Med sans for detaljer

08.09.2016
Detaljene stod i fokus da Caroline Lie satte seg ved tegnebordet på hobbyrommet sitt. Lite visste hun at det var vinnerbidragene hun satt og utformet.

Caroline Lie hadde ingen anelse om hva som ventet henne da hun så et ukjent nummer dukke opp på telefondisplayet. At hun i den telefonsamtalen skulle få beskjed om at hun ble kåret som vinner av tegnekonkurransen vår, var ikke i hennes tanker der og da.

- Jeg må innrømme at det kom litt brått på, så jeg virket nok helt fraværende, ler Caroline, mens hun forteller videre om hvordan hun opplevde å få seiersbeskjeden overrekt.

Caroline Lie er ei kreativ dame opprinnelig fra Kvinnherad ved Hardangerfjorden, men har siden 2002 bodd på Sørlandet, nærmere sagt Grimstad. Hun har alltid likt å tegne, og har gått kunstneriske retninger både på videregående og på universitetet. Med mellomfag i kunst og håndverk, kan vi forstå at denne dama liker å tenke litt utenfor boksen. De siste tre årene har Caroline arbeidet hos et reklamebyrå, hvor hun har en variert hverdag og hvor hun får utfoldet seg på det kreative plan.

- Det er jo en skikkelig bonus å få være kreativ og skapende, og samtidig få betalt for det, kommer det fra den artige dama.

Vi spør Caroline hva det var som gjorde at hun valgte å sende inn bidrag til konkurransen vår. Og vi forstår at det ligger et stort engasjement bak det hun sier, når hun legger i vei om hvordan hun ble inspirert til å sette seg ned og tegne de to flotte bidragene hun kom med.

- Det første som dukket opp i hodet mitt da jeg så denne konkurransen, var ei tegning jeg tegnet da jeg var 14 år, forteller hun ivrig, - Det var i tegnetimene på ungdomsskolen, og vi hadde om arkitektur. Jeg husker så godt at jeg tegnet et skikkelig kult funkishus, som jeg virkelig fikk lyst til å bo i, fortsetter hun.

Caroline_Lie.jpg

Caroline Lie, vinneren av tegnekonkurransen til VestlandsHus.

Arkitektur og interiør er noe som engasjerer Caroline, og hun er brennende opptatt av det at flere burde tenke mer alternativt når det kommer til husbygging. Derfor var konkurransen til VestlandsHus midt i blinken for denne dama.

- Jeg liker å leke med det arkitektoniske, og se på hvordan man kan få et hus til å fungere over lenger tid, og gjennom alle fasene i livet, sier hun entusiastisk. - Det er også viktig for meg å få frem at det ikke er store grep som må til, for at man skal kunne få gode løsninger uavhengig av livssituasjon og behov.

Det at Caroline vokste opp i Kvinnherad, gjør at hun har et nært forhold til vestlandsværet og har opplevd hva det vil si å skulle bo på en værutsatt plass. Hun føler også at det gjør at hun forstår filosofien til VestlandsHus, og hun ser på VestlandsHus som stødige og gjennomarbeidede hus.

- Jeg hadde hele tiden fokus på hvem jeg tegnet for, da jeg satt meg ned og formet bidragene mine til konkurransen. Det er nok derfor jeg har tegnet inn en del kroker rundt huset, slik at man kan skjermes litt for været uansett hvilken retning det kommer fra, sier Caroline mens hun beskriver hvordan hun har tenkt.

Caroline Lie 01.jpeg

Et av vinnerbidragene til Caroline. Gode kroker og ekstra takheng er viktig i vestlandsvær.

I tillegg har hun tegnet inn store, gode vinduer, som hun har tenkt skal ramme inn naturen utenfor huset. Caroline elsker nemlig å sitte trygt og varmt og se ut på været gjennom store vinduer, selv om kanskje regnet pisker mot utsiden av vindusflaten.

- Jeg føler meg veldig samstemt med et husbyggefirma som har fokus på å omfavne naturen og eventuelt utsikten man har, uten at det skal gå på premiss med det arkitektoniske, sier hun engasjert. - Huset skal være et sted hvor du får et avbrekk fra hverdagens tjas og mas. Og det å nyte solnedgangen fra et stort, robust stuevindu gir meg en indre ro, maler hun ut.

