Parkett: Hvordan velge riktig type til ditt hjem?

25.10.2022
Vanskelig å velge gulv til ditt nye hjem? Slik finner du parketten som er riktig for deg og som vil vare over tid.
- Det finnes et utrolig stort utvalg, ikke bare innen farger og formater, men også når det gjelder overflatebehandlinger, så veldig mange er usikre når de skal kjøpe nytt gulv, sier Evelyn Schedelberger som er marketing manager hos parkettleverandøren Boen

De vanligste spørsmålene hun og andre ansatte hos parkettleverandøren får går ofte på hva som egentlig er forskjellen på oljede og lakkerte gulv, vedlikehold og ikke minst gulvtrender. 

Les også: Parkett eller laminat? Slik tar du valget

Hvilken stil føler du deg hjemme i?

- Gulv er jo noe som man ikke kjøper så ofte. Velger man i tillegg parkett er det en større investering som også vil gjøre at boligen din får økt verdi. Da er det klart det er viktig for folk å føle at de har gjort «det rette valget», forklarer Evelyn.

Hos Boen merkes alle parkettgulvene med anbefalt stilretning. Gulveksperten råder alle å starte med å finne ut hvordan rommet skal se ut til slutt og gjerne hvilken stilretning du føler deg mest hjemme i.

- Vi har delt alle gulvene våre inn i velkjente de stilretninger nordisk, rustikk, klassisk og urban. Ved å velge hvem av disse som er «mest deg» vil du få forslag til konkrete gulvtyper du kan velge mellom, forklarer Evelyn. 

Nordisk gulv? Eller rustikk, klassisk eller urbant?

Den nordiske stilen representerer lyse og klare farger. Designet er funksjonelt og med rette linjer. 

Gulv nordisk stil.jpg
Nordisk stil. Foto: Boen.


I den rustikke stilen ser vi naturlig eikefarge fulle av element som har blitt bevart gjennom generasjoner. Rustikke gulv gir en avslappet atmosfære.

Gulv rustikk stil.jpg
Rustikk stil. Foto: Boen.


Den klassiske stilen er både eksklusiv, kontrollert og rolig. Orden og tidløshet kombineres med en moderne vri. Både rolige eikegulv og mønsterparkett hører under denne stilen. 

Gulv klassisk stil.jpg
Klassisk stil. Foto: Boen.

I den urbane stilen er alt lov når det gjelder både farger og former. Alt trenger ikke ha en funksjon så lenge det er spesielt og morsomt. Gulvet kan være mørkt med mye struktur eller mønsterparkett. 

Gulv urban stil.jpg
Urban stil. Foto: Boen


Les også:
Dette er årets gulvtrender!

Enstavs eller trestavs parkett?

De fleste parkettgulv kommer som både 1-stavs og 3-stavs. Hos Boen ser de en klar favoritt blant dem som kjøper gulv. 

- Det er de brede plankebordene de fleste aller helst vil ha, altså 1-stavs parkett. Jo større planken er, desto mer ser man av det naturlige tremønstret i sin helhet. Du henter med andre ord naturen inn i stua di! Et slikt gulv skaper en rolig, harmonisk og eksklusiv atmosfære, sier Evelyn, og slenger på et lite tips: 
- Det går fint an å legge 1-stavs parkett i stua og tre-stavs parkett på soverommene. Så lenge det er samme farge gir det en fin helhet og det gjør i tillegg at gjennomsnittsprisen senkes noe.


Les også: Slik får du en
moderne stil i hjemmet

Hvem bør velge mønstret parkett?

Mønstergulv har lange tradisjoner fra storslagne slott på 1600-tallet og blir fremdeles mye brukt i eksklusive bygninger verden over, så vel som norske boliger. 

- I dag er mønsterparkett blitt veldig populært igjen, spesielt fiskebensparkett og chevronmønster. Slik mønsterparkett gir en eksklusiv følelse og er med på å tilføre det lille ekstra til et rom, sier Evelyn.

Les også: Slik får du en gjennomført herskapelig stil hjemme

gulv_chevron_ lillehoang_Ken_Pham.jpg

Overflatebehandling av parkett

Treverk er et naturlig materiale og må derfor behandles før det kan brukes som parkett. Dette gjøres i form av overflatebehandling og børsteteknikker. 

- Overflatebehandling og ulike børsteteknikker fremhever treets karakter, som spenner fra det svært visuelle til den mer følbare opplevelsen, forklarer Evelyn. 

Når det gjelder overflatebehandling skilles det mellom lakkerte og oljede gulv. Velger du et lakkert gulv har det litt mer glans og en noe glattere overflate. Lakkerte gulv er slitesterke og enkle å vedlikeholde. Ved oljede gulv føler man noe mer av den naturlige trestrukturen. Disse gulvene føles også gjerne noe varmere å gå på. Oljede gulv har en naturlig matt glans. 

- Vi i Boen har også utviklet en egen lakkert overflate som forener noe fra begge disse verdenene. Denne gir en ultramatt glans og du kan føle trestrukturen godt. I tillegg har den høy slitestyrke og god UV-stabilitet, noe som vil si at den ikke gylner så fort, forklarer Evelyn. 

Børstede overflater, der noe av det myke treet mellom årringene er børstet vekk, gir en naturlig og røffere struktur, og er stadig å se i flere hjem. 

Les også: Hvordan velge trapp til din nye bolig?

Se parketten i ulikt lys

Når det kommer til å klare å ta et endelig valg anbefaler Evelyn å først finn ut hvordan rommet, eller hele boligen om du klarer det, skal se ut i sin helhet. Finn så 3-5 gulvfarger du liker og ta med prøver hjem. Det er viktig å se gulvfargen i både dagslys og forskjellig tidspunkt på døgnet. Og gjerne sammen med veggfargen du har valgt. 

- Generelt kan vi si at de naturlige, varme fargene vil føles mest «nøytrale» og vil fremheve interiøret, mens mørkere og mer rustikke gulv vil ta mer av oppmerksomheten, sier Evelyn, og legger til:  
- Det finnes jo ingenting i fargeverden som er helt nøytral, så det beste er uansett å gå etter det du føler deg mest hjemme i, avslutter Evelyn.  

Er du midt i planleggingen av nytt hus? Her har du noen flere artikler med gode tips og råd: