Årets farge 2020: Slik bruker du den

10.04.2020
Årets farge fra Fargerike er både takknemlig og omgjengelig, ifølge fargeekspert Tale Olivia Henningsen. Her er hennes beste tips til hvordan du kan ta i bruk den nye trendfargen.

Elvesand er navnet på “Årets farge” som er utviklet av Fargerike. En lys beige tone med et gyllent slør.

- Vi ser at folk er opptatt av naturen og henter mye inspirasjon derfra når de skal innrede hjemmet sitt. Elvesand representerer livet på jorda. Vi har fordypet oss i en av klodens vakreste bergfragmenter, nemlig sand, forklarer Tale.

Elvesand_gangen.jpg

På begge disse bildene er listen malt i fargen Heksetimen. En dramatisk mørk nyanse som nesten oppfattes som sort. Denne passer godt til veggfargen som er malt i Elvesand. Foto: Fargerike.

Passer i alle rom

Hun mener Elvesand og dens egenskaper passer ypperlig til norske hjem. Etter en periode der mange kalde nøytrale farger, som f.eks. lys grå har vært populære, er det nå stadig flere som ser til motsatt ende av skalaen og velger varmere toner.  

- Elvesand er det vi kaller varm nøytral og kan være veldig spennende i samspill med kalde nøytrale. Det vil være en fin overgang for de som ønsker å bruke mer farge i hjemmet sitt, forklarer fargeeksperten. 

Den passer like godt på stua eller badet, som på soverommet, gangen eller kjøkkenet. I tillegg til å gå fint sammen med “Årets farge” fra de siste årene, vil Tale trekke frem disse fargene som gode kombinasjoner: 

→ Nude (FR2510)
→ Svart Marmor (FR1033)
→ Magi (FR1949)

LES OGSÅ: Populære farger i 2019

Elvesand kjøkken.jpg

På dette kjøkkenet ser du godt hvordan Elvesand kan kombineres med flere andre farger. Veggene er i Nude (FR2510), underskapene i Kakhi (FR1426), kjøkkenøya i Svart Marmor, mens overskapene har fått “Årets farge”, Elvesand. Foto: Fargerike.


Slik bruker du “Årets farge” hjemme hos deg

Når Tale skal beskrive “Årets farge” bruker hun ord som takknemlig, omgjengelig og rolig. 

- Elvesand gir mye til andre farger. Den kan bli litt blank alene, så den krever å ha litt farge rundt seg, sier fargeeksperten. 

Hun foreslår derfor å tørre å bruke farger på for eksempel sofaen, gardiner og andre interiørartikler. 

- Fargen lever veldig godt når den får litt “krydder” rundt seg. Det kan godt være ton i ton-farger, og trenger ikke nødvendigvis å være veldig skrikende farger, forklarer hun videre. 

LES OGSÅ: Skal du velge farge til hjemmet? Her er 7 tips fra en fargeekspert!

Elvesand_stue.jpg

Stue innredet med mørkere naturtoner som “krydder” for veggfargen Elvesand. Foto: Fargerike.

Når det gjelder gulv viser Elvesand seg fra sin omgjengelige side. Den passer like godt til lyse gulv, som har vært mye i vinden de siste årene, som mørkere varianter. 

Flere ulike “Årets farge”

Det er syv år siden Fargerike lanserte den første “Årets farge”. Siden har de utfordret norske hjem med grønne, blå, røde og rosa vegger. 

Fargene er valgt basert på trendanalyser og tendenser i tiden, både hvem vi er som mennesker det året og hva som beveger seg i interiørbransjen og motebildet.

Også andre aktører kårer sin egen “Årets farge”. For 2020 finner vi både varianter av grønt, blått og rosa blant vinnerne. 

- Vi ser ofte at disse fargene går i bølger og at det er “hver sin gang” å ha ulike varianter av f.eks. blått og grønt som “Årets farge”, forklarer Tale.

LES OGSÅ: Hvit er ikke bare hvit

Sist de ulike aktørene var samstemte i kåringen sine var i 2015. Da var det varianter av oransje som gikk igjen hos de fleste. Men selv om det som oftest kan se ut som de ulike leverandørene går i hver sin retning, er det likevel en rød tråd å spore.

- For oss fargenerder som leser rapportene bak kåringene så ser vi at det er naturen alle henter inspirasjonen sin fra, men så blir tolkningen ulik, sier Tale. 

Drømmer du om å bygge hus? Vi tilbyr både moderne, tradisjonelle og herskapelige husmodeller. Bestill eller last ned vår huskatalog her. 

Elvesand_sand.jpg

Fargerike har denne gangen tatt for seg naturelementene og fordypet seg i en av klodens vakreste bergfragmenter, nemlig sand. Foto: Fargerike.