I dagens samfunn er det viktigere enn noen gang å tenke bærekraftig, også når det kommer til hjemmet vårt. Et energieffektivt hus er ikke bare bra for miljøet, men det kan også spare deg for betydelige summer på strømregningen over tid.
Men hvordan bør du gå frem for å sikre at ditt nye hjem er så energieffektivt som mulig? Dagens byggestandard setter noen minimumskrav, men det er fullt mulig, og ofte veldig lurt, å ta det hele et steg videre.
Denne artikkelen er for deg som ikke nødvendigvis vil bygge et passivhus eller plusshus, men som ønsker å ta ekstra smarte valg for å bygge et energieffektivt hjem for fremtiden.
God isolasjon er alfa omega når du skal bygge nytt hus. Et godt isolert hus minimerer varmetapet, noe som betyr at den varmen som kommer fra husets varmekilder blir værende, istedenfor å sive ut til kråkene.
Det finnes ulike typer isolasjon, som for eksempel glassfiberisolasjon, steinull og trefiberisolasjon. Stadig flere husbyggere får øynene opp for sistnevnte og dens gode egenskaper.
Trefiberisolasjon har høy isolasjonsevne da treet fungerer som et varmebatteri som lades opp og avgir varme over tid. Dette gir en jevn varme, uansett hvor mye gradene svinger utenfor husets fire vegger. Denne egenskapen gjør at huset holder godt på varmen når det er kaldt ute, og holder seg svalt når det er varmt ute.
En annen bonus med trefiberisolasjon er at det er et materiale med lav klimapåvirkning, da dette er et produkt som hovedsakelig er basert på fornybart råmateriale.
Her kan du lese mer om alle fordelene ved å velge trefiberisolasjon.
Ifølge norsk standard skal det bygges tette hus. Utskiftning av luft skal ikke gå gjennom glipper i vegger eller smutthull rundt vinduer og dører, men sørges for av ventilasjonsanlegg. Det finnes måter å teste hvor tett et hus er, og norsk byggestandard setter et minimumskrav når det gjelder tetthet av nybygde hus. Selv om det er satt et minimumskrav, betyr ikke det at du ikke kan (og bør) bygge et enda tettere hus.
Ved å iverksette flere tiltak som fremmer lufttetthet vil du minimere sjansene for kuldebroer og luftlekkasjer, som igjen øker risikoen for kondens, som kan gi sopp og råte. Varmen vil holde seg innendørs, og du vil trolig få igjen for arbeidet på fremtidens strømregninger.
Alle vinduer og dører har en oppgitt U-verdi som sier noe om hvor god varmeisolasjonen er. Desto lavere tall, desto bedre holder døren eller vinduet på varmen. Dagens byggestandard har et minimumskrav for U-verdien på både vindu, dører, tak og vegger. En lavere U-verdi vil gi deg bedre komfort i ditt nye hjem. Det vil også hindre unødvendig varmeutslipp og kunne redusere størrelsen på den månedlige strømregningen.
Her kan du lese mer om hvordan du skal velge vindu når du bygger hus.
Det finnes en rekke energieffektive oppvarmingsløsninger som du kan velge mellom når du bygger ny bolig. Det aller smarteste er å velge en fornybar oppvarmingsløsning, som for eksempel:
Til syvende og sist handler det ofte om hva som er tilgjengelig for ditt boligprosjekt og hva lommeboka sier. Men uansett hva du velger av oppvarmingsløsning er det lurt å investere i et smarthussystem.
Smarthussystem er ikke bare noe du kan bruke når det kommer til oppvarming av boligen din, her kan du også koble til for eksempel ventilasjon og belysning.
Sett opp systemet slik at temperaturen senker seg på natten, eller at all belysning slår seg automatisk av på dagtid når familien er på skole og jobb. Du kan til og med gjøre varmtvannberederen smart, slik at den varmer opp vannet når strømprisen er lavest. Med en smarthusløsning kan du styre boligen din på en besparende og effektiv måte.
Her kan du lese mer om hvordan smarthusproduktene til ELKO kan hjelpe deg med effektiv strømsparing.
Visste du at VestlandsHus leverer svanemerkede boliger? Her kan du lese mer om alle fordelene med å bygge et svanemerket hus.