Vindu er vindu - eller?

15.07.2016
Hva er det som er med på å gi boligen din en sjel?

Er det materialet som brukes? Inngangspartiet? Eller er det rett og slett personligheten til de som bor i huset? Dette kan nok variere alt etter hvilken hustype det er, og hvilke valg dere som husbyggere gjør. Men noe som er viktig for å gi karakteristikk til huset, er vinduene. Samtidig som de gir deg utsikt, kan de også være med på å verne om husets sjel og den indre atmosfæren i bygget.

Hvilken vindustype er du?

I en prosess hvor man skal bygge en bolig, er det mange valg som må tas. Disse valgene er viktige, for at boligen skal bli akkurat slik du drømmer om. Noen ganger handler det om å velge riktig plassering av rom inne i boligen, og andre ganger handler det om å gjøre valg som påvirker det ytre uttrykket. Mange mener at det ytre uttrykket til et hus, ofte kan gjenspeile det indre livet i huset. Er man glad i å sitte og nyte utsikten ut mot fjorden og fjellene, har man ofte store vindusflater uten noe særlig med sprosser. Liker man derimot å ha det lunt og ha mye veggplass, kan det være bedre med mindre vinduer som er smart plassert i forhold til lys og planløsning. Det finnes uendelige løsninger på markedet. Det som i utgangspunktet kan virke som et enkelt valgt, blir ikke nødvendigvis så enkelt. Her er noen tips til hva du bør se etter;

Sjekk garantiene

Det finnes mange ulike leverandører og produsenter på vindusmarkedet. Noe som kan gjøre det vanskelig å velge, spesielt siden de fleste produserer etter lovpålagte byggestandarder som vi har her i Norge. For å kunne sile ut hvem man bør satse på eller ei, bør man se på hvilke garantier de ulike leverandørene gir.

I VestlandsHus har vi et samarbeid med NorDan Vinduer, som gir hele 30 års garanti på sine aluminiumsbelagte trevinduer, og 20 års garanti på standard trevinduer. Det er en veldig god garanti, som viser at dette er en seriøs og trygg leverandør som har vært med i bransjen helt siden 1926. Når de i tillegg viser til en levetid på henholdsvis 60 og 40 år, selv i stramt vestlandsvær, er det også en trygghet i forhold til nybyggere som ønsker å vite at husets vinduer tåler allslags vær. En ekstra bonus, kan være å vite at NorDan sine vinduer faktisk er testet til å tåle ekstremvær. I gjennomførte tester, viser resultatene at NorDan vinduer tåler fire ganger så høyt lufttrykk som det norsk standard krever. Dette noe som altså kan være greit å ha i bakhodet for de av oss som har opplevd friske og rivende høststormer.

Materiale

Hos NorDan har vi to valg når det gjelder vindusmateriale. Man kan velge enten aluminiumsbelagte trevinduer eller standard trevinduer. Det er kun disse to valgene som blir prioritert på grunn av kvalitet og bærekraftig produksjon gjennom bruk av trevirke. Den største forskjellen på disse to typene, er nok at de aluminiumsbelagte vinduene er tilnærmet vedlikeholdsfrie, og man slipper å ta frem malekosten for å male over dem annenhvert år. Selv om de aluminiumsbelagte trevinduene kommer ferdig malte, er det fortsatt store valgmuligheter i farge og utseende. Her kan du variere i de fleste farger, og med et bredt utvalg av vindus-vridere og eventuelt sprosser kan du gjøre uttrykket komplett. Uansett om du velger aluminiumsbelagte trevinduer eller standard trevinduer, vil du kunne skape det uttrykket du ønsker. Her må man gå etter smak og behag, og kanskje går du også etter varighet på produktet?

Vern om inneklimaet

Vi har vel alle vært der i en eller annen grad. Det er fredag, helgefreden senker seg, du har endelig funnet godstillingen i sofaen og er straks klar til å innta det fredagskvelden har å by på av underholdning. Idet hodet treffer sofaputen, trenger lydene inn gjennom vinduet. Trafikkstøyen overdøver den rolige og avslappende atmosfæren, eller er det kanskje naboen som er ute og tester den nye gressklipperen?

Noen ganger kan det å stenge ute hverdagsstøyen, være helt avgjørende for hvordan din innekos blir. Og det er derfor viktig å vite at de vinduene man setter inn, hjelper deg med å skape den stillheten og roen du ønsker i hjemmet ditt. NorDan har vinduer med lydreduserende glasskassett, slik at mye av støyen på utsiden av huset blir nettopp på utsiden av huset. Du kan også velge vinduer som har bransjens høyeste sikkerhetsnivå, vinduer som tåler høy varme i tilfelle brann og glass med solbeskyttelse.

Vern om miljøet

Det er ikke bare inneklimaet som bør vernes i disse dager. Med mye fokus på miljø og grønne alternativer, er det naturlig å ha dette i tankene når man velger vinduer. I tillegg til å kunne være energibesparende, kan man velge vinduer som er svanemerket. NorDan leverer alle sine vinduer med NTech- standard. Det vil i korte trekk si at de leverer energieffektive vinduer som er med på å ta vare på fremtiden. De stanser energisløsingen ved å være godt isolerte og ha gode rammer som ikke lekker varme. Det at NorDan har fokus på tre som råmateriale, viser at disse vinduene gir bedre bokomfort og et sunnere inneklima. I motsetning til PVC-vinduer, er avfallshåndtering av tre- og aluminiumsbelagte vinduer langt enklere med hensyn til miljøet.

Så da er det bare å sette i gang med å velge vinduer som gir huset ditt det uttrykket du ønsker. Enten du er typen som elsker å sitte og se på utsikten gjennom store, romslige vindusflater, eller om du er den spreke typen som elsker å omgis med farger, selv på vinduslistene. Det er du som eier den sjelen du ønsker å gi til ditt hus, og du sitter med dine visjoner om hvordan det skal se ut. Vår jobb er bare å hjelpe deg med å gjøre visjon til virkelighet, gjennom våre hustegninger og ved å bruke trygge og innovative leverandører.