Slik får du et smartere hjem

27.04.2018
Alle hus kan bli smartere. Det eneste som skal til er strøm og internett.

Mye har blitt smartere i dagens samfunn, takket være internett og moderne teknologi. En telefon er ikke lenger noe man bare ringer med, det har blitt et redskap som kan utføre alle mulige slags oppgaver. Ikke nok med at du kan bruke den til å betale regninger og Google alt du måtte lure på, du kan også bruke den til å gjøre hjemmet ditt tryggere.

Slik fungerer et smarthus

Med et smarthus kan du spare både penger og miljøet, samtidig som du øker komforten og får en enklere hverdag. Men hvordan fungerer det egentlig?

VestlandsHus samarbeider med smarthusselskapet Futurehome som lar deg skreddersky en smart løsning for ditt hus.

Futurehome benytter seg av moderne trådløse enheter som monteres rundt om i boligen, i tillegg til komponenter som er skjult bak tradisjonelle lysbrytere, takpunkt og stikkontakter.

En SmartHub blir plassert i boenheten og fungerer som en hjerne for alle komponentene du ønsker å bruke.

VG_Tua_kveld.jpg

Med Futurehome kan du forhåndsdefiner regler for hvordan lysene skal skur seg av, på eller dimmes ved spesielle tider, eller f.eks. ved bevegelse. 

Skreddersy din perfekte løsning

Med Futurehome kan du enkelt styre lys, varme og sikkerhet i din egen bolig.  

Alle lysene kan styres med appen. Man kan også automatisere dette ved hjelp av tidsinnstillinger, bevegelser eller forhåndsdefinerte regler. For eksempel kan du definere at alle lys skal skrues av ved midnatt, eller at bevegelse i et rom skal gjøre at lysene skrus på til et visst nivå. Dette kan for eksempel være praktisk om natten, da du vil slippe å famle i mørket etter lysbryteren.

Også varmen i huset kan styres på samme måte. Du kan skru av varmen om natten og når familien er på jobb og skole, men la huset bli varmet opp til dere står opp, og til dere kommer hjem på ettermiddagen.

Du kan også velge å automatisk senke temperaturen i et rom dersom en dør eller et vindu står åpent, og la boligens klima justeres basert på om du er hjemme, borte, eller om det er dag eller natt.

Med slik effektiv varmestyring kan du spare både penger og miljøet.

Føl deg enda tryggere i hjemmet ditt

Det er også mulig å sikre boligen din på en smart måte. Både brannvarslere, vannlekkasjesensorer og boligalarm kan hjelpe deg senke skuldrene. Skulle det skje noe uventet i hjemmet ditt vil du umiddelbart få beskjed på smarttelefonen din, uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Med magnetiske sensorer på dører og vinduer vil du få beskjed dersom kontaktfeltet i magneten blir brutt. Du kan også bruke appen til å gi deg varslinger om vinduer og dører du har glemt å lukke ved leggetid. 

Installerer du en smart dørlås slipper du tenke på nøkler, da du låser deg inn med en kode du selv har valgt. Du kan også låse opp døren via appen, for eksempel dersom naboen skal vanne plantene mens du er på ferie.

Futurehome_dørlås.jpg

Med en smart dørlås kan hverdagen bli enklere for deg og resten av familien. Velg hver
deres kode slik at den blir enkel å huske, eller ha en felles. 

Husket du å skru av kaffetrakteren?

Dersom dette spørsmålet først dukker opp i hodet ditt, er det nesten umulig å bli kvitt, med mindre du faktisk tar turen innom kjøkkenet og sjekker. Dersom du allerede er på vei til jobb, kan dette så klart bli både irriterende og problematisk.

Med et smarthus kan du enkelt stilne de spørrende stemmene i hodet ved å sjekke appen. Om trakteren faktisk er på, bruker du appen til å skru den av.

Et annet nyttig triks er at du kan sjekke om vaskemaskinen er ferdig ved å se på strømforbruket. De fleste enhetene som benyttes i Futurehome måler strømforbruket på det som betjenes. På denne måten vil du ha full kontroll på energiforbruket hjemme.

Få støtte fra Enova

Det er ikke bare nye hus som kan bli smarte, alle hus kan bli det. Futurehome sine løsninger er enkle å installerer og krever ingen oppdatering på det elektriske anlegget. Dette gjør at kostnadene kan holdes nede.

I tillegg kan du få støtte fra Enova dersom du gjør energitiltak i din bolig, som for eksempel installering av varmestyringssystem.