- Husleverandøren visste bedre hva vi likte enn vi gjorde selv

10.11.2021
- Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye hjelp og fleksibilitet man får til planlegging og selve byggeprosessen når man velger en husleverandør som VestlandsHus.

Det sier Katrine Osland, og legger til: 

- Du får jo akkurat det du vil ha!

Sammen med samboeren Arne Solheim har de bygget en spesialtilpasset versjon av husmodellen Saksa i Slåttebakkane i Førde. De er veldig glad for at de valgte VestlandsHus som husleverandør. 

- Vi snakka med to andre par som holdt på å bygge hus i samme byggefeltet. De hadde begge valgt VestlandsHus og var veldig fornøyde, forklarer Katrine. 

Brukte lang tid på planleggingen av nytt hus

Tomta kjøpte de i starten av 2019, og de tok seg god tid til planleggingsfasen. 

- Vi starta planlegginga i februar/mars, og byggesøknaden ble sendt rett før jul. Det var Raymond Kjeilen i VestlandsHus som fant ut at Saksa kunne passe godt til det vi var ute etter. Vi er ganske imponert over at han visste bedre hva vi likte enn vi gjorde selv, sier Katrine. 

Etter mange runder med justeringer og tilpasninger kom de frem til en planløsning som passet familien med to barn og en liten bichon frisé perfekt. 

1225X560-saksa-fasade-vestlandshus-ny.jpg
Se flere bilder av huset på Instagram-kontoen @saksa.huset


Praktisk planløsning som passer familielivet

For familien var det viktig å utnytte tomta og få et hus som var praktisk for en småbarnsfamilie. 

- Vi har lagt opp til inngang i hovedetasjen for å gjøre hverdagen enklere. Kjøkkenet og vaskerommet er også plassert slik at det vender mot uteområdet. Tanken er at ungene kan være ute og leke, mens vi ordner med middag eller annet husarbeid, samtidig som vi kan ha et øye på dem, forklarer Katrine. 

Med sol hele dagen og året kan de også enkelt flytte både måltider og tørking av klær ut. Vaskerommet har fått L-form, noe Katrine er veldig fornøyd med. 

- Med L-form har vi fått utnytta vaskerommet godt og fått mye oppbevaringsplass med skap som går fra gulv til tak, noe som er gull verdt for en aktiv småbarnsfamilie som oss. 

1225X560-saksa-vaskerom-vestlandshus-ny.jpg
Vaskerommet er plassert slik det blir lett å flytte klesvasken ut for tørk.


Les også: 5 tips for et
praktisk og innholdsrikt vaskerom

På loftet er det laget loftstue med utgang til en takterrasse på 30 kvm, men på grunn av skråtak fikk de ikke satt inn en ordinær verandadør. 

- Vi søkte om å få større takhøyde, men det fikk vi ikke. Men Raymond og Arne fant som vanlig en god løsning på utfordringen. Vi fikk bestilt en terrassedør som fulgte skråtaket, noe jeg ikke engang visste eksisterte, sier Katrine fornøyd. 

1225X560-terrassedør-skråtak-vestlandshus-ny.jpg
Katrine og Arne er veldig fornøyde med løsningen på døren til terrassen.

Bygde nytt hus med utleie i kjelleren

For å kunne finansiere drømmehuset har Katrine og Arne valgt å lage til utleieleilighet i kjelleretasjen. 

- Det var viktig for oss å ikke «bo oss i hjel», samtidig som vi kunne ha en god standard. Tomta la også godt til rette for å kunne ha utleie, uten at vi ville «gå oppå» hverandre. Leietakerne har fått parkeringsplass, uteområde og inngang på en annen side av huset enn oss, sier Katrine, og legger til at skjermet uteområde var viktig for familien.
Slik ble den endelig planløsningen for Osland og Solheim.
Slik ble den endelig planløsningen for Osland og Solheim.

Her kan du se de originale plantegningene til husmodellen Saksa.

Men selv om familien har utleie i kjelleren i dag, er det ikke sikkert de vil ha det for alltid. Derfor har de lagt til rette for at de selv kan ta i bruk kjelleren etter hvert. 

- Vi har lagt opp til at vi har mulighet til å bygge trapp ned til kjelleren. Da kan vi for eksempel ta deler av kjelleren til en hybel når eldstejenta blir gammel nok, eller vi kan ta i bruk hele kjelleren om det er behov for det, sier Katrine. 


Les også:
Bygg hus med utleie og få råd til drømmeboligen

Lukker igjen åpen løsning

God og grundig planlegging har gjort at det ikke er så mye paret angrer på i etterkant av byggingen, men etter innflytting har noen ekstra behov gjort seg gjeldende. 

- Vi ser nå i etterkant at vi må ettermontere en romdeler slik at stue og kjøkken blir en del, og soverom og trappegang en annen. Det har med både lyd og varme å gjøre. Det kan være greit å kunne stenge av bråket når man må stå opp med en liten kl. 05 på morgenen, og det er greit å kunne stenge av slik at den firbeinte ikke går og tripper foran soveromsdørene, forklarer Katrine. 

Åpningen er på 1,60 og er ikke kompatibel med skyvedører. Dermed har Katrine og Arne valgt å gå for en romdeler i glass og smijern.

På den måten vil vi fortsatt få det fine dagslyset gjennom hovedetasjen, og vi kan fremdeles se gjennom hele huset, selv om vi får stengt av og laget soner, sier Katrine. 

1225X560-saksa-kjøkken-vestlandshus-ny.jpg


Drømmer du også om å bygge nytt hus? Finn inspirasjon i vår nye
huskatalog med over 30 husmodeller som kan bli utgangspunkt for ditt nye drømmehjem!