Slik vedlikeholder du ditt VestlandsHus

03.07.2018
Hvor ofte bør du egentlig gjøre noe med kledningen på huset ditt? Og hva med tak og vinduer? Vi i VestlandsHus gir deg noen tips til hvordan du kan holde boligen din i tipp, topp stand.

Å eie et hus kommer med mange forpliktelser, blant annet når det gjelder vedlikehold. Holder man ikke tritt, kan det fort få store konsekvenser som både er mer tidkrevende og mer kostbart enn om du i utgangspunktet hadde fulgt rådene for å ta vare på din bolig.

Vi i VestlandsHus har helt siden 1974 hatt fokus på kvalitet, trygghet og høy standard. Vi vet at været i Norge kan være utfordrende og har fokus på å levere robuste og kvalitetssikrede hus som tåler alt fra kraftige vindkast til strålende sol. Samtidig ønsker vi at våre kunder skal slippe å bruke unødvendig mye tid på vedlikehold. Derfor har vi valgt våre underleverandører og samarbeidspartnere med omhu, for å gi våre kunder det beste produktet, ikke bare ved overlevering, med også på lang sikt.   

vh_tak.jpg


Tak

VestlandsHus samarbeider med Monier som leverer kvalitetsprodukter fra Zanda.

Du bør ta en sjekk av taket ditt hvert år. Dette er en fin oppgave å gjøre på våren/sommeren, etter at vinteren har sluppet taket.

Ta et overblikk og se om noe av taksteinen er skadet, eller om det har oppstått sprekker eller frostsprengninger etter vinteren. Tilgroing er ikke noe problem i seg selv, men mose og algevekst kan føre til frostsprengning, så skrap forsiktig bort om du finner dette. Sjekk også at ikke noen taksteiner er løse.

Kontroller tetningene utenfra ved møne, takvinkler og gjennomføringer. Inntørkede pakninger og tetningsmateriale bør skiftes. Sjekk at trevirket under dårlige tetninger ikke er fuktskadet. Kontroller taket fra innsiden, gjerne med en fuktmåler. Se etter sopp og fuktflekker. Kontroller spesielt nøye møner og vinkler.

VH_stue_vindu.jpg

Vindu

NorDan leverer kvalitetsvinduer og - balkongdører til våre boliger. Vinduene er forsynt med aluminiumglasslister. Dette er gjort for å lette vedlikeholdet. Forskjellen mellom beiset eller malt tre og aluminium er ikke synlig. NorDan-vinduene er enkle å male, men det er viktig å unngå å få maling på beslag og glass. Skru av håndtakene og ventilen, og unngå å la det komme maling på tettelisten og rammen.  

Les også: Vindu er vindu - eller?

Når det gjelder balkongdører anbefales det å smøre reiler med fett to ganger i året for å sikre god funksjon og sikre produktets holdbarhet. Har døren sylinder bør den smøres like ofte, samtidig som du sjekker at skruene sitter som de skal.

Hengslene på vinduer/dører kan rengjøres med en klut eller svamp med grønnsåpe og varmt vann en gang i året. Sjekk samtidig om skruer har løsnet og eventuelt etterstram disse. Ikke bruk sterke kjemikalier eller slipende middel til vasking av hengsler. Hengsler skal ikke smøres.

VH-mur.jpg

Murfasade/pusset kledning

En del av VestlandsHus sine husmodeller er levert med Weber VentiGuard eller Weber VentiGuard Extreme, samt Silikonharpikspuss på overflaten. Sistnevnte er en gjennomfarget sluttpuss som gir struktur. Denne har en varig farge, slik at man normalt sett ikke skal trenge fornye den. Overflatepussen er også tilsatt kjemikalier slik at alger ikke skal kunne vokse i pussen. 

Weber sine løsninger er tilnærmet lik vedlikesholdsfrie, men det kan være behov for en fasadevask. Hvor ofte du trenger å gjøre dette, avhenger av hvor du bor. Et hus som ligger tett ved en motorvei, vil for eksempel oppleve mye mer støv enn et hus som ligger i skogkanten. 

Når du skal vaske fasaden er det viktig å ikke bruke høytrykksspyler, da dette kan føre til skader. Bruk vann, kost og et mildt rengjøringsmiddel. Weber anbefaler å lage sin egen blanding av 10 l vann, 1 dl grønnsåpe og 1 ts Zalo.

VH_kledning.jpg

Trekledning

Et hus trenger ikke bare å rengjøres innvendig, det er også behov for en årlig fasadevask. Skitne vegger tiltrekker seg fukt og gir grobunn for mikroorganismer som kan føre til sopp og råte. I tillegg vil levetiden til maling og beis bli betydelig redusert.

Hvor ofte du bør male eller beise huset ditt, må tilpasses anbefalingene fra leverandøren du velger. Ønsker du en vedlikeholdsvennlig fasade, anbefaler vi i Vestlandshus MøreRoyal fra Talgø Møretre. Dette er spesialimpregnert trelast som gjør at vedlikeholdet er betydelig enklere enn ved andre typer trelast. Den royal-impregnert trelasten leveres i seks farger. Fargene vil slites av vær og vind, men dersom man ikke vektlegger det kosmetiske, kan treverket normalt stå mellom 10-20 år før første vedlikeholdende behandling er nødvendig.

Under oppføring bør du påføre royalolje i samme farge som materialene på alle kappflater. Dette er for å sikre både kvaliteten og kosmetikken. Etter noen år vil trolig treet virke blast og værslitt. Da vil det være behov for å påføre olje med fargepigmenter på de mest værutsatte sidene. Fasaden mot nord og øst kan med fordel etterbehandles med MøreRoyal Treolje med pigmenter, utblandet med 50 prosent white spirit.

Det er viktig at treet er tørt under behandlingen, og at det er godt rengjort. Ikke bruk sterkt fettløsende midler. Disse vil løse opp oljen som fortsatt er i treet. Bruk heller mild husvask og vannslange med normalt trykk. Høytrykksspyler kan skade treet og fjerne pigmenter.

Vedlikeholdende behandling av MøreRoyal-impregnert trelast skal skje med MøreRoyal Treolje (med eller uten fargepigmenter).  Dersom du vil endre farge kan du beise/male med produkter av anerkjent kvalitet. Videre vedlikehold må da fortsette med beis/maling.

VH_fliser.jpg


Fliser

Mange opplever ofte fliser som fort blir flekkete og ser slitt ut. Vestlandshus samarbeider med Flisekompaniet som har følgende råd å komme med for å holde flisene i din bolig rene og pene over tid: Bruk et syrebasert rengjøringsmiddel til å vaske over flisene rett etter de er lagt.

Hovedrengjøringen bør utføres med et alkalisk rengjøringsmiddel. Dette fjerner organiske forurensninger som fett, såpe, sot, matrester og lignende. Dersom du opplever at det ligger igjen et fettlag etter vask, er det trolig fordi du har brukt et såpeprodukt. Da vil gulvet være skittent og flekkete med en gang det har tørket. Grønnsåpe lukter rent, men har ingenting på fliser å gjøre.