Hvordan skape helheten?

15.05.2016
Endelig har dere funnet drømmehuset. Dere kan begynne å se for dere hvordan livet skal bli, og hva dere skal gjøre sammen eller med venner og familie.
Ikke bare er det spennende å tenke på selve huset og det man kan boltre seg i av interiør og planlegging, det er også spennende å tenke seg hvordan man kan benytte uteområdet rundt huset. Hvordan kan dette komplimentere det huset dere har valgt? Hvor er det best solforhold? Hvordan skape en oase for livsnyteren, og en boltreplass for de små? Her er noen tips dere kan tenke på, når dere går inn i planleggingsfasen.

Funksjon og behov

Når du skal planlegge uteområdet rundt huset, avhenger det mye av hvilke funksjoner du ser for seg at uterommet skal fylle. Vi har ofte ulike behov, ikke bare for de ulike årstidene, men også etter hvert som livet går og familien vokser. Noen trenger å ha muligheten for flere, store eller små baser. Andre tenker ett, stort område hvor man har ulike soner, alt etter interesser og behov. Det kan derfor være lurt å sette seg ned og tenke over hvilke behov deres familie har nå, og hvilke behov dere ser for dere at dere kommer til å ha etter hvert som tiden går. Hva er det dere drømmer om å kunne gjøre? Hvordan kan dere få mest mulig ut av det dere har av uteområde? Hva må til for at uterommet skal kunne brukes mesteparten av året?

Plassering

Mye av planleggingen rundt uteområdet, avhenger selvsagt av hvordan huset er plassert på tomten. Dette er noe som deres lokale forhandler hjelpe dere med. Når dere først holder på med bygging av selve huset, kan det være smart å også ha planene for uteområdet noenlunde klart. For å spare tid og penger, kan tomtearbeidet planlegges slik at helheten blir i fokus, både i forhold til huset og området rundt. Det er viktig at huset er tilpasset tomten, og at plasseringen gir gode forhold med tanke på uteområdet. Her bør man tenke på naboer, solforhold og tilkomst. Ønsker dere skjerming og privatliv? Skal utsikten nytes fra flere steder? Kanskje ønsker dere å få en naturlig forlenging av kjøkkenet, slik det åpner seg ut til en grønn og frodig kjøkkenhage?

KP1D3486.jpg

Materialer og stil

Uteområdet har gjerne ulike utfordringer med tanke på om der er berg, røtter eller andre hindringer i naturen. Dette er også noe man må ta hensyn til, når man skal planlegge hvordan uterommet skal bli. Noen ønsker kanskje å beholde følelsen av at huset ligger i terrenget, og velger å bygge uterommet rundt dekorative berg eller artige røtter. Mens andre vil ha mest mulig terrasse, eller en kombinasjon mellom terrasse og naturlige innslag av planter og trær. Det kan også være lurt å se på hvilke materialer dere allerede har i forhold til hustypen dere har valgt. Hvilket uttrykk ønsker dere å gi? Skal uteområdet være helt i harmoni med stilen til huset, eller skal det være en røff, rustikk kontrast til selve huset? Her kan man velge det trygge, eller leke seg med ulike uttrykk. Tenk langsiktig her også; skal det være vedlikeholdsfritt, enkelt og minimalistisk, eller mer eksotiske, kanskje krevende materialer som man bør stelle litt mer med?

Uansett hva man ser for seg og hva man drømmer om, finnes det en verden av løsninger, materialer og muligheter. Det gjelder bare å finne ut hva som passer best for akkurat dere, slik at drømmehuset også kan omringes av et uteområde som gir dere de gode opplevelsene, de uforglemmelige minnene og de små hverdagsgledene, uansett vær eller vind.