Legge parkett? Dette er gulvtrendene nå!

03.01.2023
Naturlige farger og struktur er to viktige stikkord for årets gulvtrender.

Etter flere tiår med hvite vegger og hvite gulv, ønsker stadig flere seg gulv med mer naturlige og originale farger. 

- Den skandinaviske stilen er ikke lenger så ren og puristisk som den har vært, nå har det kommet inn mer farge og lek. Vi ser mer av de varme fargene, gjerne beige og bruntoner som også kan være i den mørke enden av fargeskalaen. Grått er på vei ut, mens  sandfarget og beige blir stadig mer populært, forklarer Evelyn Schedelberger som er marketing manager hos parkettleverandøren Boen.
Les også: Parkett eller laminat? Slik tar du valget

Naturlig parkett i jordnære toner
I en stadig mer digital verden har det å kunne ta og føle på naturlige materialer blitt mer og mer viktig for oss. 

- Struktur i treverket er noe stadig flere ønsker, gjerne i form av børstet eller håndskrapt gulv, og gulvene skal være matt og gjerne oljede. På oljede gulv kommer trestrukturen bedre frem og føles bedre, forklarer Evelyn. 

Børstede overflater, der noe av det myke treet mellom årringene er børstet vekk, gir en naturlig og røffere struktur, og er stadig å se i flere hjem. 

- Slik parkett er varme og deilige å gå på. Sammen med de jordnære tonene er dette med på å bringe ro og harmoni inn i hjemmene, sier Evelyn. 
Parkett_struktur_boen-mindre.jpg
Eik Antique Brown er et håndskrapt og dyptbørstet tregulv. Røffe og rustikke gulv som er lune og gode å gå på. Foto: Boen

Flere velger rustikk parkett, gjerne med kvist

Sammen med struktur ser vi også en etterspørsel etter mer rustikke gulv. Og den store   «kvist-fobien» som har vært gjeldende i lang tid ser ut til å ha snudd. 

- Alle vet at trær har kvister, og dette blir stadig mer akseptert også når det gjelder gulv. Parkett med kvister har mye personlighet og varme, noe som er med på å skape en avslappet atmosfære, forklarer Evelyn og legger til:    
- Disse gulvene er gjerne dypt børstet, med sparklede kvister og sprekker, og skaper et rom hvor det er lov å leve livet, mener Evelyn. 

Les også: Dette bør du tenke på når du skal velge parkett.

1-stavs parkett heller enn 3 stavs parkett
Når det gjelder selve plankebordene er det de bredeste som er mest populære. 

- Jo større parkettbordene er, desto mer ser du av det naturlige tremønsteret i sin helhet. Det blir som om du henter naturen inn i stua, noe som gir en rolig og eksklusiv atmosfære, forklarer Evelyn. 
parkett_fiskeben_boen.jpg
Fiskebensparkett gir rommet et mer eksklusivt preg. Foto: Boen

Mønsterparkett gir det lille ekstra
Forutenom 1-stavs parkett er også mønsterparkett stadig mer populært å legge. 
- De mest populære mønsterparkettene er fiskebenmønster og chevronmønster. Slik mønsterparkett har lange tradisjoner fra storslagne slott, men blir fremdeles mye brukt i både eksklusive bygninger verden over, så vel som norske hjem, sier Evelyn. 

Det finnes noen få mønsterparketter med klikk-låsesystemer som er mest vanlig i Norge, men de fleste mønstrede parkett limes til undergulv. Derfor kan det være lurt å bruke en profesjonell gulvlegger til et slikt prosjekt.

- Mønsterparkett gir en veldig eksklusiv følelse og tilfører rommet det lille ekstra, sier Evelyn. 
parkett_gulvlister_boen.jpg
Gulvlister i samme farge som parketten kan utgjøre en stor forskjell. Foto: Boen

Tilbehør til parkettgulvet

For å skape en helhet i boligen din, anbefaler Evelyn å bruke samme farge på både parkett, trapp og gulvlister. 

- Det er ofte detaljene som skaper den største forskjellen på det endelige resultatet. Ved å binde parkett, vegg og de forskjellige etasjene sammen får man et eksklusivt og helhetlig uttrykk, forklarere Evelyn. 

Planlegger du innredning av nytt hus? Her er noen nyttige artikler som kan hjelpe deg på veien: 

Spilevegg: Slik kan du bruke spiler hjemme