På jakt etter spafølelsen på badet?

26.03.2021
Materialer, farger, belysning og tilbehør. Slik går du frem for å skape den lune spafølelsen hjemme på ditt eget bad.

Badet er ikke lenger bare det praktiske rommet hvor vi setter fokus på hygiene og daglige nødvendigheter. Badet har blitt et av de viktigste rommene i huset. Et sted vi tilbringer stadig mer tid og hvor vi gjerne ønsker oss den avslappende spafølelsen.

- Endringen i måten vi bruker badet har også endret hvordan vi vil innrede det. Badet har blitt et rom for avslapning og velvære og det har blitt viktigere for folk å sette sitt personlige preg på rommet, sier Celine Bisgaard Thuesen, salg- og markedskoordinator prosjekt i Flisekompaniet, som er VestlandsHus sin samarbeidspartner på baderom. 

Materialene som gir spafølelse på badet

De enkle, stilrene linjene, som lenge har vært populære på baderommet, har nå blitt byttet ut med et mer personlig preg. 

- Hva som oppleves som den typiske “spafølelsen” vil variere fra person til person. For å legge til rette for den rette stemningen er det først og fremst viktig å velge et uttrykk som gir deg selv en god følelse, sier Celine. 

Uansett hva man liker er det likevel noen generelle elementer som er med på å bidra til den lune stemningen. 

  • Kombinasjon av materialer og strukturer er med på å skape et spennende og balansert rom. Eksempel på dette kan være miks av materialer (som stein, fliser, treverk og planter), overflater (blanke, matte, rustikke) og former (firkantede fliser, hexagon-fliser, avlange fliser, 3D-fliser).
  • Skreddersydde løsninger som benkeplater fra vegg til vegg, bollevasker, innebygde speil eller speilskap, benkeplater eller benk i dusjen. 
  • Innebygde løsninger som nisjer i dusjen eller over badekar, lysskinner og innebygde armaturer.
  • Åpenhet gir ofte en følelse av velvære, så velg en åpen planløsning med smarte soneinndelinger.

Spafølelse på badet kollasj.jpg

Materialer og farger som bidrar til den typiske spafølelsen på badet. Foto: Flisekompaniet

Les også: Garderobe eller walk-in?

Typiske spa-farger til badet

Som nevnt er det viktig å velge noe man selv trives i for å få den lune stemningen på badet. For noen er det de lyse og duse jordtonene, mens for andre vil det for eksempel være mørke fliser. Når det er sagt er det likevel noen typiske farger som bidrar til den avslappende spastemningen, ifølge baderomsekspertene i Flisekompaniet. 

- Vi bruker å anbefale å styre unna de kalde fargene og heller fokusere på gylne og dempede jordfarger som greige, brunt, beige, terrakotta og krem, samt grønt i ulike nyanser, forteller Celine. 

Det typiske røffe betonguttrykket som har vært populært i lang tid er nå blitt erstattet med fliser i marmor- og natursteinsuttrykk. 

Les også: 7 tips fra en fargeekspert: Ikke hør på venninna di!

Svart bad.jpg

Foto: Flisekompaniet

Innredning som bidrar til spafølelsen

Skal du ha et ordentlig spa-bad er det et produkt som er et must, nemlig badekaret. Legg over et brett hvor du kan plassere duftlyset, boka og rødvinsglasset, og du er klar for en kveld med velvære og fokus på deg selv. 

Når det gjelder dusjområdet kan en takdusj, enten innebygd eller utenpåliggende, være et godt valg for å fremme den luksuriøse spafølelsen. Velg gjerne et dusjhode med ulike dyser som kan gi både lette dråper eller masserende stråler.

- Trendene endrer seg stadig, men vi ser nå at sort matt likestilles med krom på kraner, dusj og tilbehør. Baderomsmøbler med trefronter og spileverk er også med på å gi et lunere preg på badet, sier Celine. 

Les også: Dette står øverst på ønskelista til husbyggere

marmor bad.jpg

Foto: Flisekompaniet

Riktig belysning på badet

Spa forbindes gjerne med en dempet og rolig belysning, men for et baderom er det viktig å ha nok lys. Dette kan du enkelt løse med flere lyskilder. 

- Mange velger å kombinere spotter i taket med punktbelysning over speil eller servant. Det kan også være lurt å investere i lys som kan dimmes, eller byttes farge på. For å få spafølelsen kan du gå for de varme lystonene på skalaen, istedenfor de mer kalde og blåaktige, sier Celine.  

Det har også blitt mer vanlig med spesiallaget belysning på badet, gjerne i form av led-lys i nisjer, under baderomsmøbelet eller for eksempel rundt badekaret. 

Svart dusj.jpg

Foto: Flisekompaniet

Forsterk spafølelsen med riktig tilbehør

Spafølelsen på badet kan også forsterkes med det rette tilbehøret. 

- Istedenfor såpedispensere som kjøpes på dagligvarebutikken kan du heller få inn et helt sett som er mer gjennomført til stilen. I tillegg kan man velge åpne hyller hvor man kan plassere planter og organisere toalettsaker eller sjampo og balsam på en estetisk måte, sier Celine.

Dusjbørste med treskaft, krakker, kluter og håndklær som kompletterer stilen ellers i rommet vil være med å sette prikken over i-en på badet. Håndkletørkere gir en ekstra luksus ved å varme opp håndkle før bruk, og tørke i etterkant.

- Vi ser også at de fleste ønsker praktiske løsninger når det kommer til oppbevaring. De fleste leverandører av baderomsmøbel har tilbehør som små oppbevaringsbokser i tre eller plast, for å innrede skuffer på en smart måte. Innebygd stikkontakt i skuffen er også en praktisk og fin detalj, avslutter Celine. 

Nytt bad? Her er 3 tips til trendy og varige fliser til badet.