Bygge hytte? Dette står på ønskelisten til hyttebyggere

01.10.2022
Det er mye å tenke på og mange valg som må tas når du skal bygge hytte. Her får du eksperttips fra noen som har vært gjennom prosessen «et par» ganger før.
- Det har blitt noen hytter opp gjennom årene. Nærmere bestemt et sted mellom 600 og 700 stykker, sier Eirik Draugsvoll Seim i Seimen AS på Voss. 

Seimen AS ble startet av faren til Eirik, Nils Harald Seim i 1992, da som et sag og høvleri med trelastlager. Senere begynte de å bygge spikertelt til campingvogner som ble levert til store deler av Sør-Norge. Nå er Seimen AS etablert som en av Voss sine største utbyggere av hytter. 

Selv om Eirik selv ikke har vært med på alle 600-700 hytteprosjektene, har han likevel realisert mer enn nok hyttedrømmer for å gi noen gode tips og råd til de som går med en hyttedrøm. 

Les også: Akkurat SLIK er det å realisere hyttedrømmen

Hytter av høy kvalitet

Erik_Seim_Seimen_VestlandsHus.jpg

Ifølge Eirik legger tomten noen føringer for hvilken type hytte som bygges. 

- På de dyreste tomtene som ligger nær skianlegg bygges det gjerne større og dyrere hytter. Mens desto lenger unna skiheisene man kommer, jo mindre og mer nøkterne blir gjerne hyttene. Her er det selvsagt også unntak, sier Eirik. 

Når det er sagt, understreker den erfarne hytteutbyggeren at det generelt sett er veldig høy standard på nybygde hytter i Norge i dag. 

- Folk vil ha det like godt, om ikke bedre, på hytta som hjemme, og velger dermed både materialer og inventar av høy kvalitet, sier Eirik. 

Les også: Hva koster det å bygge hytte?

Øverst på ønskelisten til de som bygger hytte

Den tradisjonelle norske hytten med små vinduer og furu fra gulv til tak har sin sjarm, men den typiske norske hytten har (naturlig nok) endret seg med årene.

Det er flere ting som har skilt seg ut som noe «alle» vil ha de siste årene, nemlig store vindusflater, at alle flater er behandlet, samt ekstra takhøyde.

- Med store vinduer får du godt med dagslys inn i hytten, i tillegg til at du får løftet frem utsikten. Alle ønsker å sette sitt preg på hytten med farger for å gjøre det mer tidløst og spesielt. Takhøyden gjør ikke bare underverker for romfølelsen, men kan også gjøre hytten mer praktisk, sier Eirik. 

Bygger hytte som kan romme gjester

- Med ekstra takhøyde får du også muligheten til å ha hems, noe mange som bygger hytte ønsker. Den brukes gjerne som ekstra tv-stue i det daglige, men det som kanskje er viktigst for mange er å kunne bruke den til soveplasser for gjester, forklarer Eirik.   

Og når hyttebyggere først tenker i disse baner, faller det seg også naturlig å legge inn to bad i planløsningen. 

- Mange ønsker å kunne invitere storfamilien eller venner med familie, og ser da at det fort blir litt trangt med «bare» ett bad, sier Eirik. 

Les mer: Kristine og Jørgen nyter livet på hytta, uten å tenke så mye på vedlikehold 

Den viktige uteplassen på hytta

Hyttedrømmen er ofte synonym med mye utendørstid. Dermed blir terrassen en viktig del av hyttedrømmen. 

- Mange ønsker en så stor terrasse som mulig, gjerne med flere soner. Og gjerne viktigst av alt: den lune solkroken hvor du kan plassere bålpannen og slå deg ned i avslappende stoler med saueskinn, sier Eirik. 

Bli inspirert: Familien Dyre bygde moderne hytte med integrert utepeis

Sportsboder og carport på hytta

Enten du drømmer om en hytte ved sjøen eller en hytte på fjellet kan det være lurt å tenke litt på oppbevaring. 

- Sportsboder er viktig for mange. Skal du bygge hytte på fjellet trenger du også mest sannsynlig plass til å oppbevare både langrenn- og slalåmski, eller kanskje utstyret du bruker når du legge ut på toppturer, sier Eirik. 

En løsning som mange i snørike områder velger er å bygge carport med sportsbod i bakkant. 

- Carporter har blitt veldig populært å sette opp for hyttebyggere. Har du hytte i et område hvor det fort kan komme en del snø i løpet av et døgn eller to, er det mange som foretrekker å la bilen stå under tak, forklarer Eirik. 

Usikker på hvordan din drømmehytte ser ut? Se om du finner den blant VestlandsHus sine 6 nye, moderne hyttemodeller som du kan ta utgangspunkt i.