7 grunner til å velge trefiberisolasjon

28.04.2023
Hva er trefiberisolasjon, og hvorfor velger stadig flere denne type isolasjon?

Trefiberisolasjon er en type isolasjon som har blitt et stadig mer populært valg for dem som skal bygge eller renovere bolig eller fritidseiendom. 

Årsaken? De mange fordelene som følger med denne typen isolasjon. Men før vi går inn på det: Hva er egentlig trefiberisolasjon?

Trefiberisolasjon er en type isolasjon som er laget av naturlige materialer. Hos VestlandsHus sin samarbeidspartner Hunton, lages trefiberisolasjonen av granflis fra lokale og miljøsertifiserte sagbruk rundt Gjøvik.

Dette fører oss inn på den første fordelen. 

1. Trefiberisolasjon gir lav klimapåvirkning

Stadig flere husbyggere tar hensyn til miljøet når de skal velge produkter og leverandører til sitt boligprosjekt. Trefiberisolasjon er et godt valg for dem som ønsker å bruke naturlige materialer med lav klimapåvirkning. 

Trefiberisolasjon er i all hovedsak basert på et fornybart råmateriale. I tillegg er dette et produkt som lagrer karbon gjennom hele sin levetid.  

Hos Hunton produseres trefiberisolasjonen på en topp moderne produksjonslinje som bruker fornybar energi, noe som bidrar til en produksjon med lavere klimagassutslipp. Trefiberisolasjonen er også PEFC-merket (Programme for the Endorsement of Forest Certification), noe som betyr at produktet kommer fra bærekraftig forvaltet skog. 

2. Trefiberisolasjon har gode isolerende egenskaper

En annen fordel med trefiberisolasjon er at den har en høy isolasjonsevne. Tre fungerer som et varmebatteri som lades opp og avgir varme over tid. Effekten er en stabil temperatur selv når det er store svingninger på gradestokken ute. Den holder godt på varmen om vinteren, og gir svalere hus om sommeren. 

3. Få et hus med ekstra god lyddemping

Støydempende tiltak er noe mange iverksetter når de skal bygge bolig, enten det er i form av akustikkplater i taket eller andre tiltak. 

Trefiberisolasjon har ekstra gode lyddempende egenskaper. Siden denne type isolasjon har mer masse per kubikkmeter, vil den absorbere støy både innen- og utenfra på en god måte, og hjelpe deg med å skape det rolige hjemmet du drømmer om. 

4. Trefiberisolasjon er formstabil

Den høye massetettheten gjør også at trefiberisolasjon er veldig formstabilt. Dette betyr at isolasjonen vil holde seg over tid og ikke synke sammen. Da unngår du faren for sprik i isolasjonen som kan føre til kuldebroer. 

Trefiberisolasjonens naturlige evne til å redusere luftbevegelser i isolasjonen gir også god tetting i kriker og kroker, som for eksempel rundt vinduer og stenderverk. Dette gir færre kuldebroer som igjen gir lavere oppvarmingsbehov og et bedre inneklima i boligen din. 

5. Få et hus som «puster»

Trebasert byggemateriale opptar og avgir fukt i takt med luftens relative fuktighet. Når du bruker trefiberisolasjon i kombinasjon med Huntons dampbrems,  slipper du dampsperre i form av tett plast i vegger og tak. 

Dette gjør at du får en bolig som «puster» og tørker raskere opp uønsket overskuddsfuktighet. Dette er bra for alle bygg, men spesielt for hytter og fritidseiendommer som står uten oppvarming deler av året. 

Les mer: Slik fikk Kristine og Jørgen en vedlikeholdsvennlig hytte

6. Raskere isolering med trefiber

Hunton leverer trefiberisolasjon i to varianter: isolasjonsplater og innblåst isolasjon.

Innblåst isolasjon utføres av sertifiserte partnere og kan gjøre isoleringsjobben mye raskere å utføre enn tradisjonell isolering for hånd. Dette korter ned tiden tømrerne trenger for å bygge huset ditt. I tillegg unngår du svinn og avkapp og du får en ryddig og mer miljøvennlig byggeplass. 

7. Trefiberisolasjon irriterer ikke huden

Å jobbe med isolering blir for mange forbundet med kløe og svie i huden. Enten du skal isolere selv, eller en tømrer skal gjøre det for deg, slipper vedkommende dette ubehaget om du velger trefiberisolasjon. Denne type isolasjon irriterer ikke huden og er behagelig å jobbe med. 

Oppsummering: Er trefiberisolasjon riktig for deg? 

Som du kan se er det mange gode grunner til å velge trefiberisolasjon i ditt neste byggeprosjekt. Den gir en lav klimapåvirkning, gir ekstra god lyddemping, har en høy isolasjonsevne, er enkel å installere og tilpasse, og er mer behagelig å håndtere. 

Dersom du ønsker å bygge en bærekraftig og energieffektiv bygning, bør du definitivt vurdere å bruke trefiberisolasjon.

Ønsker du mer inspirasjon til byggeprosessen? På nettsiden til VestlandsHus finner du mange nyttige tips og råd. Som for eksempel: