Mange syns det er vanskelig å lyssette hjemmet sitt, men enkelt forklart kan vi si at belysningen i et hus hovedsakelig har to formål.
- Du skal ha nok lys til å kunne utføre de oppgavene du skal gjøre i hvert enkelt rom, parallelt med at lyset skal skape en god atmosfære i hjemmet ditt, forklarer lysdesigner og daglig leder i Stokkan Lys, Kristian Drage.
Før var belysningsplaner noe som var mer forbeholdt næringsbygg, men stadig flere privatpersoner ønsker hjelp til å legge en god belysningsplan for boligen sin. Kristian og de andre lysdesignerne i Stokkan Lys har hjulpet alt fra bedrifter med store kontorbygg til privatpersoner som ønsker å lyssette garasjen, som huser eksklusive biler, på riktig måte.
Hvordan du belyser boligen din med kunstig lys har spesielt mye å si for oss som bor i Norge.
- Vi har lange, lyse perioder hvor naturens lys gir oss energi, inspirasjon og glede, men vi har også lange perioder hvor mørket er det dominerende. Det kunstige lyset er ikke bare viktig for å kunne se og utføre arbeidsoppgaver, men også for kunne kompensere for naturens lys i mørkere deler av både året og døgnet, forklarer Kristian.
Les også: Utvendig eller innvendig solskjerming? Slik velger du!
Når du skal lage en belysningsplan for hjemmet ditt må du ta utgangspunkt i hvert enkelt rom og se for deg hvordan det skal brukes. Hvilke funksjonelle og estetiske behov finnes i rommet?
Desto tidligere i byggeprosessen du starter med planlegging av belysning, desto bedre.
- Mye av belysningen i dagens hus, som for eksempel spotter og ledstriper, er integrerte løsninger som må tas hensyn til i konstruksjonen. Har boligprosjektet kommet for langt i byggeprosessen kan det være for sent for noen løsninger som krever en bestemt høyde for innfelling, forklarer Kristian.
For å kunne skape en god og helhetlig lyssetting krever det en viss grunnleggende forståelse av lysets egenskaper.
Lysmengde, intensitet, farge på lys og hvilken lampe/armatur som distribuerer lyset har mye å si, men også rommet og dets størrelse, volum, materialer, farger og overflater påvirker synsopplevelsen som lys faktisk er.
- Det er viktig å vite at lys alene ikke er tilstrekkelig for å skape lyse rom. En belyst hvit flate kan gi stor lysopplevelse, selv om den bare er svakt belyst. I motsetning vil en mørk flate fortsatt virke mørk, selv om den er kraftig belyst, forklarer Kristian, og legger til:
- I tillegg oppfatter vi mennesker lys forskjellig. Både alder, fysiologiske forutsetning, hva du er vant til og ikke minst hva du liker og ikke liker spiller en rolle.
Belysning er et stort fagfelt. Og siden belysning oppfattes så ulikt fra person til person, har Kristian et godt tips til hvor det er lurt å starte når du skal lage en belysningsplan for boligen din.
- Gjør det samme som når du startet med å hente inspirasjon til huset du skal bygge. Se i kataloger, interiørmagasiner, Instagram og andre kanaler for inspirasjon og legg merke til hva du liker. I tillegg er det viktig å tenke over hva du syns er behagelig når du for eksempel er på besøk hos naboen eller ute og spiser på restaurant, sier Kristian.
I tillegg finnes det en gylden hovedregel som det er viktig å være bevisst på når det gjelder plassering av lyspunkt.
- Unngå blending. Ikke bare er dette ubehagelig, men det er også synsnedsettende, sier Kristian.
Les også: Slik skaper du trygghet og stemning med gjennomtenkt utebelysning
Til tross for at det er mange faktorer som spiller inn, finnes det noen grunnleggende tips som du kan ta utgangspunkt i når du skal lage en belysningsplan for hjemmet ditt. Det første er at lyssettingen kan deles inn i 3 hovedkategorier.
Funksjonsbelysning: Dette er lys du trenger for å utføre de oppgavene som skal gjøres i rommet. På kjøkkenet er det viktig med godt arbeidslys når du skal lage mat, mens i lesekroken kan funksjonsbelysningen være en god gulvlampe.
Eksponeringsbelysning: Lys du trenger for å vise frem noe. For eksempel eksponere deler av rommet, møbler, framheve bilder, kunstverk eller en tapet som du elsker.
- Det som er viktig å tenke på her er at lys gjengir farger på ulik måte. På fagspråket kalles dette CRI (Colour Rendering Index). Lav CRI vil gjøre det du ønsker å lyse opp flatt og formløst, mens høy CRI vil gi en mye mer levende fremstilling, forklarer Kristian.
Miljøbelysning: Lys som har som mål å skape stemning, atmosfære eller et spesielt uttrykk. Lamper sin fremste funksjon er å gi lys, men lamper er også ofte en nøye utvalgt del av interiøret.
- En lampe kan gjerne ha som hovedfunksjon at den rett og slett skal være vakker, provoserende eller interessant å se på. Da vil lyset lampen gir komme i andre rekke. Det er ingenting galt med det, men det er viktig å være klar over dette og planlegge ut fra situasjonen, utdyper Kristian.
I mange tilfeller vil disse tre kategoriene gli over i hverandre. Eksponeringsbelysning kan for eksempel dekke behovet både til funksjon- og miljøbelysning, men inndelingen vil være viktig for å sikre tilstrekkelig og god belysning i hjemmet ditt.
Belysning av gang og entré kan gjøres på mange ulike måter. Foto: Deltalight/Stokkan Lys
Når du skal legge en god belysningsplan for hjemmet ditt er det også viktig å få på plass et godt styringssystem.
- Med et godt styringssystem kan du lage lysscener tilpasset forskjellige situasjoner. Du kan for eksempel ha en lysscene for kjøkkenet som er tilpasset matlaging, og en annen tilpasset måltider. Den første scenen vil da være mye mer opplyst, mens den andre lysscenen vil ha mer dempet belysning med fokus på å lyse opp bordet eller ansiktene til dem som skal spise sammen, forklarer Kristian.
Et slikt styringssystem gir mange fordeler, som blant annet vesentlig bedre brukerfunksjon og ikke minst muligheten til å kontrollere strømforbruket på en unik måte, noe som kan gi et lavere strømforbruk.
- Det finnes mange ulike typer system hvor noen styres med brukerpanel og andre med app. Om du har et ønske om et spesielt system er det viktig å finne en installatør som har kompetanse, slik du har en plass å henvende deg om noe skulle skje, råder Kristian.
Ønsker du flere tips og råd til byggeprosessen? På VestlandsHus-bloggen finner du blant annet hjelp til valg av ytterdører, innerdører, fliser til badet, innredning av vaskerom og mye, mye mer.