Planlegger du treningsrom i huset ditt?

29.09.2023
Treningsrom står høyt på ønskelisten til boligeiere. Dette trenger du for å komme i gang hjemme.

Med treningsrom hjemme slipper du stresset med å pakke gymbagen, reisetiden til senteret og ikke minst fjerner du praktisk talt dørstokkmila helt. Genialt. Det er heller ikke så veldig mye som skal til for å komme i gang.

Dette bør du ha på treningsrommet

Det kommer selvfølgelig helt an på hvilken type trening du skal holde på med, men om vi tar utgangspunkt de vanligste treningsformene; styrke, kondisjon og fleksibilitetsøvelser som tøying eller yoga, trenger du ikke all verden. 

Visste du at med en enkel benk og vektstang kan du trene de fleste musklene i kroppen? Legger du til treningsmatter og et kondisjonsapparat som tredemølle, spinningsykkel eller romaskin har du plutselig et fullverdig treningsrom.

Kjekt å ha

Om du vil legge litt mer penger i det, kan det være kjekt å ha et par ting til på treningsrommet. Dette kan for eksempel være frivekter, et speil fra gulv til tak for å kontrollere at du gjør øvelsene riktige, en TV hvor du kan få tiden til å gå mens du trimmer eller for å se treningsfilmer eller yogafilmer. 

For de ekstra ivrige kan det også være kjekt med ribbevegg, et apparat for å ta pull-ups eller kanskje en slynge fra taket. Sistnevnte bør festes godt med beslag eller i bjelkelag. Det kan være lurt å planlegge hvor slyngen skal festes og bruke en fagperson til jobben.

Planlegger du treningsrom i nytt hus?

Det beste utgangspunktet for et treningsrom hjemme er å kunne planlegge det tidlig i byggeprosessen. 

Det er en rekke ting som må tas hensyn til, blant annet hva slags type trening du skal holde på med, men også hvor i huset treningsrommet skal være.

Hvor er det lurt å plassere treningsrommet?

Det aller første som kan være lurt å planlegge, er i hvilken del av huset treningsrommet skal være. Her er det flere faktorer som påvirker, da det trolig blir et rom med litt støy, og et rom du kan bli varm og svette litt fra deg. 

Det kan derfor være lurt å plassere rommet i kjelleren eller underetasjen slik at lyden ikke bærer nedover og det blir minst oppvarmet av sola. Da vil rommet ha en naturlig sval temperatur som gjør det behagelig å trene i.

Treningsrom eller fleksibelt rom?

Dere har sikkert en lang liste over rom dere ønsker i huset, og det kan godt hende flere av rommene kan kombineres i et fleksibelt rom. Det er likevel ikke dumt å planlegge rommet slik at det kan være et dedikert treningsrom på sikt. 

Dette kommer selvsagt an på hvilken fase dere er i livet, og hvilke behov dere har, men kanskje kan du lage til et treningsrom med en sovesofa, slik at det også kan fungere som gjesterom?

Les også: Bygg hus med fleksible rom

Gulvet må tåle trening

Den neste faktoren som må vurderes, er hvilket type gulv som er best egnet å ha i treningsrommet. Det må tåle en støyt, og kunne bli vått. Her kan vi allerede utelukke parkett, som ikke liker fukt og vann spesielt godt, og er utsatt for merker ved røff behandling. 

Derimot kan både laminat og vinyl være gode alternativer. Har du allerede parkett på treningsrommet kan det være lurt med matter som kan dekke en større flate.

Les også: Parkett eller laminat, hvilket gulv bør du velge?

Gulvet under gulvet

Kanskje vel så viktig som hvilken type gulv du bør velge, er “gulvet under gulvet”. 

Dette bør ha en dempende effekt på både støt og lyd, men kanskje også tjene andre formål som for eksempel isolering og fuktsperre. 

Treningsrom med takhøyde

Så langt det lar seg gjøre, anbefales det å ha godt med takhøyde i et rom hvor det skal trenes. Det kommer selvfølgelig helt an på hva slags type trening du skal holde på med, men med god takhøyde har du plass til flere typer apparater som strekker seg litt i høyden. 

Ikke minst er det ikke særlig gøy å stange henda i taket når du skal gjøre burpees.

Stort eller lite treningsrom?

Hvor stort treningsrommet bør være kommer igjen an på hva slags type trening som skal gjennomføres. Men det kan være lurt å planlegge til en såpass størrelse at følgende ting får plass; 

  • en tredemølle 
  • spinningsykkel eller romaskin 
  • et fleksibelt stativ med benk og vektstang til både benkpress, knebøy og markløft 
  • et passelig stort areal på gulvet med plass til gulvøvelser eller slyngeøvelser.

Luft og lys

Sist, men ikke minst, bør det være mulighet til å ha godt med luft i treningsrommet. Enten med en dør ut, eller vinduer som kan åpnes. Alle vinduer på treningsrommet bør kunne åpnes for rikelig med lufting. 

Det anbefales også at rommet har nok lys, enten naturlig utenfra eller med gode taklamper, slik at du ser godt hva du holder på med og minsker risikoen for å gjøre feil som igjen kan føre til skader.

Usikker på hvilket hus du kan velge med treningsrom? Besøk boligvelgeren eller bestill huskatalogen vår i dag. Husene i boligvelgeren er kun et utgangspunkt, og de kan alltid spesialtilpasses til dine ønsker og behov.

Finn din forhandler i dag, så hjelper vi deg å planlegge ditt nye drømmehus med treningsrom.

Les også disse saken for mer inspirasjon til ditt nye VestlandsHus: