en usynlig matbod på kjøkkenet

Kjøkken_familietid_endelig hjemme2_Tone Molnes.jpg

Det er hyggelig å ta med barna på matlagingen. Foto: Tone Molnes. 

3. Resirkulering

Det stilles stadig større krav til resirkulering og mange tenker ikke over dette når de planlegger nytt kjøkken. Resirkulerbart materiale som papp og papir, glass og metall, og matavfall hoper seg ofte opp i løpet av en uke. Det ser ikke spesielt pent ut om det blir stående fremme. Det er godt å få dette gjemt unna i benken, men det tar opp en del plass. Det kan derfor være en god idé å planlegge ekstra plass til alle boksene som midlertidig tar vare på det som skal resirkuleres. 

LES MER: Kjøkkentrendene 2019

4. Smarte tekniske løsninger

Et godt tips er å følge med på de siste tekniske løsninger til kjøkkenet. Det utvikles stadig smarte løsninger som hjelper deg i hverdagen. For eksempel finnes det kraner som du kan tappe kokende vann fra. Da slipper du plass til vannkokeren og sparer ventetiden for at vannet skal koke. 

Det er også populært å få gjemt viften ned i benken. Da blir kjøkkenet fort mye åpnere og du slipper boksen som henger fra taket. Dette er spesielt praktisk når du har koketoppen på kjøkkenøyen.  

Det finnes også matskuffer med kjøl, som kanskje er et supplement til kjøleskapet eller en erstatter. Noen ønsker seg vinskap på kjøkkenet og det finnes mange elegante løsninger for dette. Andre ønsker seg kanskje urteskuff der temperatur og belysning skal være optimal for å holde urtene i live lengst mulig. 

Har man en stor familie, kan det være genialt å ha to oppvaskmaskiner. Da slipper man opphoping på benken når maskinen er full, og en får en god oppvaskflyt.

gronnsakurteskuff1125_blogg.jpg

Det finnes flere tilbydere av kjøle- og urteskuffer. Foto: Sigdal

5. Godt lys

Godt med lys er viktig når man står med skarpe kniver, eller skitne glass fra kvelden før. Er det mulighet til vindu over kjøkkenbenk, kanskje mellom over- og underskap, er det en god løsning som ser både pent ut og gir godt med lys på dagtid. Kanskje passer det å ha et takvindu over kjøkkenet, som slipper inn masse godt lys jevnt over. Ellers er det viktig å belyse godt de sonene man jobber i. 

kjøkken_photo by jafar-mansuri_arbeidsfirkant.jpg

Arbeidsfirkanten, kjøkkenøy og barløsning.

6. God benkeplass og kjøkkenøy

For de som synes det er ekstra stas å tilbringe tid på kjøkkenet og lage god mat, er godt med benkeplass noe man bør prioritere. Det at man kan involvere barna i matlagingen er en fin aktivitet for hele familien. 

Designet på kjøkkenet er viktig. Om du har plass til en kjøkkenøy, vil den både skille ad og binde sammen kjøkken og stue/spisestue, dersom du har åpen kjøkkenløsning mot stuen.  

Barløsning med stoler gjør at man gjerne spiser frokosten sin på kjøkkenøya på travle morgener. De lengre helgefrokostene kan man så kose seg med i spisestuen, hvor alle er samlet.

Har du lyst å få tegnet ditt drømmekjøkken i ditt nye VestlandsHus? Ta kontakt med din nærmest boligrådgiver og vi hjelper deg.