Gjør huset klart for høsten og vinteren

14.07.2023
Før høststormene og frosten kommer kan det være lurt å gjøre litt forberedelser hjemme. Les våre beste tips for en vinterklar bolig både inne og ute

1. Start med taket

Vi starter øverst - med taket. På steder med mye vind og vær kan man finne løse eller manglende taksteiner. En løs takstein er alt som skal til for at vannet trenger inn, og potensielt kan gjøre store skader. Vi anbefaler derfor at du ikke venter med å få dette ordnet, men fikser det så fort som mulig.

2. Rens takrennene

Dette er en av de viktigste tingene du sjekker. Dersom løv og sant blir liggende i takrennen kan det tette røret og samle opp vann. Vannet kan da renne over, og inn mot huset og gi fuktskade på husets yttervegg. Et godt tips for å gjøre jobben enkel er å skjøre bunnen av en plastflaske, og bruke denne som en "spade" ned i takrennen. Flasken følger takrennens form og gjør det enkelt å samle opp alt som har blitt liggende nedi takrennen. Vi anbefaler at takrennen sjekkes minst en gang i året. Om det er mye høye trør der du bor, bør den kanskje sjekkes to ganger.

3. Steng utekranen

De fleste nyere boliger har frostfrie utekraner, disse er mye tryggere, da de er selvdrenerene om de brukes rett. Har du en eldre utekran må du gjøre noen tiltak for å gjøre kranen klar for vinteren: først må du stenge vannet, og deretter åpne kranen slik at vannet i kranen renner ut. Da unngår du at vannet fryser inne i røret. Når vannet fryser så utvider det seg. Da kan det gi sprekker i røret, og i verste fall gi lekkasje inne i veggen.

4. Hagemøblene

Hagemøblene bør rengjøres og deretter pakkes bort. De kan gjerne settes under tak eller i en utebod - dette er det aller beste. Dersom de står ute på terrassen vinteren igjennom er det en god investering å kjøpe trekk som du drar over utemøblene. Dette beskytter dem bedre enn om de står ubeskyttet ute. Møblene vil være lengre og se penere ut.

5. Beskjær planter

For å hjelpe plantene å spare energi før vinteren, er det lurt å beskjære nå før vinteren. Sjekk va som er anbefalt beskjæring for dine planter, eller ta en sjekk med ditt lokale hagesenter.

6. Sjekk varmepumpen

Du vil helst unngå å stå uten en fungerende varmepumpe når dagene blir som kaldest. Derfor kan det være greit å sjekke om alt ser ok ut med varmepumpen. Er det lenge siden den har hatt service, kan det være lurt å gjøre dette nå. Om du utsetter det til midtvinters kan du risikere lang ventetid på service.

7. Bytt filter i ventilasjonsanlegg

Rene filter er viktig for optimal luftkvalitet inne. Nå har ventilasjonsanlegget jobbet hardt en hel sommer, og pollen og støv har samlet seg i filteret. Dette kan derfor være en fin tid å bytte filteret på.