Bør du gå for akustikkplater i ditt nye hus?

03.11.2021
Akustikkplater i private boliger blir stadig mer utbredt. Slik avgjør du om du bør gjøre tiltak rundt akustikk i ditt nye hus.

Samtidig som trenden går mot mer åpne romløsninger, og større takhøyde, har også akustikkplater blitt noe husbyggere bør vurdere. Det finnes ingen krav til romakustikk i private hjem, slik som i offentlige bygg. Likevel er akustikk noe som stadig flere blir oppmerksomme på, også i egen bolig. 

- Vi får mange henvendelser fra personer som har flyttet inn i moderne boliger og sliter med lyden, forteller Halvor Berg, konseptutvikler i Glava Isolasjon. 


Utfordrende akustikk i moderne hjem

Et hjem er sted hvor man skal være trygg og kunne slappe helt av. Å ha et behagelig støynivå er essensielt for å få en god opplevelse og unngå høye skuldre og stress, som støy ofte fører med seg. 

Utfordringen med moderne hjem er de store, harde flatene som hører husstilen til.

- Store vindusflater og gipsvegger, åpne rom og den ekstra takhøyden som mange moderne hus har, gjør det mer utfordrende å få god akustikk i hjemmet, sier Halvor. 

Legger du til minimalistiske interiørtrender, så har du en totalpakke som fort kan skape et utfordrende lydmiljø. Heldigvis finnes det mange muligheter for å bedre akustikken i hjemmet ditt, både under bygging, men også i etterkant. 

Les også: Elsker du også moderne hus? Slik får du et funkishus tilpasset ditt behov 


Hvordan fungerer akustikkplater?

Ifølge Halvor er det mange som ikke er klar over problemstillingen rundt akustikk når de skal bygge nytt hus. 

- Det er aldri for sent å gjøre noe med akustikken i hjemmet ditt, men desto tidligere du er i byggeprosessen, desto enklere blir det, sier Halvor. 

Om du skal bygge et moderne hus, som nevnt over, anbefaler Halvor deg å ta en prat med utbyggeren din. 

- Akustikk handler om luft i bevegelse. Se for deg at du kaster en ball mot en vegg. Denne vil sprette tilbake fra den harde veggen og komme i retur mot deg. Så ser du for deg at du kaster den samme ballen mot et nett. Nettet vil da absorbere energien og bremse ballen. Slik fungerer også akustikkplater og andre tiltak som kan brukes for å bedre akustikken - lyden "bremses opp" i stedet for å slås tilbake fra en hard overflate, forteller Halvor. 

Les også: Dette må du tenke på tidlig i planleggingsfasen når du skal bygge hus


Hvordan få bedre akustikk hjemme?

For å unngå for mye støy i hjemmet ditt, anbefaler Halvor å gjøre tiltak i de sonene hvor det er mest lydaktivitet. 

- I soner hvor mange oppholder seg, som for eksempel ved spisebordet, vil du kunne dempe støynivået betraktelig ved å bruke akustikkplater i taket. De perforerte gipsplatene vil absorbere lyden og fører den bort fra rommet, forklarer Halvor. 
Akustikkplater i stue_.jpg
@funki78 har valgt å bruke akustikkplater både på spisestua og stua. Foto: @funkis78


Les også:
@funkis78 sitt hus ser ut som Falketind, men på innsiden er alt forandret.

Å bruke spiler eller annet lydabsorberende materiale på tak og vegger vil også ha samme effekt. I tillegg finnes det mye interiør som også bidrar til god akustikk.

- I moderne boliger har man ofte store åpne rom med flere soner, og for småbarnsfamilier er det veldig praktisk å ha en lekesone i et hjørne av stua. Tekstiler som gardiner, teppe, puter og pledd er gode hjelpemidler til å dempe støy fra de ulike sonene, sier Halvor.  


Bruk veggabsorbenter og lyddempende lamper

For å gjøre de store veggflatene mer lydabsorberende anbefaler Halvor å bytte ut bilder med veggabsorbenter. 

- Disse er laget av glassull med en duk utenpå og er et godt hjelpemiddel til å få bedre akustikk hjemme. De finnes i forskjellige typer og stiler, og du kan også få trykt egne motiv på dem, sier Halvor.
1125x560-Saksa tilpasset husmodell-4.jpg

Slike veggabsorbenter er foreløpig mest brukt i næringsbygg, men blir nå stadig mer populære for å forbedre romklang i private hjem. Foto: Paal André Schwital, Metro Branding

Det finnes også lydabsorberende lamper som kan være en god investering. 

- Om du vil skape ditt eget unike interiør kan du lage fritthengende flåter av samme materiale som veggabsorbentene. Her er det også muligheter for å felle inn lys, eller ha en pendellampe i midten, foreslår Halvor.


Konklusjon: Bør du gå for akustikkplater i ditt nye hjem?

Som du ser er det mange måter å jobbe med akustiske utfordringer. Som en tommelfingerregel kan man si at dersom du har et hus med store vegg- og vindusflater, samt åpne rom, bør du ta utfordringer rundt akustikken med som en del av planleggingen av boligen. 

- Det viktigste er egentlig å være obs på at dette kan være en utfordring, og være i forkant med å ta tak i det og diskutere det med utbygger tidlig i planleggingsfasen. Da har man det beste utgangspunktet for å legge til rette for et rolig og akustisk godt hjem, sier Halvor. 

Drømmer du også om en helt ny, moderne bolig? Se alle våre moderne husmodeller i huskatalogen.