Bør du velge stående eller liggende kledning på huset ditt?

01.06.2023
Kledningen har mye å si for hvilket uttrykk et hus får. Men bør valget mellom stående og liggende kledning bunne i mer enn bare det estetiske?

Når man skal bygge hus, er det mange valg som skal tas. Et av disse valgene er hvilken type kledning man skal velge for husets fasade.

Her finnes det mange valg i dag, alt fra trekledning og plater til murpuss. I denne artikkelen skal vi se nærmere på to varianter av førstnevnte, nemlig stående og liggende kledning. 

Hvilken stil har huset?

Om vi kjapt skal se på den estetiske siden av saken blir stående kledning i dag ofte brukt for å gi et mer moderne uttrykk. Men denne type kledning har også vært mye brukt til boliger med klassisk stil, som for eksempel sveitservillaer. Liggende kledning er på sin side veldig mye brukt opp gjennom tidene og gir et mer tidløst preg.

Mange boliger i dag har ikke enten bare liggende eller bare stående kledning. Stadig flere velger å mikse ulike typer kledning, eller blande inn ulike andre materialer for å skape sitt unike preg på boligen. 

Her kan du blant annet se hvordan Siren og Johan sin versjon av Høgflya ble med en miks av liggende og stående kledning. Og her kan du se hvordan Monica og Svein Erik sin sørlandske versjon av Snønipa ble gjort mykere og mer klassisk med en kombinasjon av stående og liggende kledning

Forskjell på liggende og stående kledning - før og nå

Om du søker etter informasjon om stående og liggende kledning finner du mange som mener at liggende kledning er bedre rustet til å hindre vanngjennomtrenging enn stående kledning. 

Men det som er viktig å vite er at måten vi monterer stående kledning i dag ikke kan sammenlignes med hvordan det har blitt gjort tidligere. 

- Før i tiden var det som kalles “tømmermannpanel” normen for stående kledning. Denne kledningen er ikke falset, altså overlappende, slik som den liggende kledningen er. Dette gjorde den mindre rustet til å holde fukten ute ved kraftig regn og vind, forklarer Per Åsemyr som er konstruktør i VestlandsHus Arkitekter

I dag monteres den stående kledningen veldig likt som den liggende. 

- Den gamle “tømmermannpanelen” er omtrent ikke i bruk i dag. I de aller fleste tilfeller er den stående kledningen montert på samme måte som den liggende, bare at den er vridd 90 grader, forklarer Per. 

- Marginale forskjeller på de ulike kledningene

Med dagens byggemetoder mener Per det er snakk om små forskjeller i levetiden til stående og liggende panel. 

- Forskjellene i dag vil jeg si er ganske marginale. Men uansett om du velger stående eller liggende kledning er det viktig å velge gode løsninger for ditt prosjekt som vil bidra til god levetid for treverket, sier Per. 

Trond Bøhlerengen er senioforsker i SINTEF og har publisert fagartikkel til SINTEF Byggforsk om nettopp stående og liggende kledning. Han mener også at forskjellene var større før i tiden. 

- I dag finnes det flere profiltyper og mye bedre metoder for å montere stående kledning. Dette gjør at den betydelige forskjellen vi så før i tiden når vi sammenlignet stående og liggende kledning i stor grad ikke eksisterer lenger, sier Trond. 

Noen forskjeller med vedlikehold

Til tross for at stående og liggende kledning i dag monteres omtrent likt, er det noen forskjeller det er verdt å legge merke til. 

En stor fordel med liggende kledning er at det er enklere å bytte det nederste bordet, uten å berøre resten av veggen, dersom den skulle bli skadet av fukt og råte. 

Når du har stående panel blir endeveden i større grad blottlagt og vil i noen tilfeller kreve mer vedlikehold. 

Bør du ha lister rundt vindu og dører?

Blant annet når det gjelder vindu og dører er det ulike valg du som husbygger kan ta for å gjøre konstruksjonen mer motstandsdyktig mot fukt. 

- Når du skal skjære hull i en vegg til vindu eller dør vil mye endeved bli stående ubeskyttet. Her kan du velge å vedlikeholde endeveden, eller legge på en list på hver side som gir et ekstra lag med beskyttelse. Det samme gjelder for hjørner, forklarer Per. 

Her kan du se noen eksempler:

Liggende-kledning.jpg
Slik ser det ut med lister rundt vindu og dør, samt på hjørner.

Sta__ende-kledning.jpg
Her har hytteeierne valgt å ikke ha lister rundt vindu og dører, samt på hjørner, men overbygget vil her bidra til å beskytte treverket.


Avstand fra stående kledning til terreng

En annen ting som er verdt å tenke over, for å bevare den stående kledningen best mulig over tid, er avstanden fra kledningen til terrenget under. 

- Vi mener det alltid bør være minimum 30 cm fra underkant av panelet til terrenget, dersom huset ikke har overbygg, forklarer Per. 

Årsaken er at du da i større grad vil unngå belastning av nedbør som lander på bakken og skvetter opp igjen på panelet. 

- Det er ikke skadelig for treverket å bli vått, men det er dersom treverket ikke får tørke opp at man kan oppleve å korte noe ned på levetid, understreker Per. 

Oppsummering: Hvilken kledning bør du velge?

Valget mellom stående og liggende kledning kommer i stor grad an på personlig smak og arkitektoniske preferanser. 

Her er noen tips for å hjelpe deg med å velge mellom stående og liggende kledning:

  1. Vurder husets stil: Tenk på hvordan de to kledningstypene vil passe med husets arkitektur og design. Stående kledning kan gi et mer moderne og unikt utseende, mens liggende kledning gir et mer tidløst preg. Stadig flere velger å kombinere stående og liggende kledning for å gi boligen sitt unike preg.
  2. Vurder vær og vind: Har huset sider som er ekstra værutsatte? Vurder om du vil gjøre noen ekstra tiltak rundt vindu og dører for å sikre de mest utsatte veggene på huset, eller om det kan være aktuelt med overbygg.
  3. Rådfør deg med en ekspert: Hos VestlandsHus kan både arkitektene i VestlandsHus Arkitekter og VestlandsHus-forhandlerne komme med gode råd om hvilken kledningstype som passer best for ditt prosjekt.


Uansett hvilken kledningstype du velger, er det viktig å sørge for at installasjonen utføres profesjonelt og at kledningen vedlikeholdes regelmessig. Dette vil bidra til å beskytte investeringen din og sikre at huset ditt ser flott ut i mange år fremover.

Syns du det er mange valg å ta på veien mot drømmehuset? VestlandsHus ønsker å hjelpe deg på veien med tips, råd og inspirasjon. Her finner du noen flere artikler som kan være nyttige: