Husbyggernes tips: Dette bør du tenke på i planleggingsfasen

19.09.2021
Bygge hus? Her får du tips fra husbyggere som kan gjøre ditt hus fullkomment.

Det er mye å tenke på når du skal bygge hus. Veldig mye. Derfor er planleggingsfasen så viktig å disponere og bruke godt. På vår blogg har vi publisert flere artikler der vi har fått vite hva som har vært viktigst for unge par som har bygget sin drømmebolig. Sitter du med husplaner, kan du med andre ord snappe opp noen gode og nyttige tips vi har plukket ut fra disse byggeprosessene. 

1125x560 Klargjøring av tomt.jpg
TOMT KLAR FOR DRØMMEHUS: Mye og god planlegging må til før drømmehuset blir reist på tomta. Foto: Privat

Inspirasjon og oppbevaring

I landlige omgivelser på Årnes flyttet Ida Emilie og Jan Inge inn i sitt Høgflya sommeren 2020. Huset glir perfekt inn i omgivelsene, der det ligger i skogkanten. Mange ting falt på plass fordi de var grundig i planleggingsfasen og hadde god dialog med utbygger. Her er deres anbefalinger til kommende husbyggere:

- Vi var heldige som fikk være med dem på to boligprosjekter i nærområdet, der vi fikk se byggekvaliteten og få litt inspirasjon til vårt hus. Hvis andre husbyggere får en sånn mulighet, så er det noe vi absolutt anbefaler, sier Jan Inge.

Andre tips de to har til andre husbyggere, er å tenke godt over behovene i forkant.

- Finn ut hva dere har bruk for, rett og slett. Dessuten er det mulig å endre små ting i startfasen, så gjør det mens du kan. Vi opplevde VestlandsHus som veldig lydhøre i så måte, samstemmer de to.

Selv er de småbarnsforeldre og da er oppbevaring selvfølgelig viktig.

- For all del, pass på at det blir nok av plasser til oppbevaring, også frem i tid.

Les også: Tips til husbyggere - samleartikkel

1125x560 Planleggingsfasen.jpg
PLANLEGGING: Husbyggere må gjennom mange vurderinger og valg. Foto: Privat


Involvering og uteområde

Det unge samboerparet Mari og Erik sitter ofte og nyter utsikt og kveldssol fra sitt nye hjem, i det nyetablerte boligområdet på Jaren, i Gran kommune på Hadeland. Der fikk de bygget huset etter en miks av hyttefasaden til Stordal og planløsningen til Storhøa.

Det litt spesielle valget av hus ble realisert etter et godt samarbeid med lokal utbygger og VestlandsHus. Og for Mari og Erik var deres tilstedeværelse og involvering i byggeprosessen viktig.

- Vi var mye involvert fra start til slutt, noe vi syntes var veldig fint for å kunne følge alle stegene og eventuelle endringer vi skulle ønske underveis. Og så tok vi oss av håndtering av søppel selv, noe som gjorde at vi var mye innom byggeprosjektet. Vi hadde et godt samarbeid med HBolig, som igjen hadde løpende kontakt med VestlandsHus i forhold til tegninger og det administrative. Det var til stor hjelp, sier Mari.

Samboerparet fikk også erfare at grundig forarbeid og planlegging av uteområdet ga huset en ekstra dimensjon.

- Ikke glem uteområdet! Man kan fort glemme alt arbeidet som må til for å opparbeide det. forteller Mari.

Artikkelbilde Johnsrud granittmur 03.jpg
Granittmuren gir særpreg og støtte til et flott opparbeidet uteområde. Foto: Mari Johnsrud


Småbarn og praktiske tilpasninger

Ingrid og Eivind har bodd på en flott utsiktstomt i Ålesund kommune siden påsken 2019. Huset de bygde var Falketind, som de gjorde noen praktiske tilpasninger på. Mest med tanke på at de skulle flytte inn med ei lita datter.

- Vi måtte bare ha egen inngang til vaskerommet, hvor vi har grovdusj til skitne støvler og regnklær. Det er superpraktisk! I tillegg har vi store garderober på soverommene. Det må til med barn i hus, sier Ingrid.

1125x560 Walk-in garderobe  - Foto Tone Molnes.jpg
Store walk-in garderober har plass til mye klær og sko. Foto: Tone Molnes


Planlegging til minste detalj

På Nerlandsøy på Sunnmørskysten var Lisa og Daniel med på å prege sitt drømmehjem, ved å endre husmodellen Slotthø til å passe omgivelsene. For dem var planleggingsprosessen både lang og krevende, men samtidig nødvendig.

- Prosessen var strevsom, men det må være sånn. Det er mange detaljer som skal på plass, man må følge med og ta valg, og det oppstår endringer underveis. Det som var viktig for oss var at vi hadde en planløsning klar fra start av, før vi satte igang med materialvalg og alt det der, sier Lisa, som også tok et farge- og interiørkurs før husbyggingen tok til.

Artikkelbilde Casapinbo 1125x560.jpg
OPPFYLT HUSDRØM: Her er det flotte resultatet til Lisa og Daniel, etter mange måneder med planlegging

Hun var med andre ord godt forberedt og vil gjerne tipse andre om å bruke tiden godt. 

- Bruk tiden du trenger i planleggingsfasen. Ikke si ja til alt med en gang, og ikke velg noe bare fordi det er mest vanlig eller andre liker det. Det er du som skal bo der. Ta med målebånd i andres hus for å se hva som trengs. Spør og undersøk. Folk er veldig hjelpsomme, så det kan du få mye ut av, råder Lisa.

På spørsmål om det er noe hun ville gjort annerledes, svarer hun følgende:

- Det jeg kan si er at man lærer av å bygge hus, og at ønsker og behov er i stadig endring, fordi man endrer seg gjennom livet. Jeg mener det var avgjørende at vi la så mye tid i planleggingsfasen og fikk alle detaljene på plass. Da minker også sjansene for at man angrer på noe i etterkant.

Går du med planer om å bygge hus? Da håper vi du har fått noen gode ideer og litt inspirasjon til ditt kommende drømmehus. Kontakt din nærmeste VestlandsHus-forhandler hvis du lurer på noe.