Slik vedlikeholder du ditt VestlandsHus

03.07.2018
Hvor ofte bør du egentlig gjøre noe med kledningen på huset ditt? Og hva med tak og vinduer? Her får du noen tips til hvordan du kan holde boligen din i tipp, topp stand.

Å eie et hus kommer med mange forpliktelser, blant annet når det gjelder vedlikehold. Holder man ikke tritt, kan det fort få store konsekvenser som både er mer tidkrevende og mer kostbart enn om du i utgangspunktet hadde fulgt rådene for å ta vare på din bolig.

Vi i VestlandsHus har helt siden 1974 hatt fokus på kvalitet, trygghet og høy standard. Vi vet at været i Norge kan være utfordrende og har fokus på å levere robuste og kvalitetssikrede hus som tåler alt fra kraftige vindkast til strålende sol. 

Samtidig ønsker vi at våre kunder skal slippe å bruke unødvendig mye tid på vedlikehold. Derfor har vi valgt våre underleverandører og samarbeidspartnere med omhu, for å gi våre kunder det beste produktet, ikke bare ved overlevering, med også på lang sikt.   

VH-mur.jpg

Vedlikehold av murfasade eller pusset kledning

En del av VestlandsHus sine husmodeller er levert med Weber VentiGuard eller Weber VentiGuard Extreme, samt silikonharpikspuss på overflaten. Sistnevnte er en gjennomfarget sluttpuss som gir struktur. Denne har en varig farge, slik at man normalt sett ikke skal trenge fornye den. Overflatepussen er også tilsatt kjemikalier slik at alger ikke skal kunne vokse i pussen. 

Weber sine løsninger er tilnærmet lik vedlikeholdsfrie, men det kan være behov for en fasadevask. Hvor ofte du trenger å gjøre dette, avhenger av hvor du bor. Et hus som ligger tett ved en motorvei, vil for eksempel oppleve mye mer støv enn et hus som ligger i skogkanten. 

Når du skal vaske fasaden er det viktig å ikke bruke høytrykksspyler, da dette kan føre til skader. Bruk vann, kost og et mildt rengjøringsmiddel. Weber anbefaler å lage sin egen blanding av 10 l vann, 1 dl grønnsåpe og 1 ts Zalo.

VH_kledning.jpg

Vedlikehold av trekledning

Et hus trenger ikke bare å rengjøres innvendig, det er også behov for en årlig fasadevask. Skitne vegger tiltrekker seg fukt og gir grobunn for mikroorganismer som kan føre til sopp og råte. I tillegg vil levetiden til maling og beis bli betydelig redusert.

Hvor ofte du bør male eller beise huset ditt, må tilpasses anbefalingene fra leverandøren du velger. For dem som ønsker en vedlikeholdsvennlig fasade, er det mange som velger NORD. Gjøres jobben riktig fra start, vil NORD sin grankledning ikke kreve etterbehandling. Eventuell vask gjøres med forsiktighet og uten bruk av høytrykksspyler. 

vh_tak.jpg


Vedlikehold av tak

VestlandsHus samarbeider med BMI Norge som leverer takstein fra Zanda.

Du bør ta en sjekk av taket ditt hvert år. Dette er en fin oppgave å gjøre på våren/sommeren, etter at vinteren har sluppet taket.

Ta et overblikk og se om noe av taksteinen er skadet, eller om det har oppstått sprekker eller frostsprengninger etter vinteren. Tilgroing er ikke noe problem i seg selv, men mose og algevekst kan føre til frostsprengning, så skrap forsiktig bort om du finner dette. Sjekk også at ikke noen taksteiner er løse.

Kontroller tetningene utenfra ved mønet, takvinkler og gjennomføringer. Inntørkede pakninger og tetningsmateriale bør skiftes. Sjekk at trevirket under dårlige tetninger ikke er fuktskadet. Kontroller taket fra innsiden, gjerne med en fuktmåler. Se etter sopp og fuktflekker. Kontroller spesielt nøye møner og vinkler.

VH_stue_vindu.jpg

Vedlikehold av vindu

NorDan leverer kvalitetsvinduer og - balkongdører til våre boliger. Vinduene er forsynt med aluminiumglasslister. Dette er gjort for å lette vedlikeholdet. Forskjellen mellom beiset eller malt tre og aluminium er ikke synlig. NorDan-vinduene er enkle å male, men det er viktig å unngå å få maling på beslag og glass. Skru av håndtakene og ventilen, og unngå å la det komme maling på tettelisten og rammen.  

Les også: Vindu er vindu - eller?

Når det gjelder balkongdører anbefales det å smøre reiler med fett to ganger i året for å sikre god funksjon og sikre produktets holdbarhet. Har døren sylinder bør den smøres like ofte, samtidig som du sjekker at skruene sitter som de skal.

Hengslene på vinduer/dører kan rengjøres med en klut eller svamp med grønnsåpe og varmt vann en gang i året. Sjekk samtidig om skruer har løsnet og eventuelt etterstram disse. Ikke bruk sterke kjemikalier eller slipende middel til vasking av hengsler. Hengsler skal ikke smøres.


På jakt etter mer inspirasjon til din nye boligdrøm?