- Vi kjørte tilfeldigvis nedenom Hurdalssjøen en sommer vi var på gjennomreise. Da vi satt der ved sjøkanten og så den nydelige naturen, sa jeg til kona til mi, Tove: «Her kunne jeg tenke meg å ha hytte», forteller Jan Rune Pilskog.
Rask oppføring av hytte
Tove var heldigvis enig, og det gikk ikke lang tid fra idéen ble til handling.
Da det ble lagt ut tomter til salgs på Bogen Brygge, et gammelt gårdsbruk som ble gjort om til hyttefelt, valgte pensjonistparet å slå til. Tomten ble kjøpt desember 2020, og Jan Rune og Tove flyttet inn i sin splitter nye hytte i september året etter.
- Det gikk veldig raskt, noe vi er veldig fornøyd med, sier Jan Rune.
Veksler mellom leilighet og hytte
Etter å ha eid hytte på Blefjell på 700 meters høyde i over 20 år, følte Jan Rune og Tove seg ferdig med hyttelivet generelt, og hyttelivet på fjellet spesielt.
Likevel bruker de nå pensjonistlivet til å veksle mellom å bo i leiligheten i Ski og hytten på Bogen.
- Vi bor vel ca 40 prosent av tiden her på hytten og 60 prosent av tiden i Ski, alt etter hva som må følges opp. Det er det som er så fint med å være pensjonister, vi kan komme og gå som vi vil, sier Jan Rune og legger til:
- Vi bruker ca. 75 minutter med bil til Bogen Brygge fra Ski, i tillegg er det fullt mulig å ta kollektivtransport til hytten, noe vi ser på som veldig positivt.
Les også: Akkurat SLIK er det å ha en hytte å reise til
Valgte hyttemodell tilpasset pensjonistlivet
Tomten de kjøpte på Bogen Brygge ligger på en liten forhøyning i terrenget, noe som gjør at ekteparet har god utsikt mot havna og Hurdalssjøen. Hyttemodellen de valgte heter «Hardanger» og er i tradisjonell stil, med store vinduer i front som gir et mer moderne preg.
- Vi har laget en stor terrasse i forkant av hytten, men har ellers lagt til rette for noe naturtomt, slik at vi får minst mulig vedlikeholdsarbeid, forklarer Jan Rune.
Ekteparet var også opptatt av at hytten ikke skulle bli for stor for to pensjonister, men ville samtidig legge til rette for besøk av familien.
- Vi valgte en hyttemodell med hems slik at vi kunne få plass til overnattingsgjester. Trappen til hemsen ble endret med en liten sving nederst. Det gjorde den både mer brukervennlig og penere. I tillegg fikk vi satt inn et ekstra gjestetoalett på vaskerommet, forklarer Jan Rune.
- Vi fant en modell som passet oss veldig godt, samtidig var vi opptatt av å ikke gjøre så mye endringer. Vi ønsket å holde kostnadene nede og ville ta hytten i bruk så raskt så mulig, forklarer Jan Rune.
Se planløsningen til hytten nederst i artikkelen!
Les også: Hva koster det å bygge hytte?
Bygget hytte med dobbelgarasje
I tillegg til bad og vaskerom, har hytten to soverom, åpen løsning mellom stue og kjøkken, samt en bod med inngang fra kjøkkenet som brukes til lagring av tørrvarer og kjøkkenutstyr. Den ekstra takhøyden på stuen gir en romslig følelse, og ikke minst godt med dagslys og oppvarming fra solen. Faktisk nesten litt for mye!
- Siden det er så mye vinduer på fremsiden har vi valgt å legge på soldemping for å hindre at all solvarmen går inn i stuen. Det er kjekt med sol, men det kan bli for varmt av og til også, sier Jan Rune.
Ellers har Jan Rune og Tove gått for varmepumpe i tillegg til tradisjonell peis.
- Varmepumpen begynner vi å få god nytte av nå som høsten er her, og det er en fin måte å holde nede strømforbruket, sier Jan Rune.
På gårdsplassen var det lagt til rette for garasje eller carport, så ekteparet slo like så godt til med en dobbelgarasje på hytten.
- Med en dobbelgarasje har vi god lagringsplass for hageredskaper, verktøy og ved, forklarer Jan Rune.
Drømmer du også om en hytte å reise til? Her får du mer inspirasjon til drømmehytten: Dette står øverst på ønskelisten til hyttebyggere!