Hva må du tenke på når du skal velge ytterdør?

02.12.2021
Enkel og moderne, tradisjonell eller klassisk ytterdør? Bør du gå for en ytterdør med glass? Eller kanskje en ytterdør med ekstra sikkerhet?

Ytterdører har, som så mye annet, fått en helt ny dimensjon når det gjelder valg. Ytterdøren har blitt en veldig viktig del av boligen, og får stadig flere husbyggere til å klø seg i hodet. 

For hvilken type ytterdør vil du skal hilse familie og venner varmt velkommen år etter år når drømmehuset endelig er bygget?

Moderne ytterdør i sort.jpg


Velg stil på ytterdøren som står til huset

- Det første man bør gjøre når man skal velge ytterdør er å velge stil, ifølge Johan Vosgraff, distriktssjef for Swedoor i Norge. Swedoor er VestlandsHus sin samarbeidspartner på både ytterdører og innerdører.
- Bor du i en moderne, minimalistisk bolig med store, rene flater, bør ytterdørens design matche dette. En klassisk villa derimot fortjener kanskje en ytterdør med klassiske fyllinger, sier Johan.

Men han har også et tips til deg som ikke alltid ønsker å «følge reglene».

- Om du vil skape en mer spennende effekt kan du velge ytterdør fra en helt annen stil. Dette er en avgjørelse som krever både tid og ettertanke, men er verdt å prøve for deg som vil gi fasaden et spennende uttrykk, sier Johan.

Les også: Herskapelige Slotthø ble moderne ved havet

Klassis ytterdør .jpg


Hvordan er en god ytterdør?

Rent teknisk er det viktig at ytterdøren er værbestandig og tåler norsk vær og svingende norske temperaturer. 

- Du bør derfor sjekke at døren er CE-merket og har lang formstabilitets- og produktgaranti, tipser Johan. 

I tillegg bør ytterdøren du velger være godt isolert, både når det gjelder temperatur og lyd. 

- Når du har lukket døren vil du helst ikke bli forstyrret av lyder fra veien eller forbipasserende. Bor du i et område hvor det kan forekomme støy, kan det være lurt å se etter en dør med ekstra lydisolert konstruksjon, sier Johan.

Les også: Fliser ved inngangspartiet? Unngå disse fallgruvene!

Innbruddssikker ytterdør

En ytterdør er som sagt ikke lenger bare en ytterdør, den fås i alle mulige utforminger og farger, og nå kan du også få ytterdører som beskytter boligen mot innbruddsforsøk. 

En sikkerhetsdør ser ut som en helt vanlig ytterdør, men har ekstra forsterkninger i karm, glass, hengsler, lås og beslag. 

- Tester har vist at en standard ytterdør kan ta 5-20 sekunder å bryte opp. Til sammenligning vil en innbruddstyv bruke over 20 minutter på å bryte opp en såkalt RC3-godkjent sikkerhetsdør. Denne forlengede tiden utgjør forskjellen på om tyven fortsetter innbruddsforsøket sitt eller ikke, forklarer Johan.
Ytterdør med tall.jpg


Les også: Slik velger du trapp til huset

Ytterdør med glass 

Uansett hvilken stil du går for når det kommer til ytterdøren, bør du vurdere om du ønsker glass enten i selve døren, eller som et sidefelt. Swedoor sine dører kan leveres med flere ulike glasstyper, for eksempel klart glass, glass med struktur og frostet glass. 

- Glasset i ytterdøren kan ha flere funksjoner enn bare lysinnslipp. Det finnes spennende løsninger der glassåpningen utgjør husnummeret ditt, og det gjør at du får din helt personlige dør, tipser Johan.

Men husk å også gjøre en vurdering av innsynet som kommer som et resultat av å bruke en ytterdør med glass, eller et sidefelt i glass. Ønsker du mer dagslys i gangen, uten for mye innsyn, bør du vurdere frostet glass eller glass med struktur. 

Ytterdør med farge.jpg


Ytterdør med spenstig farge

Om du føler for å sprite opp hverdagen litt, er det ikke noe i veien for å velge en farget dør, enten med en spenstig fargetone, eller en litt mer neddempet variant. 

- Farger påvirker oss både fysisk og mentalt. Generelt kan man si at varme, lyse farger gir energi og oppmerksomhet. Kalde, lyse farger gir et friskt og rent inntrykk og mørke farger gir en følelse av stabilitet og kvalitet. Nøytrale farger gir et rolig og mykt inntrykk, for eksempel grå, beige og brun, sier Johan, og legger til: 
- Men det viktigste er at du velger en farge du selv er komfortabel med. Swedoor leverer ytterdører i de aller fleste NCS S-koder.  

På jakt etter et hus å plassere den nye ytterdøren på? Ta en titt på VestlandsHus sine 5 nye husmodeller, eller last ned vår gratis huskatalog.