Bygde så lite hus som mulig, med alt på ett plan

13.12.2021
- Mange vil ha veldig store hus, men vi gikk motsatt vei. Målet var å ha alt på ett plan, og vi spurte oss selv: «Hvor lite hus kan vi klare oss med?».

Sitatet kommer fra Kristoffer Kvammen, en mann fra Søre Sunnmøre som virkelig hadde en fot i begge leirer under husbyggingen. Kristoffer er nemlig daglig leder i VestlandsHus Søre Sunnmøre, og i tillegg var han sin egen kunde da en spesialutgave av Eggen ble oppført på Hareid. 

«Lite hus» på ett plan

- Eggen er opprinnelig 125 kvm, men vi har gjort noen endringer som gjør at vår versjon er litt større. Vi valgte husmodellen fordi vi likte designet og var opptatt av å ha alt på ett plan, og ha et så lite hus som mulig, forklarer Kristoffer. 

Sammen med kona Rakel har de to barn, hvor den eldste nå har blitt 16 år. 

- Siden barna er blitt eldre, har vi planlagt huset ut fra behovene vi vil ha fremover når barna flytter ut og jeg og fruen sitter igjen i huset alene, forklarer Kristoffer. 
- Jeg ser det er en gjennomgående utfordring at mange tror de trenger et veldig stort hus. I mange tilfeller kan man gå ned i størrelse, og da også få det rimeligere, sier Kristoffer. 

Les også: Hvor stort hus vil du ha?


Isolert vinterhage .jpg
Den isolerte utestuen har både spisebord og lenestoler, og brukes ofte som en ekstra spisesone når familien har større selskap.


Fikk fleksibel stue med isolert vinterhage

Kristoffer har gjort flere endringer på huset for å tilpasse det til familiens hverdag. Den største endringen er at de har valgt å legge til en isolert vinterhage der det opprinnelig var overbygd terrasse.

- Den ekstra stuen er bygget slik at det er skyvedør inn til den andre stuen. I tillegg er det foldedører i glass ut til terrassen. Dermed kan vi enkelt velge å åpne opp mellom stuene om vi trenger mer plass, for eksempel til større selskap, eller lukke døren om vi har behov for to stuer, forklarer Kristoffer.  

Les også: Slik bygger du hus med fleksible rom

1125X560-eggen-vestlandshus-åpenløsning.jpgKjøkkenet, som har åpen løsning inn til den opprinnelige stua, har de også gjort noen tilpasninger på. 

- Vi har lagt til et takvindu over arbeidssonen på kjøkkenet for å få inn mer naturlig lys. I tillegg har vi plassert koketoppen på halvøya og vasken på motsatt side av kjøkken som er montert til fast vegg, forklarer Kristoffer.  

På denne måten kan øya fint brukes til å sette frem middag eller dessert til gjester som er på besøk, slik at de kan forsyne seg selv. 

- For å være et relativt lite hus fungerer det overraskende godt til større selskap, sier Kristoffer. 

Les også: Skjult matbod bak kjøkkeninnredningen? Slik bygger du hus med smarte oppbevaringsløsninger

Hus på ett plan med ekstra takhøyde

I tillegg til den isolerte vinterhagen, har Kristoffer gjort en annen endring som gjør at hans versjon av Egget får et litt annerledes utseende. 

- Taket har blitt løftet slik vi har 3,05 meter innvendig takhøyde. Dette har gjort underverker for romfølelsen! Det er også satt inn ekstra takvindu, ikke bare på kjøkkenet, men også på badet, i vinterhagen og i gangen. Dette gir både mer dagslys og flere luftemuligheter, forklarer Kristoffer. 

I tillegg har vaskerommet blitt gjort større ved å innlemme boden som opprinnelig lå vegg i vegg, noe som har gjort at det både er plass til klesvasken og ekstra kjøleskap og oppbevaring. 

Les også: 5 tips til et innholdsrikt og praktisk vaskerom

Eggen VestlandsHus Søre Sunnmøre inngangsparti.jpg
Den vedlikeholdsvennlige royalbehandlede kledningen passer fint inn i omgivelsene på Hareid.


Vedlikeholdsvennlig stående kledning

Egget er designet med et overbygg langs hele forsiden av huset, eller, som Kristoffer kaller det, en «brem». 

- Denne bremmen er solvendt, noe som gjør at vi får en fantastisk varme på uteplassen. Vi valgte tomten mye på grunn av solforholdene her, og det faktum at vi kan nyte kveldssola, forklarer Kristoffer. 

Opprinnelig er bremmen og yttersidene på Egget i fasadeplater av type Steni eller Cemberit, men Kristoffer valgte å bytte til vedlikeholdsfri stående kledning i grå royalkvalitet. 

- Vi har også valgt å bygge en stor garasje på 70 kvm med en stor sportsbod i bakkant i samme stil som huset, avslutter Kristoffer. 

På jakt etter mer inspirasjon til drømmehuset? Her finner du flere artikler om boliger vi har overlevert til fornøyde kunder: 

Huset ser ut som Falketind, men innvendig er alt endret på

Høgflya: Planløsningen hadde alt vi ønsket oss

Hyttefasade ga inspirasjon til nytt hus på utsiktstomt

Herskapelige Slotthø som ble moderne

- Husleverandøren visste bedre hva vi likte enn vi gjorde selv