Hvilken funksjon skal din innerdør ha?

10.01.2022
Mange tenker mest på det visuelle når de skal velge innerdør, men det er vel så viktig å tenke på hvilken funksjon innerdøren skal ha.

En innerdør er en innerdør, eller? Nei, nå til dags har du et flust av ting å ta stilling til når du skal velge innerdører til boligen din. Selv om mange dører kan se like ut på utsiden, er det viktig å også sette seg inn i det som finnes på innsiden. 


Støydempende innerdører

Enkelte rom i huset kommer det naturlig nok mer lyd fra enn andre. Det kan for eksempel være kjellerstuen, barnerommet, badet og vaskerom. I slike rom kan det være lurt å vurdere en støydempende dør. 

- Massive innerdører har en naturlig lyddempende effekt, sammenlignet med en lett dør. De koster litt mer, men mange velger likevel å kjøpe slike dører til utvalgte rom for å få muligheten til å kunne avgrense støy, forklarer Melissa Hornsletten, distriktssjef for Swedoor i Norge.

Swedoor er Vestlandshus sin samarbeidspartner på både innerdører og ytterdører. 

Men selv om du velger en massiv dør, kan lyden komme seg ut gjennom små sprekker mellom dør og karm. For å få enda bedre lyddemping er det mange som i tillegg kjøper karm med integrert dempelist. 

- Disse karmene leveres kvistfrie og med en bedre finish enn standard karmer. Også de massive dørene har en bedre overflatekvalitet og finish enn standard-dørene, noe som gir dem et mer solid uttrykk, i tillegg til at de blir enklere å rengjøre, forklarer Melissa. 

Les også: Valg av innerdør: Slik skaper du en helhet i hjemmet (lenke)


Brannsikker innerdør - Hvor bør du ha det?

Branndører er dører som er laget med en ekstra brannhemmende isolasjon. Dersom det oppstår en brann i et rom vil det ta lenger tid før brannen sprer seg gjennom døren til andre rom. 

- EI 30 og EI 60 er klassifiserte branndører. Tallet angir hvor mange minutter det tar før flammene trenger seg gjennom døren, forklarer Melissa. 

Slike branndører kan brukes i alle rom i huset, men det er noen rom hvor det kan være ekstra lurt å investere i en branndør hvis du skal velge. 

- Dører inn til vaskerom og teknisk rom er typiske eksempler på steder hvor folk ofte velger å bruke en branndør, sier Melissa. 

Om du vurderer å velge branndør for å sikre ditt hjem, bør du også vurdere å kombinere døren med røyktetting. 

- Flammer er farlige, men den største faren ved en brann er ofte de giftige gassene som rask sprer seg. Røyktette dører forhindrer røyk og gasser i å spre seg i hjemmet ditt, forklarer Melissa. 

Les også: Dette er øverst på ønskelista til familier som bygger hus

brannsikker innerdør.jpgUnngå smelling og klemskader

Har du barn i hus er det ikke til å unngå at det noen ganger kan bli litt smelling med dørene. Trekken som kommer om sommeren når verandadøren står åpen er også noe som kan føre til et smell. 

- For å unngå dette kan du installere SmartClose på dørene. Dette er et lukkesystem som gjør at dørene ikke smeller igjen, men lukker seg rolig og lydløst, slik mange er vant til for eksempel på kjøkkenskuffer, sier Melissa. 

Hengslene er ikke synlige når døren er åpen, men utløses når døren lukkes. Magnetlåsen holder døren på plass når den er lukket. 

- Dette gir ikke bare en luksuriøs komfort, det er også  en god måte å forebygge klemskader dersom du har små barn i huset, understreker Melissa. 

Les også: Tips til småbarnsforeldre som skal bygge hus


Velg riktig dørhåndtak til innerdøren

De fleste dører leveres med et standard håndtak, men dette er selvsagt også noe man kan endre, slik at man kan tilpasse det til dørens funksjon.

- Det kan være lurt å tenke over om du vil ha ulike dørvridere til de ulike dørene. For eksempel kan det være smart med en toalettlås til badet. Mange velger dette for å slippe løse nøkler. Med en slik lås får du også et praktisk indikatorvindu på utsiden som viser om toalettet er opptatt eller ledig, forklarer Melissa.

Er du også på jakt etter ytterdør til ditt boligprosjekt? Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal velge ytterdør.