Overbygd terrasse? Dette må du tenke på!

09.06.2022
Hvordan påvirker en overbygd terrasse utnyttelsesgraden? Og hvilke husmodeller passer dette til? Vi svarer på dine spørsmål om overbygd terrasse.

Vi som bygger hus her til lands vet hvor varierende, og til tider ustabilt, været kan være.  

Mange drømmer derfor om en overbygd terrasse, slik at de fortsatt kan nyte et måltid ute på sommerstid, selv om værgudene byr på noen regndråper. 

- Som regel enkelt å tegne inn overbygd terrasse

Håvard Hovde Grimstad er en av arkitektene hos VestlandsHus Arkitekter og bekrefter at mange har et ønske om en overbygd terrasse når de skal bygge hus. 

- Dette er noe som vi ofte tegner etter ønske fra kunden. Det er som regel ganske enkelt å få tegnet inn, men det er enkelte forholdsregler man må ta, forklarer Håvard. 

Les også: Slik jobber VestlandsHus Arkitekter

Eggen VestlandsHus Søre Sunnmøre 02.jpg
Denne versjonen av husmodellen Eggen er bygd på Hareid av Kristoffer Kvammen. Her har den opprinnelige overbygde terrassen blitt bygd om til en isolert utestue som fungerer som en ekstra stue for familien.

Husmodeller med overbygd terrasse

- Eggen er eksempel på en husmodell som opprinnelig kommer med en overbygd terrasse. Denne kan også enkelt gjøres om til en utestue eller vinterhage, sier Håvard. 

Les også: Slik fikk Kristoffer og familien en ekstra stue: Gjorde overbygd terrasse om til isolert vinterhage.

VestlandsHus har et godt utvalg av husmodeller med overbygd terrasse. Blant annet: 

Men det er også gode muligheter for å få tegnet inn en overbygd terrasse om husmodellen du faller for i utgangspunktet ikke har dette i plantegningene.

- De fleste hus kan tegnes med overbygde uteplasser i tilknytning til bygningskroppen uten at det vil medføre store problemer, understreker Håvard.  

Les også: Tone Lin bygde funkishus med stor overbygd terrasse. - Det beste valget jeg har tatt 

Funkishus_overbygd_terrasse.jpg
Tone Lin Støfring Skovro og familien har valgt å ha takplater som slipper gjennom dagslys på den overbygde uteplassen. Etter hvert er planen også å glasse inn uteplassen slik at familien får en utestue.

Hvordan plassere en overbygd terrasse 

Det første du må gjøre når du bestemmer deg for å gå for overbygd terrasse, eller eventuelt en utestue, er å tenke på hva du ønsker å bruke den til. 

Skal det være en en ekstra lun plass tiltenkt sommerhalvåret når temperaturene stort sett er gode, eller er dette en plass du også ønsker å bruke på vinterhalvåret? Dette vil i så fall gjøre at du må tenke nøye over isolering og oppvarming.

- Mange ønsker å bruke en slik uteplass på ettermiddag og kveldstid, så da er det viktig å tenke over ting som plassering i forhold til solforhold, vær og vind, utsikt og hvor stort areal du vil trenge i forhold til tenkt bruk, forklarer Håvard, og legger til: 
- I noen tilfeller må du også ta hensyn til nødvendig dagslys i rommene innenfor den overbygde terrassen.  

Les også: Se våre funkishus som bygges med takterrasse

Husmodell_overbygd_terrasse-1.jpg
Kalskråtind er en av VestlandsHus sine husmodeller hvor det opprinnelig er tegnet inn overbygd terrasse.
 

Overbygd terrasse og utnyttelsesgrad

Dersom du ønsker å få tegnet inn en overbygd terrasse på plantegningen må du være klar over at dette blir regnet som et tilbygg. 

 - Man må da være obs på utnyttelsesgraden av tomten og avstand til nabogrenser, forklarer Håvard. 

 For noen blir en overbygd terrasse en for stor kostnad å ta samtidig som de bygger huset, men ønsker å legge til rette for dette, slik at det kan bygges på et senere tidspunkt. Da er det viktig å ta med dette i planleggingen av boligen. 

 - Planlegges det et overbygg på terrassen i fremtiden, er det viktig at fundamentet er dimensjonert for tyngden som fremtidige søyler og tak vil medføre. Til og med en pergola gir fort en helt annen tyngde på underlaget dersom den bygges med åpent tak, for deretter å skulle tettes igjen ved en senere anledning, forklarer Håvard.  

 
Skal du bygge hus? Her kan du laste ned VestlandsHus sin gratis huskatalog med over 30 inspirerende boliger du kan ta utgangspunkt i når du skal realisere boligdrømmen din.