Populære farger i 2019

24.05.2019
Sliter du med å velge farge? Her får du noen tips om de hotteste fargetrendene for 2019!

Se for deg ditt nye hjem, der du starter med helt blanke ark. Du har alle valgmuligheter når det kommer til farger på vegger, både utvendig og innvendig. Hvor og hvordan starter du? Vi har tatt en prat med fargeekspert Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike og fått noen gode tips og råd om trendene i fargeverdenen.

- Trendene går ofte i bølger, og man kan se at for eksempel fargene i trendbildet fra 90-tallet kommer igjen, men i nye nyanser. Vi har lenge vært inne i en periode med grå og greige fargetoner, men siden 2016/2017 har det begynt å bevege seg over i en ny bølge som jeg tror vil vare en god stund. Det er de blå og grønne fargene i de duse tonene som dominerer fargebildet nå, sier hun.

Greige er forøvrig fargene grå og beige sammen.

Farger på møblement og vegg skal også passe sammen

Når man bygger hus er det ofte andre eller tredje boligen man bor i, og man har kanskje møbler og gjenstander man vil ta med seg fra det gamle huset og inn i det nye huset. Da gjelder det å få fargene til å passe sammen. Det er da svært praktisk at møblementet som passet til de tidligere populære gråtonene også passer disse duse fargetonene i blå, grønn, men også rosa.

I 2016 kåret Fargerike nemlig rosa til årets farge, noe mange reagerte på og syntes var rart, forteller Tale.

- Men det var ikke en sånn sjokkrosa som man gjerne ser for seg umiddelbart når man hører noen si rosa. Det var mer en terracotta, brent og dus rosa med det varme og lune i seg, og det er mye mer av den sorten enn tidligere.

Denne rosafargen har fått feste seg i trendbildet og føyer seg sammen med de blå og grønne tonene som vil være populære farger fremover.

Fargerike_FR1001støveterosa_1125_blogg.jpg
Fargen FR1001 Tel aviv er en støvete rosatone og er en populær farge.

Fargene endrer seg i lyset

En farge vil endre seg med lyset, og dersom du har tilgang til råbygget underveis i byggeprosessen, råder Tale deg til å male opp fargene du liker aller best på store lerret og ta de med deg inn i det nye hjemmet ditt.

- Da får du sett hvordan fargen faktisk vil se ut på veggen der den skal være, og du får testet hvordan lyset fra vindu og omgivelser treffer fargene du har sett deg ut.

Årets farge 2019

For 2019 er naturen i fokus, da Fargerike har valgt Sølvgrønn FR1460 som årets farge. Tale kan fortelle at den allerede er blitt veldig populær.

- Den selger vi masse av, og den har til og med kommet helt opp mot 4. plass på bestselgerlisten vår. Og da er den oppe med de klassiske hvitfargene som vi absolutt selger mest av, sier Tale.
Fargerike_FR1460Sølvgrønn_1125_blogg.jpg
Fargerike har kåret FR1460 Sølvgrønn til årets farge i 2019.

Sølvgrønn er en lys, dus farge som passer godt sammen med mange farger.

- Det er en takknemlig farge, sier hun.

Det er større variasjon i trendbildet og folk velger flere forskjellige stiler enn tidligere. Hun kan videre fortelle at folk velger mer tapeter igjen, med mønstrede strukturer og overflater. Tapetene har gjerne eksotiske mønstre som for eksempel tropiske blomster i fargene vi snakker om. Gardiner er også på vei inn igjen, siden mønstrede tapeter krever et mykere uttrykk.

Gul er fargen som kommer

Tale kan røpe at det fremover kommer sakte men sikkert til å dreie seg mot det gule, ikke den gul-gule, men mer mot vanilje. Hun spår at den vil komme mer og mer, i en litt mer dempet variant enn vaniljefargen.  

Fargerike_FR1062vanilje_1125_blogg.jpg
Fargen FR1062 er en vaniljefarge. Tale spår at gul er fargen som kommer.

Det er ikke alltid så lett å velge farger når det er så mye å velge blant. Man ønsker gjerne at fargevalget skal vare en god stund. Det kan derfor være godt å få hjelp av en ekspert.

Fargerike tilbyr alle sine kunder hjemmebesøk, og de har utdannet sine fargeeksperter til å ha en objektiv tilnærming. Det vil si at de har trent på å gi gode fargeråd basert på kundens ønsker, hva som passer sammen med eksisterende møblement og andre farger som skal på plass i boligen.

De baserer ikke sine råd på egne preferanser eller utelukkende på siste trender, men ser an deg som kunde og den informasjonen du gir om hva du liker og har av ønsker.

VestlandsHus har dyktige forhandlere som kan hjelpe deg å finne din fargeekspert.

Fra grå og greige til blå- og grønntoner. Her er fargen til venstre FR1132 Grå stemning, og fargen til høyre er FR1426 Kakhi Moskus.
Fra grå og greige til blå- og grønntoner. Her er fargen til venstre FR1132 Grå stemning, og fargen til høyre er FR1426 Kakhi Moskus.