Gjør huset klart for våren og sommeren

19.02.2024
Det er ingen tvil om at vinteren er den tøffeste årstiden for en bolig, så etter en lang vinter trenger hjemmet vårt litt ekstra omsorg og kjærlighet.

Med riktig planlegging og en litt innsats kan du sikre at huset ditt holder seg i god stand i lang tid fremover. Jevnlig vedlikehold kan bidra til at behovet for reparasjoner på huset blir mindre, samtidig som huset holder seg pent. Her er noen tips og punkter å følge når du skal vedlikeholde huset utvendig:


Inspeksjon

Start med en grundig inspeksjon av huset ditt. Sjekk taket, fasaden, vinduene, dører, terrassen og eventuelle andre utendørs områder. Se etter skader, sprekker, mugg og annet som trenger reparasjon eller vedlikehold.

Grundig rengjøring

Etter vinteren kan huset ditt trenge en god rengjøring. Vask taket, fasaden, terrassen og vinduene for smuss, mose og annet som har samlet seg opp. Bruk riktig utstyr og rengjøringsmidler for å få best mulig resultat.

Maling og beis

Har malingen flaket av i løpet av høsten og vinteren? Sjekk om utvendige flater som trenger maling eller beis. Vær spesielt oppmerksom på vinduskarmer, dører, rekkverk og terrassen. Frisk opp fargene og beskytt treverket mot vær og vind.

Fikse skader

Reparer eventuelle skader som du har oppdaget under inspeksjonen. Dette kan være sprekker i fasaden, løse takstein, lekkasjer, råteskader eller annet. Det er viktig å fikse slike problemer så raskt som mulig for å unngå større skader i fremtiden.

Hagearbeid

I tillegg til å vedlikeholde selve huset, bør du også ta vare på hagen din. Klipp gresset, beskjær busker og trær, luke ugress og plant blomster og planter.

Den viktige uteplassen

Terrassen er et populært og mye brukt utendørs område om sommeren. Sjekk om terrassen trenger rengjøring, beis eller reparasjoner. Gjør den klar til lange sommerkvelder og hyggelige utendørs stunder.

Generell vedlikehold

Til slutt bør du sørge for generelt vedlikehold av huset ditt. Dette kan være å bytte ut lyspærer, rengjøre takrenner, fjerne løv og skitt fra hustomten eller annet som trengs for å holde huset i god stand.