Fliser til uteområdet? Dette må du tenke på!

20.09.2021
Et flislagt uteområde kan nærmest bli vedlikeholdsfritt om det gjøres riktig. Men det er enkelte fallgruver du må passe deg for, advarer eksperten.

Å legge fliser ute blir stadig mer vanlig her til lands, men mange er likevel skeptiske til å legge fliser ute i Norge. Frost og engstelse rundt løse eller sprukne fliser skremmer mange fra å velge et flislagt uteområde. 

Ifølge murmester og faglig ansvarlig i Flisekompaniet, Jan Eddie Kragtorp, går det like fint å legge flis ute i Norge, som ellers i Europa, så lenge det gjøres riktig. 

Tre måter å legge fliser ute

- Det er tre måter å legge fliser utendørs på: Du kan lime flisene, legge flisheller på pidestaller eller du kan legge flisene rett i singelen. 

Sistnevnte metode fungerer også om du ønsker å kombinere fliser og gressplen. Da skjærer du ut et stykke av gresset hvor du ønsker å ha flis, legger ned sand og legger flishellen(e) over. Dette gjør seg bra for eksempel til stier til lekestativet eller paviljongen i hagen. 

Fliser til uteområdet.jpg
Med litt grunnarbeid først, kan utendørsfliser legges også på gresset. Foto: Flisekompaniet.

- Det tryggeste alternativet, og det som stadig flere nå velger å gå for, er å legge flisheller på pidestaller. Disse kan settes både på betong eller treterrasse, eller rett på singel, forklarer Jan Eddie. 

Les også: Hvor stort hus trenger du å bygge?

Uteflis på pidestaller.jpg
Flisheller som legges på pidestaller kan legges på flere ulike underlag, og er en fin måte å få skjult ledninger. Foto: Flisekompaniet.

Hvilke fliser passer ute? Gå for porcelanato!

Når du skal velge fliser til uteområdet er det best å gå for typen porcelanato. Dette er fellesnavnet for fliser laget på en spesiell måte ved bruk av hardt trykk og varme. Disse 20 mm-flisene er frostsikre og er laget slik at minimalt med væske trekker ned i dem. 

- I tillegg kan det være lurt å se hvilken sklisikkerhetsklasse flisen tilhører. Desto høyere klasse, desto mindre glatt er den, men også desto vanskeligere å vaske. Vi bruker å anbefale R11, for da er den ikke like glatt som innendørsfliser, og samtidig enkel å rengjøre med høytrykksspyler, forklarer Jan Eddie. 
Flislagt terrasse.jpg
Tips! Velg utendørsfliser i lyse toner for å unngå at de blir for varme på sommeren. Foto: Flisekompaniet

Skal flisene limes, anbefaler murmesteren ikke større fliser enn 30x60. 

- Jo større en flis er, desto større sjanse for å ikke få 100 % limdekning. Dersom det blir “lommer” mellom flisene og limen vil fukt kunne trekke ned og fryse, noe som vil føre til at flisen løsner eller sprekker. Går du derimot for flislegging med pidestaller kan du fint bruke 60x60-fliser, forklarere Jan Eddie. 

Når det gjelder farge er det lurt å ikke velge for mørke fliser, da disse fort blir veldig varme på solfylte sommerdager. 

Les: På jakt etter innendørsfliser også? Her finner du 3 varige trender innen baderomsflis

Uteområde med flis vs. treplatting

Det er flere fordeler med å legge fliser på uteplassen, kontra å velge en tradisjonell terrasse med treplatting.

- Du slipper nærmest alt vedlikeholdsarbeid på uteplasser med fliser, bare en omgang med høytrykkspyleren i ny og ne. Så for dem som ikke er så glad i all beising treplattinger fører med seg, er uteområder med flis absolutt å anbefale, sier Jan Eddie. 

I tillegg er levetiden på et flislagt uteområde så godt som evigvarende, dersom alt er gjort etter boka. 

- Dette gjelder spesielt når man limer fliser. Men det er ikke bare om limingen er god nok det kommer an på! Om uteområdet er laget med riktig fall, om det er brukt bevegelsesfuge og valg av flis vil også påvirke levetiden, forklarer Jan Eddie. 

Flisheller ute.jpg
Foto: Flisekompaniet.

Planlegg uteområdet tidlig når du bygger nytt hus

Er du i planleggingsfasen og skal bygge nytt hus, har du alt å vinne på å planlegge uteområdet så tidlig som mulig. Det finnes gode muligheter for å spare både tid og penger, for eksempel ved å gjøre noe av grunnarbeidet samtidig som huset bygges. 

Her kan du lese mer om hvordan du kan planlegge uteområdet når du skal bygge nytt hus