7 tips fra en fargeekspert: - Ikke hør på venninna di!

31.03.2020
Skal du velge farger til hjemmet ditt? Vi vet at det ikke alltid er like lett å finne riktige farger, og som også passer sammen.

Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike, er ekspert på farger. Hun rådgir kunder hver dag om hvilke farger som passer sammen med hverandre og hvilke farger som er i vinden. Her gir hun noen tips om hvordan du kan gå fram når du skal velge farger på vegger, både ute og inne.  

1. Jeg anbefaler alle å starte med å male opp fargene de liker på store lerret. Om det er et nybygg, ta de gjerne med inn i råbygget dersom du har mulighet til det. Heng de malte lerretene opp på veggene du ønsker å male, og da får du se hvordan fargene faktisk ser ut i det rette lyset. La de gjerne henge der over en tid, så får du sett hvordan fargene fungerer på forskjellige timer i døgnet, siden fargene kan se helt annerledes ut i formiddagslyset enn i ettermiddagslyset. 

Fargeprøver.jpg
Kjøp inn fargeprøver og test på store lerret. Foto: fargerike.no; fotograf Per Erik Jæger; stylist Siv Brenne.

2. Husk at hvit ikke bare er hvit. Dersom du går innom en fargeleverandør, kan det være et godt tips å plukke med seg flere hvite fargeprøver sammen med andre farger du tenker på eller har bestemt deg for. Ta gjerne med flere hvitnyanser, så får du sett bedre hvor store forskjeller det er. Når du holder den hvite fargeprøven opp sammen med andre farger, vil du kunne se hvordan hvitfargen kan oppleves forskjellig til ulike farger. Dette har med kalde og varme toner å gjøre. 

Der noen farger passer til én type hvitfarge, og faktisk ser hvit ut, vil den samme hvitfargen se gulaktig ut sammen med andre farger. Dette bør man være obs på når man ser på sammensetningene av farger i et rom. Søk gjerne råd om hvilke hvitfarge som passer fargevalgene dine. 

Hvitfarger1125_blogg.jpg
Tre forskjellige hvitfarger. Klassisk hvit, bomull og chi. Ganske stor forskjell, ikke sant?

3. Det er greit å merke seg at hvitfargen “Bomull”, med fargekode S-0502Y, er oftest standard fargeleveranse på dører, lister og karmer fra fabrikk. Dersom du ønsker å bytte til en annen hvitfarge på leveransen, må man som regel betale litt ekstra for det. Sjekk derfor om fargene du skal ha på vegger passer til den hvitfargen du skal ha på karmer, dører eller lister. 

Les mer: Hvit er ikke bare hvit 

4. “Ikke gjør som mora di sier...!”, eller ikke hør på dine nærmeste, mamma eller venninner, men lytt til din egen magefølelse på hvilke farger du liker og trives med. Det er tross alt du som skal bo og leve i disse fargene hver dag, så det er absolutt viktigst at du liker fargene du velger. Du kan selvfølgelig diskutere fargevalg og ta i mot tips og råd fra dine nærmeste, men til syvende og sist er det du som bør ta det endelige valget. 

Fargeprøver3.jpg
Det finnes flere bilder med fargesammensetninger på ulike nettsteder og i apper. Da er det lett å finne det du liker. Foto: fargerike.no

5. Søk inspirasjon fra flere steder, det være seg blogger eller ulike apper med visuelt innhold som for eksempel Instagram og Pinterest. I noen apper kan du ta bilde av rommet du skal male og “fargelegge” digitalt med de fargene du vurderer. Dann deg et bilde av det du liker og samle gjerne opp bilder som du kan ta med til en fargeekspert. 

Les mer: Få inspirasjon fra VestlandsHus på Instagram

6. Husk også på møblene du skal ha i rommet. Hvilke farger har de og passer det sammen med fargene du tenker å ha på veggene? Men ikke vær redd for å prøve noe nytt! Husk at det er ikke alt for kostbart å male på nytt om man blir lei. 

Stillhet FR1466_vegg_sofa.jpg
Husk også at møblene skal passe til veggfargen. Foto: Fargerike, fotograf Sveinung Bråthen, stylist Christine Hærra.

7. Bruk gjerne en fargeekspert til hjemmebesøk eller som en sparringspartner underveis i prosessen. Fargehandelen har hatt fokus på å lære opp ansatte til å være objektive sparringspartnere til kunder med alle type smaker. Det er mange flinke og profesjonelle fargeeksperter som ikke vil basere sine råd på egne preferanser eller i forhold til trendbildet, men se og lytte til kundens ønsker og ideer. Dette kan være til god hjelp når man skal ta det endelige valget. 

Er du på utkikk etter et nytt hjem? VestlandsHus har mange spennende husmodeller. Bestill eller last ned huskatalogen vår her og bli inspirert.