Tips til deg som vurderer å bygge hus på ett plan

02.02.2023
Stadig flere vurderer å bygge hus på ett plan. Her er noen råd som kan hjelpe deg finne formen på din boligdrøm.

Å samle alt du trenger i én etasje kan være praktisk i flere faser av livet. 

Tradisjonelt har husmodeller på ett plan vært mest populært blant godt voksne som ikke lenger har barn boende hjemme og trenger et hjem de kan bli gamle i. 

Men å ha et hjem hvor man slipper å gå trapper og må leie stillas for å male blir faktisk stadig mer populært også for yngre par og familier. 

Men er det det riktige valget for deg?

Haavard Hovde Grimstad VestlandsHus Arkitekter-1.jpg
Håvard Hovde Grimstad

- En klar fordel med hus på ett plan

- Den aller største fordelen med å bygge hus på ett plan er at du bygger for fremtiden. Å bygge hus er en tidkrevende prosess, og da kan det være godt å vite at du skaper et hjem du kan bo i også når du er eldre, eller om det skulle skje en ulykke som gjør at du blir avhengig av hjelpemidler, sier Håvard Hovde Grimstad, arkitekt i VestlandsHus Arkitekter

Dersom du bygger et hus med alle hovedfunksjoner på én flate, vil det bli stilt krav om at boligen blir en såkalt «tilgjengelig boenhet». Det betyr at teknisk forskrift tilrettelegger for at det skal tas hensyn til blant annet snusirkler,  bredde på gang og en rekke andre krav.

- For dem som skal bo der vil dette gi en stor verdi, sier Håvard.

Les mer: Kristoffer bygde så lite hus som mulig, med alt på ett plan

Hus på ett plan stiller mer krav til tomt 

Å bygge hus på én flate kan stille noen ekstra krav til tomten. 

- En bolig over ett plan krever at du har en litt større tomt, men til gjengjeld får du et praktisk og lettvint hus, forklarer Håvard. 

- Å bygge på ett plan vil også si at du kommer tettere på naturen om du bygger i landlige strøk, og du kan få lettere adgang til uteområder når alt er samlet i en etasje.

Les mer: Hvor stort hus vil du egentlig ha? 

Tenk nøye over oppvarming av hus på en flate

En annen ting å tenke på er at oppvarmingen av en bolig på en etasje kan bli mer utfordrende enn hus med flere etasjer. Hus på ett plan krever at man planlegger oppvarmingen godt:

- Slike hus har ofte større avstander enn de på flere plan og da må man planlegge for å få varmen til å spre seg i hele huset. 

En løsning kan være vannbåren varme som er støpt ned i betongen. Da vil hele boligen få en behagelig oppvarmingskilde. Om du velger å gå for varmepumpe er det viktig at du tenker nøye gjennom plassering. 

- Det finnes ingen fasit når det gjelder oppvarming og hus på ett plan, da det i stor grad vil avhenge av utformingen av huset, derfor er det så viktig å ta en grundig gjennomgang på dette, sier Håvard.  

Les mer: Her får du en oversikt over våre husmodeller på et plan!

Oppsummering: Bør du bygge hus på ett plan? 

  • Det viktigste spørsmålet du må stille deg er hvor lenge du ser for deg å skulle bo i boligen du nå skal bygge.
  • Deretter bør du se på tomteutvalget. Er potensielle tomter egnet for å bygge et hus på én flate?
  • Er du i tvil om spørsmålet over, kan det lønne seg å kontakte en forhandler og få bistand i prosessen. 

VestlandsHus har forhandlere spredt over hele landet som kan bistå deg og ditt byggeprosjekt. Her kan du finne din nærmeste VestlandsHus-forhandler