Vinduer_lie.jpg

I huset Caroline og samboeren har tegnet, har de tenkt at vinduene skal være rammer for naturmotivene utenfor.

Vi forstår, både gjennom bidragene hun sendte inn, og gjennom samtalen med Caroline, at denne dama er over gjennomsnittet glad i moderne hustyper. Hun forteller inngående om hvor viktig det er for henne å ikke være helt A4, og tillate seg å tenke kreativt. Gjennom instagramprofilen sin, har Caroline skapt et eget lite univers. Her kan hun få vist frem små endringer og kreative løsninger både i planløsning og interiør, som de aller fleste kan få til hjemme. Og vi kjenner igjen denne tankegangen, når vi ser på tegningene hun leverte til oss i VestlandsHus.

- Det er altfor mange som tenker at de må være tradisjonelle og “mainstream” når de skal bygge hus, sier hun, lettere frustrert. - Jeg synes det er veldig viktig å få frem, noe jeg ser at VestlandsHus også er opptatt av, at man bruker konsulentene hos husleverandøren. På den måten kan man få tilpasset husmodellen, slik at den gjenspeiler de som bor der. Og det er ofte ikke de store endringene som trengs, legger hun til.

Og dette er noe Caroline selv har erfart, da hun og samboeren Marianne Igland skulle bygge sitt andre, nåværende hjem. De tegnet huset selv, og samboerparet hadde ganske sterke visjoner om hvordan huset skulle se ut. Og huset, som forøvrig er ganske likt det ene bidraget Caroline tegnet til konkurransen, har virkelig innfridd forventningene de hadde.

- Bare ved å tenke over hvilke rom vi liker oss best på, kan vi endre planløsningen slik at vi trives enda bedre, forteller Caroline. - Og så er det viktig å tenke over at man har lov til å gjøre ting litt annerledes. Har du lyst på en hagedam utenfor inngangspartiet, ja så tegner du inn en hagedam utenfor inngangspartiet, ler Caroline, som forøvrig har hagedam utenfor sitt hus.

Hagedam_lie.jpg

Hvorfor ikke ha en hagedam? Caroline kan fortelle at det fungerer like godt i Norge, som lenger sør i verden.

Bidragene Caroline vant med, er to moderne hus, ett litt mer moderne enn det andre. Og mange vil kanskje tenke at de er veldig moderne, og ikke passer for hvem som helst. Men det er ikke Caroline enig i.

- Det er ikke gitt at man er nødt til å være en viss type menneske, for å bo i et hus med moderne stil. Klart det er avhengig av smak og behag, men også moderne hus kan være praktiske og ha fokus på det tradisjonelle, forklarer hun med iver i stemmen. - Jeg mener at mine bidrag lett kan tilpasses, slik at de passer til de fleste mennesker i de fleste livssituasjoner. Her må man ha fokus på hvilke behov man har, og tenke litt langsiktig, forklarer hun.

Caroline forteller at de bidragene hun kom med, var bidrag hun gjerne kunne tenkt seg å bodd i selv. Og hun synes det er stor stas at dette, med noen tilpasninger, kan bli hjemmet til noen andre en gang i fremtiden.

- Jeg kjenner at jeg nesten blir litt misunnelige på de som får bo i dette huset, for jeg har lagt så mye av mine egne ønsker i tegningene, forteller hun, tydelig stolt. - Og i tillegg føler jeg det er en stor ære å ha vært med å tegne et utkast til en hustype som selveste VestlandsHus skal ha i sin huskatalog.

Og Caroline har et håp om at VestlandsHus tar med seg hennes idéer videre inn i utviklingen av det hun gjerne ville kalt “Villa Lie”, selv om hun ser at det kanskje blir med drømmen.

- Den virkelige premien for meg, er ikke pengene, men det at noen faktisk har lagt merke til mine idéer og visjoner, og at de skal bli med VestlandsHus videre på reisen, avslutter Caroline med et stort smil.

Trenger du tips til hvilken hustype du skal velge? Sjekk ut vår huskatalog.

Uterommet er også en viktig del av hjemmet. Her kan man nyte både utsikt og sene kvelder.
Uterommet er også en viktig del av hjemmet. Her kan man nyte både utsikt og sene kvelder.