Vindu til nytt hus? Disse valgene har du

08.08.2023
Valg av vindu er mer enn glass og ramme. Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal investere i nye vindu.

Å velge riktig vindu kan virke overveldende med så mange alternativer å vurdere. I dag er ikke vinduer bare en praktisk detalj som gjør at lys og luft kan flyte inn og ut av boligen. 

Estetisk sett bidrar vinduer i stor grad med å definere hjemmets karakter og stil, men i tillegg har du muligheten til å gjøre smarte valg som beskytter mot solens stråler, innbrudd og støy, eller som til og med er selvrensende!

La oss dykke ned i verden av vinduer og gi deg råd til hvordan du kan finne de beste vinduene for ditt hjem.

Aluminiumsvinduer eller trevindu?

Det aller første du bør gjøre deg opp en mening rundt, er om du ønsker karmer i tre, eller vinduer bekledd med aluminium. 

Enkelt forklart er den store fordelen med aluminiumsvinduer at de er vedlikeholdsfrie, foruten at de trenger en vask ved behov. Velger du derimot trevinduer vil de kreve jevnlig behandling for å holde på motstandsdyktigheten mot sopp og råte. 

Velger du aluminiumsvinduer må du ta et valg på hvilken farge du vil ha når vinduene bestilles, da de ikke kan males i etterkant. 

Les mer: Slik vedlikeholder du ditt VestlandsHus

Fast karm eller vindu som kan åpnes?

Velger du vindu med fast karm, vil du ikke kunne åpne vinduet. Slike vinduer er ofte mye brukt på moderne boliger hvor store vindusflater er viktig for boligens uttrykk. Velger du vinduer med fast karm er det viktig å tenke nøye gjennom om rommet vil ha tilfredsstillende rømningsveier og tilstrekkelig med luftemuligheter. 

Vindu som kan åpnes fås i mange ulike varianter, som sidehengslet, tradisjonell toppsving eller kombinasjonsvindu hvor deler av vinduet kan åpnes. Ønsker du vindu som kan åpnes kan du også velge om vinduet skal være utadslående (altså åpnes utover) eller innadslående (åpnes innover i boligen). 

Les mer: Hvorfor dugger vinduene mine?

Vindu_Høgflya.jpg
På stua til familien Johannesen på Bømlo har de aluminiumsvinduer i ulike størrelser og formater, hvor det liggende vinduet over sofaen har en egen del som kan åpnes.

Her kan du lese mer om husprosjektet til Siren og Johannes Johannesen. 

UV-vindu og soldempende glass

Sørvendte rom med store vinduer eksponeres ofte for mye sollys og kan gjøre deler av boligen ubehagelig varm og gi dårlig inneklima. Dagens byggeteknikk, hvor boligene stadig får bedre varmeisolerende egenskaper, gjør at dette er en problemstilling for stadig flere husbyggere. 

Foruten vanlig type solskjerming (som det står mer om i avsnittet under), kan du også gjøre tilvalg på selve vindusglasset som vil gi deg et mer behagelig inneklima. 

Vinduer med soldempende glass vil regulere hvor mye av solvarmen som slippes inn i boligen og hjelpe med å holde en stabil varmebalanse. 

Soldempende glass kan også kombineres med et UV-filter som ikke bare beskytter deg og din familie mot de skadelige UV-strålene, men som også hindrer gulv og møbler i å bli falmet av sollyset. 

Solskjerming

Som nevnt over er solskjerming også et alternativ for å holde varmen og lyset fra solen ute. Utvendig solskjerming vil som regel kunne stenge ute en større andel av solvarmen enn solglass. 

Vet du med sikkerhet at du ønsker solskjerming på dine vinduer, har du i mange tilfeller mulighet til å bestille dette sammen med glassene, slik at de blir montert med solskjerming. 

Selvrensende vindu 

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men ja, du kan få vinduer som vasker seg selv.

I moderne boliger med store vinduer, gjerne i høyden, er det ikke alltid like lett å komme til med vaskefiller og nal. På slike vinduer kan det være en god idé å investere i såkalte selvrensende vinduer. 

Selvrensende vinduer fungerer slik at UV-strålingen gjør at smuss på glasset løsnes, mens regnet skyller glasset rent. 

Vindu_Bladet.jpg
Store vindusflater fra gulv til tak er en viktig del av det moderne uttrykket til husmodellen Bladet.

Her kan du lese mer om Renate Visnes og Olav Inge Nerland sin drømmebolig, en japandi-inspirerte versjon av Bladet

Støydempende vindu

Er du bekymret for at du kan bli plaget av støy utenfor boligen bør du vurdere å investere i støydempende vinduer. Disse vinduene hjelper deg holde støy fra alt fra trafikk, naboer eller gressklippere ute, alt etter hvilke støyende utfordringer som finnes der du bor. 

Vindu med sikkerhetsglass

Et sikkerhetsvindu ser ut som et helt vanlig vindu, men det er laget på en måte som gjør det vanskeligere å ødelegge. Målet er å forsinke eller hindre uvedkommende i å kunne komme seg inn i hjemmet ditt. 

Rent teknisk er ikke et sikkerhetsglass sterkere enn et vanlig glass, nøkkelen ligger i lamineringen. Dersom et sikkerhetsglass blir knust, vil det fremdeles sitte fast i karmen. 

Dette gjør også at faren for at noen skal skade seg ved et eventuelt sammenstøt blir betydelig mindre. 

Trenger du flere gode råd til ditt husprosjekt? Vi i VestlandsHus ønsker å hjelpe deg på veien og har mange artikler om ulike deler av byggeprosessen på vår nettside. Blant annet kan du lese om: