Hva er et svanemerket hus?

11.10.2023
Som den eneste huskjeden i Norge kan vi nå bygge svanemerkede hus. Dette er vi skikkelig stolt av! Men hva er egentlig et svanemerket hus?

Hva betyr det at et hus er svanemerket?

Hele livssyklusen til huset er vurdert; alt fra råvaren, til produksjonen, til hvordan huset skal brukes, og deretter  - i fremtiden - gjenbrukes. Alt i hele huset - fra kledningen til fugemassen - må møte kravene Svanemerket har til produktene. For eksempel vil dette si treet i svanemerkede hus kommer fra bærekraftig skogsdrift. Det må være sertifiserbart og sporbart for å være sikker på at det ikke kommer fra områder med ulovlig avskoging.

tre.png


Høy kvalitet på utførelse og materialer

Både måten huset er bygget på, og materialene det er bygget av er av høy kvalitet. Huset er også bygget av produkter uten skadelige kjemikalier. Svanemerkede hus har mindre avgasser, og har et dokumentert bedre inneklima. Bedre for deg, og bedre for miljøet.

Lavere strømregning

Et svanemerket hus har krav om lavere energiforbruk enn standarden vi bruker i dag, faktisk minst 15% lavere. Det vil si at dersom et hun bruker 20.000 kWh bygget med kravene i TEK 17, som er standard i dag, så vil et Svanemerket hus bruke 17.000 kWh eller mindre per år.

Lån i Husbanken

Husbanken tilbyr lån til de som bygger miløvennlige boliger. Med et Svanemerket hus har du all dokumentasjon du trenger for å kunne søke om lån i Husbanken. Flere banker tilbyr også grønne lån med gunstigere betingelser.

Mindre svinn og avfall

Et Svanemerket hus har mindre svinn under bygging, og mindre avfall på byggeplassen. Materialbruken i huset er også godt dokumentert, noe som gjør det enklere å gjenbruke materialer når huset skal vedlikeholdes eller pusses opp i fremtiden.

Ønsker du å lese mer om å svanemerke bygg? Da kan du lese om det hos Svanemerket her