Sjekkliste for hagearbeid

03.04.2020
Har du kontroll på hva som bør gjøres når?

Drømmen om en flott hage kan virke fjern for mange med, la oss være ærlige, litt mindre grønne fingre. Men ved å få et lite overblikk på hva som bør gjøres når, er vi sikre på at enda flere vil få det som de ønsker. Derfor har vi laget en liten sjekkliste til deg!

Når skal man beskjære planter og trær?

Mange vil ty til søkemotorene når de skal finne ut av når de skal gjøre ting i hagen. Men søker man på temaet beskjæring, er det fare for å bli mer forvirret enn man var i utgangspunktet. 

- Det er mye uenigheter rundt dette temaet, og det har nok med at vi bor i et land med store lokale forskjeller, sier daglig leder i Hageland Viddal i Ålesund, Bent André Sydsæther. 

- Men en tommelfingerregel når det gjelder beskjæring av prydbusker er at alt som blomstrer tidlig vår skal beskjæres etter blomstring, men det som blomstrer etter St. Hans skal beskjæres før blomstring. 

Når det kommer til alt av busker og trær som gir frukt og bær, er ting litt lettere. Her skal nemlig alt beskjæres på våren. 

- Det spiller ingen rolle om det er -10 grader eller flere plussgrader, men vår erfaring er at dette er noe de fleste begynner med når vårsola begynner å titte fram, sier Bent. 

Bent Sydsæther.jpg

Bent André Sydsæther er daglig leder ved Hageland i Ålesund og må ofte hjelpe kunder med spørsmål rundt beskjæring. Foto: Privat.

Hvordan bør man beskjære?

Når man skal ut med grensaksa er det viktig å ikke være redd for å ta godt i. 

- Det blir gjerne sagt at man bør la en dårlig nabo få stå for beskjæringen, for han vil tørre å ta nok. Veldig mange ender opp med å klippe av for lite, forklarer Bent. 

Men det er også viktig å tenke litt over hva det er man klipper, for å avgjøre hva som er «nok». 

- Dersom du skal beskjære noe som er vintergrønt, og tar så mye at det ikke er noe grønt igjen, er det ikke noe som kan drive fotosyntesen videre. Da står du i fare for at planten dør. Er det derimot en løvfellende hekk det er snakk om, har det ikke samme behovet.  

Når det gjelder frukttrær er trikset å tenke at man står midt i treet og skal prøve å få mest mulig sollys på seg. For å få til dette må det være minst mulig grener som går på kryss og tvers.

Beskjære frukttre.jpg

Beskjæring er viktig for å få friske planter og trær som vokser og trives. Det gjelder å tørre å ta nok, men samtidig passe på å ikke ta for mye. Foto: Hageland.

Du bør gjødsle tre ganger i året

Vi bor i et land med mye nedbør som vasker ut næringsstoffer i jorda. Derfor er det viktig å gjødsle ofte. Er tujahekken din gul, eller har du grønne planter som ser veldig lyse, eller til og med gule ut? Da er det nesten garantert at de får for lite gjødsel. 

- Vi anbefaler en grunngjødsling på våren, en ny runde i juni og en tredje og siste i juli/august. Prinsippet er at alt skal gjødsles, men det finnes selvsagt unntak, forklarer Bent. 

Jordbær skal f.eks. ikke ha mye gjødsling, og frukttrær blomstrer mye, men kan gi lite frukt om de får for mye gjødsel. Hvor mye som skal brukes avhenger av type og hyppighet. Det er derfor lurt å gjøre litt undersøkelser før man går i gang. 

Gjødsle hagen.jpg

Alt bør gjødsles! Og det beste er å gjøre det tre ganger i året: vår, sommer og sensommer/høst. Foto: Hageland.

Når er den beste tiden for å plante?

Den beste tiden for å plante avhenger så klart av hva det er du skal plante. Er det snakk om flerårige planter kan du begynne så fort du får satt spaden i jorda. Plante hekk er best å gjøre på våren. Er det snakk om plen må du sørge for at temperaturen ute stemmer overens med det som står anbefalt på frøpakken, noe som kan være helt ned til bare et par plussgrader. 

Planter i krukker er veldig avhengig av å ha riktig temperatur for å overleve. F.eks. påskeliljer og stemorsblomster tåler et par minusgrader, og kan dermed plantes mens det fremdeles er fare for nattefrost. 

Sommerblomster bør du vente med å plante til det ikke lenger er fare for minusgrader om natten, med mindre du følger nøye med og legger over fiberduk eller passer på å flytte de inn i garasjen på kalde netter. 

LES OGSÅ: 5 planter du trygt kan ha i hagen hele året

Plante stemorsblomster.jpg

Stemorsblomster tåler er par minusgrader og er dermed fine å bruke for de som ivrer etter å pynte opp uteområdet selv om nattefrosten ikke helt har gitt seg. Foto: Hageland.

Her er vår sjekkliste for hagen 

Sen vinter/tidlig vår:

☐ Beskjæring av alle typer busker og trær som gir frukt eller bær.
☐ Beskjæring av løvfellende hekk
☐ Beskjæring av vintergrønne hekker (NB! Disse vokser to ganger i året, så den kan også beskjæres på sensommeren før andre vekstperiode.)
☐ Plante flerårige planter (kan gjøres så fort du klare stikke spaden i jorda). 

Vår:

☐ Beskjæring av prydbusker som blomstrer fra St. Hans eller senere, f.eks.: roser, syriner og hortensia.
☐ Gå over plenen med stålrake (eventuelt plenlufter, for de spesielt dedikerte) for å fjerne løv og kvist, og legge til rette for bedre vekstvilkår.
☐ Plante hekk.
☐ Plante plen (NB! Sjekk på frøpakken hvor mange grader det må være for at frøet skal kunne vokse.)
☐ Plante blomster i krukke som tåler et par minusgrader, f.eks.: påskeliljer og stemorblomster.
☐ Gjødselrunde 1/3 : Grunngjødsling av planter og plen.

Sommer: 

☐ Plante sommerblomster i potte kan gjøres når det ikke lenger er fare for nattefrost. (Dette kan gjøres tidligere om du dekker over med fiberduk eller passer på å flytte blomstrene inn i garasja om det blir kaldt på natta.)
☐ Gjødselrunde 2/3 : Grunngjødsling av planter og plen.

Sensommer/høst:

☐ Beskjæring av prydbusker som blomstrer tidlig vår (mellom april og starten av juni), f.eks.: vårgyvel, brudespirea og tidlig blomstrende rhododendron.
☐ Beskjæring av vintergrønne hekker (NB! Disse vokser to ganger i året, så den kan også beskjæres på våren før første vekstperiode.)
☐ Gjødselrunde 3/3 : Grunngjødsling av planter og plen.

PS: Drømmer du om både nytt hus og ny hage? Bestill gratis huskatalog fra Vestlandshus her!