Hvordan bygge hus som kan tilpasses livets ulike faser?

04.07.2024
Slik skaper du et hjem som ikke bare møter dagens behov, men som også kan tilpasses dine fremtidige ønsker.

Skal du bygge nytt hus blir det trolig den største investeringen du gjør. Da kan det være trygt og godt å vite at du bygger et hus som er ment for å vare, og som kan tilpasses etter hvert som livet går gjennom ulike faser. 

I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips til smarte løsninger som kan gjøre at budsjettet ditt kan strekke seg litt lenger og gjøre at du får en bolig for livet. 

Tilpass huset til flere livsfaser

Mange som velger å bygge nytt hus er ofte i småbarnsfasen. I denne delen av livet er det gjerne praktiske løsninger som står øverst på ønskelisten. At soverommene er i nærheten av hverandre, eller at du slipper gå trapper med babyen i armene for å skifte bleie. 

Les også: Våre beste tips til småbarnsfamilier som skal bygge hus

Etter hvert som barna blir eldre og huset fylles opp av venner, er det mange som ønsker seg en kjellerstue med god plass til filmkvelder og annen moro. En plass hvor barna kan være seg selv, uten at de voksne nødvendigvis blir overdøvd av høy latter og musikk som strømmer ut av høyttalerne.

Reiser vi enda lenger frem i tid har barna flyttet ut, og du som voksen sitter igjen med det som føles som all verdens tid, men uten helt å vite hva du skal gjøre med den. På dette tidspunktet har ofte behovet for ulike rom endret seg drastisk fra da du bygde huset. Nå er det gjerne drømmen om en walk-in-garderobe eller et dedikert hobbyrommet som gjelder. 

Som du ser, endrer ønsker og behov seg mye gjennom livets ulike faser. Her vil vi gi deg noen tips til hvordan du kan bygge et hus som kan endres samtidig som livets ulike faser suser av gårde.

Livets-faser-v2-1125x560.jpg

Bygg hus med uinnredet loft eller kjeller

Er du i etableringsfasen når du skal bygge hus, kan budsjettet ofte være noe stramt. Du har sikkert mye på ønskelisten over hva du vil drømmehuset skal inneholde, men må prioritere hardt. 

En fin måte å kunne spare inn litt på budsjettet når du bygger hus, er å la deler av huset, som for eksempel loft eller kjeller, stå uinnredet. Dette var mye mer vanlig før, og det er fortsatt noe som er vanlig i andre land som Sverige og USA. Dette er en fin måte å få spredt kostnadene over en lengre tidsperiode. 

Det samme kan også gjøres med for eksempel garasjen. Hvis du vet at du vil ha en garasje, kan den tegnes inn i byggeplanene, slik at du sørger for å holde deg innenfor utnyttelsesgraden av tomten. Men du kan vente med oppføringen til du har fått spart opp litt penger og lommeboken tillater flere investeringer.

Les også: Slik lager du fleksible rom i ditt hjem

Bygg hus med utleie

En løsning mange tyr til for å kunne bygge drømmehuset, er å legge til rette for utleie. Ved å leie ut deler av huset ditt kan du få høyere lån av banken, noe som igjen kan gi deg litt mer spillerom når du skal skape ditt nye hjem. 

Men selv om du bygger hus med utleie, trenger ikke det å bety at du skal leie ut i all fremtid. Med smarte planløsninger kan du legge til rette for at utleiedelen enkelt kan innlemmes i hjemmet ditt igjen, dersom du etter hvert ikke er avhengig av inntekten eller trenger arealet selv. For eksempel når barna har blitt så store at de trenger mer plass til å ha venner på besøk, kan det være fint å la dem få sin egen plass i huset. Eller når barna kommer på besøk med barnebarna. 

Se regnestykke: Få råd til drømmeboligen med utleie

Nye husmodeller med større grad av fleksibilitet

I VestlandsHus sin nyeste huskatalog finner du en rekke nye husmodeller som har fått en helt ny grad av fleksibilitet. Dette gjør det enda enklere for deg som husbyggere å kunne tilpasse husbyggingen etter egne ønsker og behov, både nå og i fremtiden. 

- I VestlandsHus har vi alltid gjort mye spesialtilpasninger for å skape drømmehuset til kundene våre, men nå har vi i større grad utviklet husmodeller som er bygget på denne fleksible tankegangen, sier Maria Gauffin, markedssjef i VestlandsHus, og kommer med noen eksempler: 

- I VestlandsHus tilpasser vi alltid etter kundens ønsker og behov. Husmodeller i katalogen er til inspirasjon, men kan alltid endres. Vi ønsket å tydeliggjøre dette enda mer, ved å lage husmodeller i flere versjoner, f.eks med 1 eller 2 etasjer. På den måten håper vi kundene enklere forstår at alle hus kan tilpasses.

- Blant annet er det nå enklere å velge antall etasjer, enten du vil ha en etasje ekstra eller en mindre. Det ligger også mer til rette for å kunne velge å ferdigstille bare de delene av huset som dere trenger her og nå, for så å fullføre resten på et senere tidspunkt. 

I tillegg til de nye fleksible husmodellene har VestlandsHus også gjort en del oppdateringer på sine eksisterende husmodeller, alt for å gjøre det enklere for deg som husbygger å få akkurat det du trenger i ditt nye drømmehus. 

- Vi ønsker å være din sparringspartner som aktivt hjelper deg med å skape det hjemmet du ønsker deg både nå og i fremtiden. Vi skal være der og guide deg gjennom hele prosessen, og ikke minst hjelpe deg å se helheten i mengden av spørsmål og avgjørelser som må tas, sier Maria.

Vil du se de nye og oppdaterte husmodellene? Her kan du laste ned VestlandsHus sin nyeste boligkatalog og få inspirasjon til å skape din drømmebolig.