- Vi kjøpte en fantastisk utsiktstomt og fant fort ut at det var en moderne husmodell med store vinduer som ville gjøre seg best på tomten, men vi klarte ikke slå oss 100 % til ro med den moderne funkisstilen, forklarer Monica Storkås.
Tomten det er snakk om er en 624 kvm stor skråtomt og ligger i Blåbærlia i Slåttebakkane, like utenfor Førde sentrum.
Monica og mannen Svein Erik var de første som kjøpte tomt i det nyetablerte boligfeltet. I 2019 stod endelig huset klart til innflytting.
Les også: Stadig mer utfordrende tomter å bygge hus på
- Jeg har bodd flere år av livet mitt i Son som er kjent for sine tradisjonelle hvite trehus og særpreg som mange forbinder med byer langs sørlandskysten. Så for meg var det viktig å få med noe av den velkjente kystidyllen når vi skulle bygge vårt eget hus, forklarer Monica.
Resultatet ble en spesialversjon av husmodellen Snønipa med store vinduer vendt ned mot bysentrum, men med en litt annerledes kledning enn andre tradisjonelle funkishus. Monica og Svein Erik valgte nemlig hvit kledning på hele huset, i motsetning til andre funkishus i nabolaget som er kledd med både kontrastfarger og flere materialer.
- Vi skiller oss nok litt ut men for meg måtte huset være hvitt, enkelt og greit, sier Monica.
Les også: Tegnet om fasaden fra moderne til herskapelig stil. Sjekk forvandlingen!
I tillegg til kledningen har paret også valgt å gjøre noen andre endringer fra den opprinnelige modellen av Snønipa. Blant annet har de trukket ut partiet i front av huset.
- Dette gjorde det estetiske på hele huset for vår del, sier Monica.
De har også satt inn større vinduer i front, samt hevet taket på kjøkkenet for bedre å matche de nesten 4 meterne i takhøyde som ellers er i spisestua og stua. Romløsningen er også endret mye på for å få den helt tilpasset familiens ønsker og behov.
-Det er kun et vindu i huset vi ikke har forandret på, sier Monica lattermildt.
- Vi har vektlagt god størrelse på kjøkken og bad i hovedetasjen. Mange syns kanskje det er mye å sette av 12 kvm til et bad, men jeg syns det gir en fantastisk luksuriøs spafølelse i hjemmet som jeg ikke ville vært foruten, sier Monica.
Les også: 3 varige trender for baderomsflis
Vaskerommet er plassert vegg-i-vegg og har inngangsdør både via badet og utenfra. Her har Monica valgt å innrede med skap fra gulv til tak for å få godt med oppbevaring til alt fra skisko og turklær.
Siden bod ble valgt bort bygde vi loft over gangen og ett av soverommene, de sørget også for ekstra oppbevaring ved å velge dype skyvedørsgarderober.
- Her får vi inn både ekstra stoler til spisestua, julegaver så vel som plass til alle klærne våre, forklarer Monica.
Les også: 5 tips for et innholdsrikt og praktisk vaskerom
Boligen er bygget med livsløpsstandard, slik at Monica og Svein Erik har alle rom de trenger i hovedetasjen. Kjelleren er delt i to med en 70 kvm. stor utleieleilighet på den ene siden og en barn/ungdomsavdeling på den andre.
- Her har vi både kjellerstue, soverom, treningsrom og bad. Det var opprinnelig en bod under trappen, men den er gjort om til en kontorplass, forklarer Monica.
Trappen ned til kjelleren går fra stuen/kjøkkenet i hovedetasjen, men for å gjøre kjellerstuen mer privat har familien lagt til en skyvedør i kjelleren. I tillegg har kjellerstuen egen inngang fra terrassen, slik at ungdommens venner kan komme på besøk uten å måtte gå inn via hovedetasjen.
- Alt er veldig gjennomtenkt. Det tok mange runder før vi var fornøyd med planløsningen, og jeg er glad for at vi tok oss den tiden, forklarer Monica.
Les også: Slik velger du riktig trapp til huset
Et av de ønskene Svein Erik hadde under byggeprosessen var å legge til rette for at huset ble så smart som mulig.
- Vi kan styre både låsen på inngangsdøren, varmekabler og lys med appen på mobilen. Med et enkelt tastetrykk kan vi skru av alle lysene i huset, dersom ungene har glemt å gjøre dette før de dro på skolen. Skal vi se film kan vi sette på filmmodus og lysene dimmes til passe styrke. Varmekablene er også greie å kunne styre via appen, for eksempel når man er på ferie og vil komme hjem til et varmt hus, forklarer Monica.
Monica innrømmer at hun er over snittet interessert i alt som går under bolig og hjem, og har kosa seg stort med den to år lange byggeprosessen.
- Jeg kunne egentlig tenkt meg å bygge hus på nytt, fordi jeg syns det var en så innmari gøy prosess. Men jeg vil jo ikke flytte fra huset vi nå har fått oss, sier Monica.
Både hun og Svein Erik har lagt ned mye arbeid selv i byggeprosessen, blant annet ved oppføring av garasje, terrasser, montering av kjøkken, vaskerom, baderomsmøbler og spilevegger. Innvendig og utvendig maling har det også blitt flere runder av etter innflytting.
Om Monica skal komme med råd til andre som står foran en byggeprosess vil det være som følger:
- Pust med magen og tenk at det kommer til å ta lenger tid enn du tror. Tenk nøye gjennom valg som ikke kan gjøres om senere, men ikke tenk at alt må være perfekt når du flytter inn. Velger du feil farge på stua er det ikke verre enn å male den på nytt. Ikke bare trengs det litt tid til å «bo seg inn», men smaken din kan også endre seg i løpet av en byggeprosess som går over flere år. Det gjorde den iallefall for meg, sier Monica.
Er du på jakt etter mer inspirasjon til drømmehuset? Her finner du flere artikler om boliger vi har overlevert til fornøyde kunder:
Husleverandøren visste bedre hva vi likte enn vi gjorde selv
Huset ser ut som Falketind, men innvendig er alt endret på
Eggen: Bygde så lite hus som mulig,med alt på ett plan
Tok en herskapelig husmodell og gjorde den moderne