Ventilasjon i nybygde hus: 4 ting du bør sjekke

09.06.2022
Riktig ventilasjon er viktig for et sunt og godt inneklima. Men hva bør du som bygger hus tenke på når det kommer til ventilasjon i ditt nye hjem?
- Ventilasjon står kanskje ikke lengst fremme i pannebrasken når det skal bygges hus. Likevel anbefales det at man bør tenke på nettopp ventilasjon når godt innemiljø skal planlegges, sier Asle Lien Halvorsen, fagleder for boligventilasjon i Systemair som er VestlandsHus sin samarbeidspartner på ventilasjon. 

Balansert ventilasjon er bransjestandard 

Asle Lien Halvorsen.jpg
Asle Lien Halvorsen, fagleder for boligventilasjon i Systemair

I dag er balansert ventilasjon med varmegjenvinning bransjestandard for nybygde hus. 

- Balansert ventilasjon med varmegjenvinning installeres i nærmest alle nye boliger som bygges i dag. Dette sikrer god luftkvalitet ved trekkfri tilførsel av filtrert og temperert frisk luft, samtidig som brukt luft føres ut av boligen. I tillegg spares energi ved hjelp av en høyeffektiv varmegjenvinner i anlegget, som tar varmen fra den brukte luften og bruker den til oppvarming av den nye, friske luften, forklarer Asle.

Siden dette er bransjestandard, er det noe du som husbygger ofte ikke tar stilling til. Hvor stort ventilasjonsaggregat huset trenger, regnes ut fra størrelse på huset, antall soverom og avtrekksmengde i forbindelse med våtrom. Dette sørger utbygger for å ordne.

Les også: Husleverandøren visste bedre hva vi likte enn vi gjorde selv

Så hva er det da du som husbygger bør tenke over når det kommer til ventilasjon i ditt nye hjem?

1. Lydisolerende tiltak i huset? Husk å tilpasse ventilasjonen!

- Mange er veldig bevisste på lyd internt i boligen og velger å sette inn ekstra lydisolerende tiltak for å redusere lydsmitte mellom rom, forklarer Asle. 

Lydisolering av innervegger er et relativt normalt tiltak for å redusere lydsmitte internt i boligen. For å få full effekt av dette tiltaket, er det også lurt å installere tyngre innerdører, gjerne med tett terskel. Utfordringen er at dette også kan redusere luftstrømmen mellom rommene. 

- Dette er noe mange ikke tenker over, eller vet hvordan de skal løse, sier Asle, og legger til at det er flere måter å tilpasse dette på.  
- Det beste resultatet oppnås om du legger opp til tilluft og avtrekk i samme rom. På denne måten balanseres luftmengden i rommet. Dette er en premium løsning og ofte noe mer kostbar. Et godt alternativ er å benytte lydreduserende overstrømningsventiler, eller ventil i himlingen på hver side av skilleveggen, med en lydfelle mellom, forklarer Asle. 

Les også: Bør du gå for akustikkplater i ditt nye hjem?

Kjøkkenvifte_ventilasjon.jpg
Hvilken kjøkkenvifte du velger kan ha innvirkning på ventilasjonen i boligen.

2. Har du nok luft til kjøkkenventilatoren?

Et annet produkt som kan kreve tilpasning av ventilasjonen i ditt nye hus er kjøkkenventilator. 

- En moderne kjøkkenventilator kan i noen tilfeller kreve mye større avtrekksluftmengde enn det ventilasjonsaggregatet klarer å tilføre boligen. Typiske varianter kan være ventilatorer som integreres i kjøkkenbenk, koketopp eller himling. Man må da være klar over at det kan være behov for å åpne et vindu eller luke i yttervegg for å oppnå tilfredsstillende funksjon, forklarer Asle.

Tradisjonelle kjøkkenventilatorer får som regel tilstrekkelig tilluft via av et ordinært ventilasjonsanlegg.

Les også: 6 tips til smarte kjøkkenløsninger

3. Få kjøling via ventilasjonsanlegget

For dem som velger å investere i en bergvarmepumpe, er det mulig å benytte seg av frikjølingspotensialet ved å installere et kjølebatteri i ventilasjonsanlegget. 

- Ved å gjøre dette oppnås svalere tilluft i boligen på sommerstid. Det kreves imidlertid en del tilpasninger på ventilasjonsanlegget utover det vanlige, men det er en god løsning som vil gi “gratis” kjøling av tilluften og god systemutnyttelse, sier Asle.  

Les også: Dette står øverst på ønskelista til husbyggere

4. Styr ventilasjonsanlegget via app

Planlegger du å bygge et smarthus er det viktig å merke seg at du kan legge opp til at ventilasjonsanlegget også kan kobles opp mot internett med en internettmodul.

- Med denne modulen kan du overvåke og styre ventilasjonsanlegget med telefonen. Du vil få varsel om noe ikke er som det skal, eller når det er tid for å bytte filter. Du kan også velge mellom forhåndsdefinerte brukermodus for å styre ventilasjonen, forklarer Asle.

- Men den største fordelen er kanskje at det blir enklere om du trenger support, da supportavdelingen kan koble seg på anlegget for å feilsøke, forklarer Asle. 

Ønsker du flere tips og råd til byggeprosessen? På VestlandsHus-bloggen finner du blant annet tips til

…. og mye, mye mer.