Hvordan få en gjennomført herskapelig stil?

14.04.2020
Sprosser, utvendige lister, underklosser, pyntebord, tofløyet dør og kanskje et nostalgisk mønekors i toppen? Ønsker du en helhetlig herskapelig stil gjelder det å ha ha et øye for detaljer.

Men hvor skal du starte? Her gir interiørarkitekt Elise Gusterud, fra vår forhandler Gusterud Bygg, deg sine beste tips.

Hva er en herskapelig stil? 

Et herskapelig hus synes jeg er selve bilde på nordisk gårdsidyll. Man kan si det er en staselig utgave av et tradisjonelt hus, med flere detaljer på både utvendig fasade og innvendig. 
Det er ekstra hyggelig å komme til et herskapelig hjem da allerede inngangspartiet lyser velkommen inn. Det hele starter utenfor døren med en klassisk eller stilhistorisk dør, helst tofløyet med estetiske detaljer og et vakkert dørhåndtak. Vinduene har sprosser og det er utvendig belistning av både dører og vinduer, med både profillister, underklosser og eventuelt pyntebord. Utvendig fasade har ofte en klassisk herskapelig lektekledning, med et nostalgisk mønekors i toppen. 
Detaljer_utvendig_herskapelig.jpg
Det ligger i detaljene; Sprosser, utvendige lister, underklosser og pyntebord.

Hvor bør man starte om man ønsker en herskapelig stil? 

Det aller første man må begynne med om man ønsker en herskapelig stil må vel være å finne den riktige tomten for huset. Et slik hus må passe til omgivelsene og ofte er det en god størrelse på tomten, slik at en får plass til en hyggelig hage.

Det som er spesielt viktig når det kommer til den herskapelige stilen, er å finne detaljer som gir et staselig uttrykk. Men selv om detaljene er viktig både utvendig og innvendig, er det alltid like viktig å tenke på hvordan hjemmet skal fungere og ha like mye fokus på det. 
Hurdal_under bygging.jpg
Et herskapelig hus under bygging i Hurdal. Se spesielt på alle detaljene på fasaden.

Dette gjelder alle stiler: Det er alltid lurte å legge en god plan med en tydelig rød tråd. Jeg begynner alltid med å lage «mood boards» når jeg skal i gang med et boligprosjekt eller et rom. Det finnes ikke et godt norsk ord for dette, men det er bilder, farger, foto av møbler, utklipp av artikler du synes har noe ved seg, gjerne satt sammen i en collage. Dette kan lages etter klipp-og-lim metoden eller elektronisk. Min favoritt er Pinterest. Da kan du «pinne» bilder på tavler og lagre disse slik at du får din egen collage digitalt. Da ser du etterhvert en slags rød tråd på det du liker og det er absolutt en god måte å starte hele boligprosjektet med. 

Hvilket interiør bør man velge for å få en herskapelig stil? 

Detaljer er viktig og det gjenspeiler seg selvfølgelig også i interiøret. Et speil er alltid hyggelig, og plasserer du dette over en klassisk kommode, har du et sted du kan sette både blomster og lys. Ta deg en tur på bruktmarkedet - det er utrolig gøy, og man kan finne unike småmøbler. Da blir det litt brukt og litt nytt, en hyggelig miks. En gammel kommode kan se dagens lys igjen med ny farge og nye elegante knotter. Massive møbler med detaljer i form av utskjæringer eller flott tekstil, er eventyrlig detaljer i et herskapelig hjem. 


Les også:  Herskapelige Slotthø ble moderne ved havet

Toscana-Hvid-Kjokken-Aubo.jpg
Et flott kjøkken med tradisjonelle detaljer som er levert av en av våre kjøkkenleverandører. Denne modellen heter Toscana Hvit. Foto: Aubo Kjøkken & Bad.

Har du et litt større budsjett, er det flott å få plassbygget et møbel hvor du kan for eksempel kombinere garderobe, skoskap og sittebenk i entreen. Dører og skuffer som ligger innrammet, gir innredningen et flott, plassbygd preg. Gå også gjerne for et eksklusivt tradisjonelt kjøkken med klassiske speilfronter og profilert fylling som gir et herskapelig preg. Når det kommer til tekstiler, så er hemmeligheten å henge gardinene helt oppunder taket, og gjerne på utsiden av vinduet. Da tar ikke gardinene lys og ei heller dekker de for alt det pene listverket. For det er ikke bare på utsiden av huset det er pent listverk, i den herskapelig stilen forsetter det innvendig med nydelige brede og dekorerte lister. Belysning som vakre lysekroner og store plafonder med prismer plassert i taket gir et staselig uttrykk. Håndblåste og håndlagde lamper er hver og én unike og setter sitt preg på rommet. Skal du toppe det hele, så velger du også en lekker takrosett. 
Det viktigste du kan gjøre for å skape «- Endelig hjemme» følelsen, er å la de som bor der få skinne og være dem de er. Pass på at det ikke blir slik at du ikke kan bevege deg rundt i ditt eget hjem fordi du er redd for sofaen, putene eller serviset. Et hjem skal brukes og leves i, det skal være til ro og rekreasjon, og til fest og moro - uansett stil...
Stue2.jpg
Finn din egen herskapelige stil og ikke vær redd for å bruke hjemmet ditt, oppfordrer interiørarkitekten.

Hva annet bør man tenke på for å skape en gjennomført herskapelig stil? 

  • Peis eller kakkelovn gjør det ekstra lunt og koselig. 
  • Vegger blir flotte med tapet og det kan skape de lekreste effekter i et rom. 
  • God takhøyde 

Peis_herskapelig_Tronfjellet.jpg
En peis gjør det ekstra lunt og koselig.

Er det spesielle farger som tilhører herskapelig stil? 

Det er vel ingen spesiell farge som tilhører denne stilen, men en dempet blåtone er ofte et godt valg. Lys og dus fargepalett. Velg rolige, dempede farger, og tapetser gjerne veggene. Da kan du skape et magisk og hyggelig rom hvor alt av sanser kan få hvile etter en lang dags ferd. 
Tronfjellet_utvendig.jpg
Her har VestlandsHus Gusterud Bygg bygget husmodellen Tronfjellet.


Liker du det herskapelige uttrykket på et hus? Les også: Herskapelige hus
Les mer om hvordan vi tilpasser ditt hus: Sjekk forvandlingen fra moderne til herskapelig stil