Slik fikk de en vedlikeholdsvennlig hytte

21.02.2023
Tomten kjøpte de i mars. I november samme år flyttet de inn i hytten ved Hurdalssjøen. Nå nytes hyttelivet, uten å måtte tenke så mye på vedlikehold.

- Vi ønsket å komme raskt i hus, så vi er veldig fornøyd med den raske byggeprosessen, sier Kristine Dalen. 

Sammen med mannen Jørgen Jonsson har de bygget hyttemodellen Stordal på Bogen Brygge ved Hurdalssjøen. 

- Vi var ute etter en ganske standard hytte, men ikke for moderne. Vi likte hyttemodellen Stordal godt, og fant raskt ut at det var den vi ville gå for, sier Kristine. 

Hytte-skra-tomt.jpg
Hytten ligger fint i terrenget i hyttefeltet Bogen Brygge med utsikt over Hurdalssjøen.

Vil bruke minst mulig tid på vedlikehold

Hytten på Bogen brygge har nå blitt et fristed som brukes hele året av paret og deres tre barn, Martine, Felix og Lucas. 

- Om vinteren tilbringer vi tid i skisenteret og skiløypene, og om sommeren bruker vi mye båten til å fiske og utforske bademuligheter, sier Kristine. 

Med en aktiv familie var det viktig for Kristine og Jørgen å legge til rette for at hytten ble så vedlikeholdsvennlig som mulig. Derfor valgte de NORD dobbelfals kledning. 

- Vi valgte denne kledningen både fordi det vil kreve minimalt med vedlikehold, men også fordi vi liker det værbitte og naturlig utseende den gir, forteller Kristine.

Trekledningen fra NORD er behandlet med impregnering som er tilsatt råtehemmende middel som beskytter kledningen. 

- I tillegg valgte vi å bytte ut alle standardvinduene til vedlikeholdsfrie aluminiumsvinduer. Også det for å slippe fremtidig vedlikeholdsarbeid, sier Kristine. 

Les også: Dette står øverst på ønskelisten til hyttebyggere

Vedlikehold-hytte.jpg
Vedlikeholdsvennlig kledning fra NORD, sammen med vedlikeholdsfrie aluminiumsvinduer gjør at familien får mer tid til aktiviteter og kos når de er på hyttetur.

Endret alle innerdørene på hytten

Hyttemoddellen Kristine og Jørgen valgte å bygge er på 61,5 kvm og har åpen løsning mellom stue og kjøkken, to soverom, bad og gang på grunnflaten. 

I tillegg kommer hemsen som rommer både bodplass, loftstue og sengeplasser. Totalt har hytten plass til hele 11 overnattingsgjester.

Hytte-med-hems.jpg
Romslig hems gjør at hytten kan romme mange overnattingsgjester.


- Opprinnelig var det en dør mellom gang og stue, men den valgte vi å ta bort for å få en mer romslig følelse, forklarer Kristine. 

De har også valgt å endre alle de andre innerdørene i hytten. 

- Vi har irritert oss over at alle dørene i huset vårt hjemme tar så mye plass. Derfor valgte vi rett og slett å gjøre om alle dører til skyvedører på hytten. Det har gjort at vi får mye mer ut av de 61 kvm hytten rommer, sier Kristine. 

Hytte-med-store-vindu.jpg
De store vinduene i front gjør at utsikten kommer til sin rett og sørger for godt med dagslys.

Bygde kjøleskap og høyskap inn i veggen

Opprinnelig var det også en innvendig bod i planløsningen til Stordal, men dette arealet fant Kristine og Jørgen ut at de ville bruke på en annen måte. 

- En del av arealet tok vi inn i badet slik det ble litt mer romslig. De resterende kvadratmeterne brukte vi til å bygge kjøleskap og et høyskap på kjøkkenet inn i veggen for å frigjøre mer gulvareal på kjøkkenet, forklarer Kristine. 

Kjøkken-hytte.jpg
Smarte løsninger gjør at familien har fått mer gulvplass på kjøkkenet på hytta.


Gulvet valgte de å bytte fra parkett til laminat, etter råd fra bekjente. 

- På hytten skal det være avslappet stemning og man er gjerne ikke like flinke til å ta av seg skoene som hjemme, derfor ville vi heller gå for en holdbar laminat, sier Kristine. 

Og siden valget falt på laminat, valgte de også å legge varmekabler i hele hovedetasjen. 

- Det ble ikke akkurat en rimeligere løsning, slik man ofte tenker det skal bli når man velger laminat, men jeg er veldig glad for valget vi tok, sier Kristine

Les også: Hva koster det å bygge hytte?

Hytte_planløsning.jpg
Slik ble den endelige planløsningen på hytten til Kristine og familien.

Ønsket å flytte parkeringen - fikk føle på viktigheten av god planlegging

Hytten til Kristine og Jørgen ligger med utsikt mot Hurdalssjøen, på en skrå tomt. Noe som førte til at plasseringen av hytten på tomta ikke gikk helt knirkefritt. 

- Vi skulle egentlig ha parkeringen på en annen side av hytten enn det vi har i dag. Men etter vi hadde planert ut så vi at det rett og slett ble for bratt. Det er jo ikke alltid lett å se disse tingene når man i starten står og stirrer på en stor grushaug, sier Kristine. 

De fikk også erfare at å gjøre om på slike ting etter byggesøknaden er godkjent, kan bli en dyr affære. 

- Det var ganske mange nuller på regninga fra kommunen, så det gjelder å planlegge godt hvordan man kan og vil ha det. Vi hadde heldigvis løsningsorienterte fagfolk med oss på laget, så det ordnet seg smidig med en ny løsning, forteller Kristine. 

Drømmer du også om å bygge hytte?