Bygde et praktisk hus med uslåelig utsikt

12.12.2022
Det er ikke så mye igjen av den opprinnelige planløsningen til Falketind. Yvonne og Øyvind har endret på det meste og bor nå i sitt praktiske drømmehus.

- Det beste med huset vårt er at det er så praktisk. Vi har fått det akkurat slik vi ville ha det med gode løsninger som fungerer i hverdagen, sier Yvonne Råket. 

Sammen med samboer Øyvind Sporsheim flyttet de våren 2022 inn i sin egen utgave av husmodellen Falketind. Huset er bygget i Dalabukta i Kristiansund og er levert av VestlandsHus-forhandler Einar Mork Snekkerverksted

Tilrettela for utsikten
Tomten paret har bygget på er en utsiktstomt som overskuer det vakre kystlandskapet i den relativt nye bydelen i Kristiansund.

- Utsikten er helt magisk, så vi har basert mye av andre etasje på å fange den opp på best mulig måte, forklarer Yvonne.

svart-kjokken.jpg
Det svarte kjøkkenet tas igjen av sorte detaljer i huset, blant annet i sorte innerdører.


Opprinnelig er etasjen med kjøkken og stue nede på Falketind sin planløsningen, men Yvonne og Øyvind bestemte seg for å snu om på etasjene sånn at hovedetasjen med kjøkken og stue best mulig kunne ta inn utsikten. 

- Det er som vi har et maleri på kjøkkenet og stua. Det føles helt fantastisk å kunne nyte utsikten hver dag, sier Yvonne. 

Les også: Dette står øverst på ønskelisten til husbyggere

Utsikt_kjokken.jpg
Spisestue med unik utsikt over Dalabukta i Kristiansund.


Voksensone med smartfunksjoner
I tillegg til kjøkken, stue og et gjestetoalett har paret valgt å ha en voksensone i hovedetasjen bestående av bad, soverom, walk-in-closet, bod og utgang til verandaen som strekker seg over 3 av husets 4 sider.

- Jeg er veldig glad for at vi valgte å lage en egen voksenavdeling. Det er utrolig deilig å ha den å kunne trekke seg tilbake til, og ikke minst slippe å dele hovedbadet sitt med gjester, sier Yvonne. 

På badet har det opprinnelig stående vinduet blitt gjort om til et avlangt, liggende vindu, slik at utsikten kan nytes også fra badekaret. I bunnen av høyskapet er det laget til skittentøyssjakt som fører ned til vaskerommet under. 

Bad_med_skittentoyssjakt.jpg
Stilrent bad med sorte detaljer. Nederst på høyskapet går skittentøyssjakten ned til vaskerommet i underetasjen.


Les også: Slik får du spafølelsen på badet

På soverommet har paret til og med valgt å gjøre gardinene smarte. 

- Gardinene er elektriske og kan styres opp og igjen med en app og fjernkontroll. De kan også stilles inn slik at det åpnes og lukkes til gitte tidsrom, forklarer Øyvind. 

Innholdsrik førsteetasje
I førsteetasje på huset er det laget til tre soverom med god størrelse, hvor ett brukes av datteren på 12, mens de to andre har blitt treningsrom og gjesterom/kontor. I tillegg har etasjen både bad, vaskerom og walk-in-closet. 

- Da vi startet planleggingen av huset hadde vi tre barn som bodde hjemme, men underveis i byggingen kjøpte 2 av 3 seg leilighet selv, så da fikk vi plutselig mye ekstra plass, forklarere Yvonne. 

Les også: Slik bygger du hus med fleksible rom

Også i denne etasjen er det godt med utvendig boltreplass, både med og uten overbygg.

- 12-åringen koser seg veldig i kjelleren som hun plutselig har fått helt for seg selv. Med stort rom, egen walk-in-closet og tilgang på jacuzzi på verandaen har hun det som plommen i egget, sier Yvonne. 

Soverom_walk-in-closet.jpg
Romslig soverom med walk-in-closet.


Mellomgang gir ekstra oppbevaringsplass
I tillegg til dør ut fra vaskerommet i førsteetasje, har de også en dør fra gangen som går via en mellomgang, og inn til garasjen som paret har valgt å bygge helt inntil huset. 

- Mellom huset og garasjen har vi en mellomgang, en såkalt «branngang», som gir oss ekstra lagrings  plass til sko og klær, forklarer Yvonne. 

I tillegg har de også en utvendig bod plassert mellom garasjen og inngangsdøren. 

Mellomgang_garasje.jpg
Mellomgang mellom garasjen og underetasjen gir ekstra lagringsplass.


- Det har vært en lang prosess hvor vi har vært litt frem og tilbake på en del ting, men vi har fått veldig god hjelp og råd underveis i prosessen fra VestlandsHus og deres arkitektkontor, sier Yvonne, og legger til: 

- Alle valg vi har gjort er av praktiske hensyn og med tanke på logistikken innvendig i huset. Og nå som alt er på plass og vi har flyttet inn er vi veldig fornøyd med resultatet. Vi har fått vårt praktiske drømmehus!

Er du på jakt etter inspirasjon til ditt drømmehus? Her finner du flere artikler om boliger vi i VestlandsHus har overlevert til fornøyde kunder:

Planløsning_funkishus.jpg
Slik ble planløsningen etter Yvonne og Øystein skapte sin praktiske versjon av Falketind.